Bram van den Berg: slagman van het eerste uur
De drummer van Krezip over drummen en zijn nieuwe band.
On Stage 14-11-2005 04:28
Veel rake klappen in een jaar. Zo zou je 2005 voor drummer Bram van den Berg kunnen omschrijven. Vorige week sloeg hij Nederland nog naar een wereldrecord met acht andere drummers. Alsof het een tussendoortje was in het drukke schema van zijn nieuwe bandje Krezip. Een record, een nieuwe band, een succesvolle cd én een eigen fanclub. Reden genoeg om deze bevlogen slagman eens aan de tand te voelen.Het is 11 november 2005 en de locatie is Nighttown, Rotterdam. Bram heeft vanavond een optreden met Krezip en de soundcheck is bijna gedaan. Daarna komt Bram direct de hand schudden en we zoeken een plekje om even rustig te kletsen over wat hem drijft, zijn geluid en werken binnen het team van Krezip. Opvallend is de warme, volle sound van zijn drumstel.

"Ja, te gek he! Ik ben er zo blij mee. Het is mijn nieuwe Tama Starclassic. Veel beter dan de oude Sonor waar ik op speelde. Die staat trouwens gewoon nog in de oefenruimte want dat op- en afbouwen word je gek van. En deze is natuurlijk nodig voor de tour dus die is buiten de optredens eigenlijk altijd ingepakt. Maar deze kit heeft precies het geluid dat ik nodig heb binnen Krezip en wat ik steeds voor ogen had."

Dus spelen met Krezip bevalt je goed?

"Het is geweldig leuk. Zeker nu met de zalentour. Eerder dit jaar deden we veel festivals en dit is gewoon weer anders, net als werken in de studio ook weer anders is. Het is allemaal leuk maar het publiek komt nu ook echt voor ons. Op een festival heb je die zekerheid niet."

Maar je voelt je al helemaal thuis binnen de band en de muziek? Je moest ook meteen de nieuwe CD inspelen, tenslotte.

"Ik voelde me eigenlijk direct al thuis bij Krezip. Ik kende de bandleden natuurlijk al en de muziek ligt me ook goed. Ik ben een echte liedjesdrummer. Binnen Krezip kom ik daarmee helemaal tot mijn recht. Bij [mijn vorige band] One in a Million kon ik veel drukker spelen en was het eigenlijk gewoon hakken. Binnen Krezip ben ik meer gericht op de band, het spelen van het liedje, maar ik kan toch knallen op de momenten dat ik dat wil. Het hoeft ook allemaal niet zo technisch te zijn bij mij. Al die heftige techniekdingen die veel drummers doen zijn echt te gek, maar ik vervul liever eerst een dienstbare rol. Het direct moeten instappen bij de opnames van de nieuwe cd was daarom ook geen probleem voor me. Ik houd ervan om dit soort uitdagingen te hebben. Ik moet dan op de toppen van mijn tenen lopen en dan presteer ik toch het best."

Dat het met Bram zijn techniek wel snor zit kun je in de bijgevoegde video zien. Bram heeft een vaste solo tijdens deze tour in de show.

"Dat was een idee van Jacqueline. Ze wilde graag een drumsolo, maar dat had ik eigenlijk nog nooit zo uitvoerig gedaan. Ik ben toen even gaan zitten en kwam op de proppen met iets dat de band meteen beviel."

Je speelt heel intensief, bijna Kenny Aronoff-achtig.

"Ik wil een volle sound hebben en speel met lange uithalen. Op deze kit komt dat er echt goed uit. Zo speel ik het lekkerst. Mijn grote voorbeelden doen het ook. Drummers als Roger Taylor, Taylor Hawkins en Dave Grohl. Hun sound klinkt fantastisch. Het zijn ook allemaal drummers die net als ik gewoon de liedjes goed willen spelen zonder te veel frutsels. Neem nou bijvoorbeeld 'We will Rock you' van Queen. Boem boem tak, boem boem tak. Het is helemaal niks maar het klinkt zo geweldig. En het publiek herkent het meteen en doet dan ook gelijk mee."

Moet je geen goede warming-up doen als je zo intensief speelt?

"Ik heb wel cesartherapie-achtige oefeningen. Een beetje rekken en strekken zodat de spieren al warm zijn voor het spelen. En verder natuurlijk wat roffelen voordat de show begint."

Studeer je eigenlijk regelmatig?

"Vrijwel elke dag. We hebben een eigen oefenruimte met Krezip waar ik dan een paar uur ga spelen. Nu vooral Bop. Het houdt me alert en dat is ook zeker nodig tijdens de tour. Maar ik oefen dan niet de nummers ofzo. Ik ga dan lekker grooven, dat is wat ik wil en waar ik beter in wil worden. Laatst kocht ik nog een boek van eh... hoe heet 'ie ook alweer. Nou ja, je begrijpt wat ik bedoel, haha!"

Zijn stijl en inzet passen wat dat betreft perfect in Krezip. Aan Jacqueline Govaert, de zangeres van Krezip, dan ook de vraag hoe Bram bevalt na 11 maanden lid te zijn van de band.

"11 Maanden al? Haha, de tijd vliegt! Maar Bram was eigenlijk al meteen een volwaardig bandlid. Hij is een steun en toeverlaat voor me. Als ik achterom kijk is hij er altijd. Hij let op en ziet en hoort alles. Wat wil je nou nog meer van een drummer die toch al lekker speelt?"

Nog een laatste vraag, Bram. Hoe vond je het eigenlijk om het wereldrecord drummen te doen met de acht anderen?

"Dat was geweldig! Met negen drummers in blokken van 2 of 4 uur spelen, steeds wisselend van team. Een hele leuke ervaring maar soms, als je om 06.00 uur 's ochtends weer moest beginnen moest je toch weer even wennen. Maar het was echt leerzaam om met die anderen te spelen. Zo'n drummer als Erwin Gielen, die is te gek. En Mark van Tilborg, joh, die deed steeds van die Latin dingen tussendoor. Helemaal te gek. Ja Latin, daar wil ik ook nog eens goed induiken. Ken je nog wat goede boeken daarvoor? Schrijf ze ff op voor me..."
drummer links