Strapping Young Lad
live @ Melkweg in Amsterdam, 12 juni 2006
On Stage 14-06-2006 20:22
Het nieuwe album "The New Black" verschijnt in Europa pas op 17 juli, maar voor Strapping Young Lad stroomde de Melkweg moeiteloos vol, zelfs op een snikhete dag als deze.Heerlijk, dat contrast tussen het overwegend oranje gekleurde en met vlaggen behangen Leidseplein en de zwart geklede massa metalliefhebbers in de Oude Zaal. Gelukkig repte zanger-gitarist annex mastermind Devin Townsend met geen woord over voetbal en stortte hij in plaats daarvan een perfecte doorsnee van elf jaar eigenzinnige herrie over het publiek uit.

Gene Hoglan zat als een vorst achter zijn Pearl MMX en Sabian set-up. Hoe lang heeft die man niet zijn ballen van zijn reusachtige lijf moeten spelen voor hij met behoorlijke spullen kon gaan touren? En wat een geluid haalt hij uit zijn kit. Zeer gedefinieerd en puur natuur, want Gene houdt niet van triggering. De hooggestemde snare, glasheldere 14" en 15" toms en knallende 22 bassdrums lagen lekker voor in de mix. Zelfs de allersnelste bassdrumnoten bleven prima te onderscheiden in de muur van gitaar, bas en toetsen. Petje af voor de geluidsman, dus.

Als je je afvraagt hoe hij die razende partijen zo relaxt kan spelen, dan zit Gene lekker in zijn vel. Na een aantal oudere tracks, waaronder Skeksis met dat maffe raggapatroon, en een majestueus Aftermath, waagde de band zich aan enkele songs van "The New Black". You Suck kwam ironisch genoeg niet naar ieders volle tevredenheid - en zeker niet naar die van Gene - van de grond, maar na het ruim zes minuten durende titelnummer knikten frontman en drummer elkaar goedkeurend toe. Met het dubbele ridepatroon (Gene heeft zowel links als rechts een ride hangen) in Wrong Side liet hij zien hoe sterk hij met zijn handen is. Zeer snel spel, maar toch krachtig, en geen beweging teveel - of het moeten de twirls zijn die hij even trefzeker plaatst als overvloedige tom-bassdrum-combinaties.

In de toegift werd het eveneens nieuwe Far Beyond Metal gespeeld - in feite een dikke parodie waarin bovendien het nodige mis ging, maar ondertussen wel weer een moddervet nummer, inclusief dubbele gitaarlead. Mocht je het nog niet begrepen hebben: het was een fijne avond.
drummer links