Van je stoel geslagen door Drumix!
On Stage 30-10-2005 22:32
Drumix! is cool. Drumix! is spektakel. Drumix! is een smeltkroes van virtuositeit en spectaculair slagwerk. Drumix! bestaat uit twee mensen: Slagwerkwereld.com-endorser Lucas van Merwijk en Aly N'Diaye Rose. De een doet Westers georienteerd slagwerk, de ander Afrikaans. Een meer dan complete drummix die een zaal op zijn kop zet, maar ook doodstil kan laten luisteren.Op 28 oktober 2005 gaven Ali en Lucas 's middags al een clinic in Kunstencentrum het Klooster in Woerden waar om 20.15 uur het dubbelconcert van Lucas van Merwijk zou plaatsvinden in het bijhorende theater.

Een dubbelconcert dat werd gestart door het Van Merwijk Corsen Vierdag Trio. Een Latin-Pianotrio met op toetsen Edison winnaar Randal Corsen en op bas Jeroen Vierdag, bassist van onder andere Trijntje Oosterhuis, Ilse DeLange en Francien van Tuinen. Hiermee was de avond eigenlijk al beslist; als je voor slagwerk kwam kreeg je dit er als cadeautje bij. Kwam je voor het trio, dan ging je naar huis met een muzikale ervaring die je niet snel zult vergeten.

Na de pauze bevestigde Drumix! nogmaals dat slagwerk spelen muziek maken is: het is melodisch, spectaculair en geweldig om te zien. Drumix! is een ultieme combinatie van Afrikaans en Westers slagwerk. Zowel Lucas als Aly spelen veel verschillende instrumenten die voor veel mensen gewoonweg nieuw zijn. Daarmee is de show niet alleen een ervaring op zich maar net zo goed een lesje in instrumentenkennis.

Lucas speelt naast zijn drums ook de udu (zie foto), waterdrums, timbales, conga's en de cajon. Van Nigeria tot Baarn, zogezegd want Lucas' udu's zijn zelfgemaakt. Oorspronkelijk is de udu een Nigeriaans instrument maar de udu's van Lucas komen gewoon van zijn eigen draaischijf gerold.

Aly, die onder andere met Miles Davis en de Rolling Stones speelde, is de zevende zoon van Doudou N'Diaye Rose, de Senegalese sabarmeester die op zijn 75e nog steeds de wereld rondtourt met zijn Dakar Troupe. Ali is inmiddels al jarenlang actief in Nederland en speelt onder andere in Drums United en Slagwerkgroep Den Haag. Naast de Sabar speelt hij de djembé's, bougarabou en, net als Lucas, de waterdrums.

Om waterdrums te maken heb je geen zwembroek nodig. Alleen een paar kalebassen die je doormidden zaagt en vult met water. Hoe je ze vervolgens moet bespelen kun je in de bijgevoegde video ontdekken. Aly en Lucas laten zien hoe je samen tot drijvende composities kan komen. Geďmproviseerd of ingestudeerd? Dat mag je zelf bepalen. Of laat jezelf gewoon een keer van je stoel slaan door naar Drumix! te gaan kijken in den lande.

Voor impressies van de show kun je de bijgevoegde foto's en video's bekijken. Meer beeld en geluid vind je op de pagina van Drumix! en de artistpages van Lucas en Aly.
drummer links