Speel je warm voor Virgil Donati - Drums In Concert
Melkweg Amsterdam, 9 november; Mezz Breda, 10 november 2003
On Stage 09-10-2003 17:12
In 2002 was Virgil Donati in Nederland met gitarist Steve Vai. Kort daarna deed hij met Planet X een korte tour door de Benelux. Net als bij zijn solo-performances maakte Donati diepe indruk. Een wereldwonder op drums.De in de Amerika woonachtige Australiër doet twee solo-optredens in Nederland.

Als je hem nog nooit hebt zien spelen: grijp je kans om deze virtuoos aan de gang te zien.

Let op het hogesnelheidsbassdrumspel, de buitenaardse jongleertechnieken, de power waarmee hij speelt, maar toch zeker ook de muzikaliteit van zijn werk.

Donati zal tijdens het drumconcert soleren en tevens stukken van zijn solo-cd’s en materiaal dat hij met zijn bands speelde ten gehore brengen.

De man met misschien wel de snelste twee bassdrumbenen op deze aardbol, heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een echte drummer’s drummer. Nadat hij acht jaar terug naar Los Angeles verhuisde is het snel gegaan. Dat Donati heel snel aan respect wint in een omgeving waar hij wordt omringd door de groten der aarde, blijkt wel uit zijn bomvolle agenda waarin hij altijd ruimte openlaat voor het geven van clinics:
“Ik vind het geweldig om naar Nederland te komen om clinics te doen. Het woord clinic zie ik overigens als een foutieve benaming voor datgene wat ik doe. Ik wil het meer een drumconcert noemen. Het is te vergelijken met datgene wat een pianist doet tijdens een soloconcert. Tijdens een drumconcert krijg je constant de kans om je eigen grenzen af te tasten zonder daarbij het publiek te vergeten. Er zijn ook maar weinig drummers die een interessante clinic kunnen geven omdat je showmanship en techniek moet combineren en daarnaast het publiek ook nog wat wil meegeven. Ik vind het erg belangrijk om feedback te krijgen van de aanwezige drummers want dat maakt het juist zo bijzonder."

Donati is van plan om zijn hele arsenaal aan trucs en wetenswaardigheden tijdens de vier Benelux-optredens te laten zien:

"Ik zal een stuk van de laatste Planet X-cd Moon Babies spelen en daarnaast ook dingen van het Universe-album (ook Planet X) en van een oud album van On The Virg (Serious Young Insects) spelen. Daarnaast wil ik ook iets doen van de band Ring Of Fire waarin ik ook zit. Dat is meer classic metalrock maar wel erg interessant voor drummers."

Of hij stukken zal spelen van zijn nieuwe vehikel CAB4, een band waarin tot voor kort toch Dennis Chambers de dienst uitmaakte, weet hij nog niet.

“Ik ben deze zomer ingevallen voor Dennis tijdens de Amerikaanse tournee en het ziet er naar uit dat ik ook op het nieuwe studioalbum van CAB4 zal meedoen."

Overigens heeft Donati het druk zat met andere projecten:

"We zijn nu bezig met het opnemen van het nieuwe Ring Of Fire-album. Voor die cd schrijf ik de meeste songs. Daarnaast speel ik ook in de nieuwe popband Freakhouse die net het debuut-cd Beautiful Misery heeft uitgebracht. Erg mainstream muziek maar wel lekker."

Genoeg nieuws dus over Virgil Donati die uitkijkt naar zijn Europese trip.

"Ik kijk er echt naar uit. Europa inspireert mij."

Wedden dat Donati net zo inspirerend zal zijn voor de aanwezigen op zijn clinics, eh, drumconcerten?

Voorverkoop: Ticket Service (op internet, plus bij de 150 grotere postkantoren, 33 GWK-stationskantoren, 10 grotere VVV kantoren in Nederland en overige Ticketservice distributie) en bekende adressen van de zalen zelf.

Het concert in Melkweg The Max Amsterdam op zondag 9 november begint om 14.30 uur.
Het concert in Mezz - Breda op maandag 10 november begint om 20.30 uur

drummer links