Bolt Thrower, Malevolent Creation, Nightrage en Necrophagist

live @ Patronaat, Haarlem, 5 februari 2006

On Stage 08-02-2006 16:47

Een nieuwe aflevering van "Heavy in Haarlem", deze zondag met grootheden als Malevolent Creation en Bolt Thrower.

Necrophagist
Necrophagist trapt af. De Duitse formatie moest eerder noodgedwongen een tour met Morbid Angel afzeggen wegens ziekte van bandleider en frontman Muhammed Suicmez. De zanger/gitarist zal met zijn complexe composities ongetwijfeld vele drummers tot wanhoop drijven, maar Johannes Großmann lijkt zijn hand niet om te draaien voor het extreme hoge technische niveau. Ook nummers van het eerste album, oorspronkelijk opgenomen met een drumcomputer, ramt Hannes vakkundig in elkaar.

Het is natuurlijk altijd een ondankbare taak om te openen, zeker voor een headliner van het formaat Bolt Thrower, maar Necrophagist brengt het er goed vanaf. Het geluid in de zaal is helaas niet zo goed, waardoor de composities wat ondersneeuwen. Ook de podiumpresentatie van de gitaristen is helaas wat mager (ronduit statisch en weinig interactie met het publiek), al vormen hun ingewikkelde technische hoogstandjes een goed excuus. Het blijft verbluffend om muzikanten live te zien spelen met zo'n hoge moeilijkheidsgraad.

Nightrage
Wellicht hierdoor komt de tweede act van vandaag, Nightrage, voor veel mensen enigszins over als een anticlimax. Muzikaal gezien, klinkt de Zweede neo-thrash van Nightrage voornamelijk geïnspireerd door bands als The Haunted en - in mindere mate - Arch Enemy, al zitten er ook wel wat Griekse metalinvloeden in, wellicht dankzij de Griekse roots van onder andere drummer Fotis Benardo.

De slagwerker schijnt naast metal ook uitstekend overweg te kunnen met fusion en jazz, maar daar is bij Nightrage weinig van te merken. De Police-cover die de band speelt, doet bijvoorbeeld geen recht aan de oorspronkelijke partijen van Stewart Copeland, al is dat ongetwijfeld een bewuste keuze.

Malevolent Creation
De originele zanger Brett Hoffman is weer eens terug (hij werd twee maal eerder ontslagen uit de band), maar haalt vandaag niet het niveau van weleer qua uithoudingsvermogen en power. Ook relatief nieuwe drummer Dave Kinkade kan niet tippen aan de extreme snelheden die bijvoorbeeld Dave Culross en Derek Roddy halen. Dat wordt vooral duidelijk bij klassiekers als Malevolent Creation (afkomstig van "The Ten Commandments" uit 1991). De band speelt dit nummer vandaag de dag hoorbaar een tandje lager qua tempo en niet met dezelfde overdaad aan agressie van weleer. Slecht optreden dus? Nee, dat ook weer niet. Daarvoor zijn de Amerikaanse oudgedienden uit Florida te ervaren.

Bolt Thrower
En dan is het tijd voor de langverwachte hoofdact: Bolt Thrower. Drummer Martin “Kiddie” Kearns stapte ooit uit de band wegens gebrek aan motivatie, maar vanavond is daarvan niets te merken. In tegendeel; de Britse formatie dendert voort als een zware tank en de zware riffs rollen bijna letterlijk over het publiek heen. Wellicht heeft het vuur te maken met de terugkeer van Karl Willetts, de man die al te horen was op het debuutalbum van de band.

Frontman Willets staat de gehele show met een brede grijns op z'n gezicht te genieten en maakt er een echt feestje van. Er zijn vele bands die extremer en sneller spelen, maar slechts weinige acts kunnen zo moddervet en zwaar grooven als Bolt Thrower. Zolang ze zulke uitstekende shows geven, kunnen de muzikanten gemakkelijk nog twintig jaar mee!
zoeken
zoeken