Fear Factory, Misery Index en In-Quest
live @ 013 in Tilburg, 4 mei 2006
On Stage 16-05-2006 22:05
Fear Factory, met Raymond Herrera achter de drumkit, bestaat in 2006 vijftien jaar. Dat viert de Amerikaanse industrial metalband met een wereldwijde tour. Op 4 mei speelde de groep met In-Quest en Misery Index in 013 te Tilburg.De grote zaal van 013 is inmiddels goed gevuld als het verzoek komt de doden te herdenken met twee minuten stilte. Het is een bijzondere ervaring om in de mensenmassa een spelt te kunnen horen vallen.

In-Quest
In-Quest, met Gert Monden op de drumkruk, weet dit vervolgens goed te doorbreken met een potje stevige death metal. Toch lijken de Belgen, met hun strakke gitaarwerk en de heuse hardcore grunts het publiek niet te kunnen bekoren. Men blijft wat op de trappen zitten en in café wordt volop bier gedronken.

Misery Index
Misery Index weet beter de aandacht te trekken. Deze Amerikanen uit Baltimore, waarvan de gitaristen uit Dying Fetus komen, zetten een strakke set neer. Death metal met agressieve hardcore invloeden. Het is een waar genot was het om naar drummer Adam Jarvis te kijken. Zijn enthousiast spartelende ledematen weten telkens feilloos en met perfecte timing alle onderdelen van zijn drumstel te vinden en zorgen voor een retestrak geluid.

Fear Factory
Backstage is de band nog goedgehumeurd en lijken de muzikanten energiek, maar eenmaal op het podium blijkt Fear Factory moe van het touren. Zanger Burton haalt niet alle hoge noten meer. Gelukkig besluit hij vrij snel deze te vervangen door lagere, wel haalbare tonen.

Na ongeveer een half uur spelen hebben bassist Byron en gitarist Christian regelmatig een pauze nodig, die Burton probeert te vullen met wat grappen en complimenten naar het publiek. Drummer Raymond Herrera lijkt echter onvermoeibaar en blijft geconcentreerd en precies als een drumcomputer zijn ding doen.

Fear Factory laat een mix van oude en nieuwe nummers horen, die het publiek duidelijk herkent en waarop de aanwezig fans flink losgaan. Als de band kort Pantera’s klassieker Walk inzet, wordt ook dit nummer harmonieus meegebruld.

Ondanks dat het publiek zich goed vermaakt, maakt de groep niet de honderd minuten speeltijd vol, die drummer Raymond voor het optreden heeft beloofd. Waarschijnlijk zijn veertig optredens in zeven weken toch iets teveel van het goede, ook voor de bezige bijen van Fear Factory.
drummer links