Zinderende finale Grolsch Grote Prijs pop/rock
vier eigenzinnige finalisten, vier eigenzinnige drummers
On Stage 27-12-2005 11:38
Silence Is Sexy, met drummer Bart Reinders (foto), werd donderdag 22 december in Amsterdam te Paradiso uitgeroepen tot de winnaar van de pop/rock finale van de Grolsch Grote Prijs 2005. Een verslag van een spannende finale met vier sterk verschillende bands en even zo verschillende drummers. De Grolsch Grote Prijs is vernieuwd: nieuwe naam, scouting van bands, vier in plaats van acht finalisten, die elkaar bovendien al ontmoet hebben tijdens de Soundclash in november.

Het doel van de nieuwe opzet van de Grote Prijs was een finale van hoog niveau. Toch lijkt de Nederlandse pop/rock-liefhebber hiervan niet geheel overtuigd. Rond half negen is de zaal nog maar voor de helft gevuld. Wanneer twee bussen met Left-aanhangers zijn gearriveerd en de zaal echt volloopt trapt Kane-drummer en presentator van de avond Martijn Bosman de finale af.
We vs. Death: Gerben Houwer
Openingsact We vs. Death, met Gerben Houwer op drums, is niet het soort band dat een nog koud publiek direct aan het dansen krijgt. Deze band maakt mooie muziek met afwisseling van ingetogen en heftige stukken. In plaats van zang is er een trompet die voor spanning zorgt. De nummers lenen zich goed als filmmuziek. Het is niet zo gek dat de muziek van deze band al voor een televisieserie werd gebruikt. Het spel van drummer Gerben Houwer oogt wat stijfjes, maar hij weet hoe hij de muziek moet invullen. Houwer’s fills zijn open en inventief.

Silence is Sexy: Bart Reinders
Een heel andere drummer is Bart Reinders van de tweede finalist Silence is Sexy. Reinders’ drumspel is degelijk, maar afwisselend met leuke grooves en verschillende klanken. De band heeft een Britpop-uitstraling, maar mist aanvankelijk de sprankeling van bijvoorbeeld een Franz Ferdinand. De vier mannen in zwart gaan pas in de laatste nummers echt los en het optreden eindigt heel sterk.

Oxide 9: Pim “Pimba” van Ham
Het publiek wordt steeds enthousiaster en dat houdt niet op bij de derde band, live drum ‘n’ bass-formatie Oxide 9 met de strak drummende Pim “Pimba” van Ham. De eerste band die het publiek aan het dansen krijgt, niet in de laatste plaats door de goedgeplaatste funky beats van Van Ham.

Left: Justi Schouten
De avond wordt afgesloten met het rockende drietal van Left. Justi Schouten is niet het soort drummer dat er “even moet inkomen”. Met een rollende fill staat het optreden direct en de band houdt de aandacht van het publiek vast met een energiek optreden.

De ontknoping
Na de finalisten mag Lemonseven, winnaar 2004, tijdens het juryberaad het publiek onderhouden. Drummer Henk Boersen en zijn mede-bandleden zijn gegroeid in het afgelopen jaar, maar het wachten is natuurlijk op de ontknoping.

Vorig jaar waren publiek en jury het met elkaar eens, dit jaar niet. Ruim vijftig procent van het publiek koos Left als favoriet. De vakjury gaf de voorkeur aan Silence Is Sexy:
"Alle vier zijn winnaars, maar Silence Is Sexy is de meest complete en volwassen band."

Bart Reinders van Silence Is Sexy is ontzettend blij met de behaalde overwinning:

“Ik heb tijdens de finale enorm genoten. Een volle zaal in Paradiso geeft echt een kick. Die twintig minuten waren uiteraard zo voorbij, een soort rush. Zelf heb ik lekker gespeeld en de rest van de band ook. Nadat de uitslag bekend werd gemaakt was er toch een ontlading en euforisch gevoel. Supergaaf natuurlijk om te winnen!”

Aan het einde van de avond heeft Martijn Bosman het laatste woord over de finale:

“Ik vond het niveau hoog. Ik denk dat dit komt door het nieuwe traject en het beperkte aantal finalisten. Ik denk dat al deze bands hun weg wel gaan vinden. De drummers van deze bands weten hoe ze de muziek moet invullen en ze slaan gelukkig allemaal door, dus niet voorzichtig. Ze hebben alle vier een eigen visie die past bij de band waarin ze spelen.”

In Slagwerkkrant 132 (die eind februari 2006 uitkomt) kun je meer lezen over de winnende drummers: Bart Reinders (winnaar Grote Prijs pop/rock), Justi Schouten (winnaar Publieksprijs pop/rock) en Alvin Manuhuwa (Beste Muzikantprijs hiphop/RnB).

Wie in de andere categoriën van de Grolsch Grote Prijs wonnen, lees je hier.

drummer links