Dutch Drummers Day / MILE 2005
On Stage 29-10-2005 13:10
Drumliefhebbers stonden 22 en 23 oktober voor een lastige keuze: in Amstelveen was de Amsterdam Vintage & Custom Drum Show 2005, in Nieuwegein vond de tweede editie van MILE (Musical Instruments & Live Event) plaats.In het ietwat deftige Nieuwegein Business Centre (NBC) draaide het twee dagen lang om muziekbeleving en -beoefening. MILE stond dan ook bol van de demonstraties en clinics.

Dutch Drummers Day
Voor slagwerkliefhebbers was de Dutch Drummers Day (DDD) op zondag het meest interessant. Fred van Vloten (o.a. Jan Akkerman), Igor Hobus (De Heideroosjes) en Stephen van Haestregt (Within Temptation) behoorden tot de artiesten die op de drumclinics waren afgekomen en meteen van de gelegenheid gebruik maakten om te zien wat importeurs als Adams en Zweers Music Import vandaag de dag bieden.

Raymond Herveille
De bijzonder technisch onderlegde Raymond Herveille verzorgde de eerste clinic. Ook al legde Raymond aan het publiek uit dat zijn spel heel vaak terug te leiden is tot simpele basisvormen, zodra hij daarna alle elementen samenvoegde en in uptempo speelde was het weer dusdanig indrukwekkend dat veel drummers de moed in de schoenen zonk bij het zien van zo veel instrumentbeheersing.

Mandy Hopman
Mandy Hopman, docent aan Drumschool Cleuver, speelt regelmatig met DJ Promiss waarbij ze op creatieve wijze de dancebeats verder inkleurt. Vanwege het strakke schema was Hopman zonder DJ naar Nieuwegein gekomen. Hopman maakte haar muzikale concept echter ook duidelijk door met een tape mee te spelen. Ze liet horen hoe goed elektronische en akoestische beats samengaan en zorgde als relatief onbekende artiest voor de verrassing van de dag.

Stefanie Salmon
Bad Candy-drumster Stefanie Salmon had haar collega en bassist Janneke meegenomen. Samen lieten ze horen wat een jamsessie kan opleveren. Het duo maakte duidelijk dat een ritmesectie helemaal niet ingewikkeld hoeft te spelen om te grooven.

Dion Murdock
Vervolgens speelde Dion Murdock (ook bekend als bassist (!) van Kane) met John Hayes (bekend van onder andere Mother's Finest). Dion liet een fijn staaltje stevig funkrockdrummen horen. Terwijl de beide heren voor op het podium de meeste aandacht trokken, toverde Dion met een grote grijns de een diepe groove na de andere uit de drumkit.

Drumbassadors
René Creemers en Wim de Vries, beter bekend als de Drumbassadors, vormden de afsluiter van de Dutch Drummers Day en MILE 2005. Helaas met een korte set. Desondanks onderstreepten beide muzikanten hun genialiteit op het podium. Hun gevoel voor humor, het visuele aspect van hun show, de ontzettende eenheid waarmee beide heren samenspelen, het maakt hen tot een uniek duo.

De organisatie van MILE zal na dit aanbod nog moeite hebben om het programma voor 2006 te overtreffen. Wellicht dat de industrie (importeurs, fabrikanten) wat meer input kunnen leveren voor de volgende editie van dit evenement.
drummer links