Trivum en Arch Enemy
live @ Patronaat, Haarlem, 3 oktober 2005
On Stage 05-10-2005 19:10
Trivium en Arch Enemy: twee bands die allebei een beestachtig goede drummer hebben, dus aanleiding genoeg voor Slagwerkwereld om hen live te gaan zien.De grote zaal van het Patronaat is inmiddels aardig gevuld als Trivium het podium betreedt. Het viertal uit Orlando wordt door label Roadrunner aangekondigd als dé metalsensatie van de toekomst. Sensatie voor de oren is het zeker want het geluid van de bassdrums alleen al blijkt een aanslag op de trommelvliezen.

Het geluid staat zo hard dat de nuances van de Trivium-nummers niet meer te onderscheiden zijn. Dat is jammer, want zo is moeilijk te horen hoe goed zanger / gitarist Matthew Heafy cleane zang kan afwisselen met een brute grunt.

Trivium-drummer Travis Smith en de rest van de bandleden waren al eerder dit jaar in Europa op tour en speelden onder meer op het Dynamo festival. Met hun energieke podiumpresentatie en de interactie die ze met het publiek aangaan, zal het niet lang meer duren voordat ze als headliner op tour gaan.

Ondanks hun zware werkschema staan de leden van Arch Enemy fit en energiek op het podium. In een volle zaal laat Angela Gossow haar donkere grunts horen. De frontvrouw werkt zich geconcentreerd door de set heen, en laat zich zelfs niet afleiden wanneer ze op onverklaarbare wijze een rolstoel uit het publiek aangereikt krijgt.

Oude krakers als Diva Satanica en We Will Rise worden afgewisseld met nummers van het nieuwe album Doomsday Machine. Arch Enemy maakt tijdens deze tour tevens van de gelegenheid gebruik om nieuwe gitarist Fredrik Akesson voor te stellen. Akesson heeft de plaats ingenomen van Christopher Amott, die besloot het leven on the road in te ruilen voor een studie.

Het strakke, bijna machinale spel van Daniel Erlandsson vormt de bindende factor die deze band zo kenmerkend laat grooven. Het publiek beloont de bijna twee minuten durende solo van deze drummer dan ook met een luid gejuich.

Ook vanavond zet Arch Enemy weer een zeer strak en professioneel optreden neer vol sfeer en dynamiek. De eindconclusie luidt dan ook dat de formatie nog steeds aan de top van de metaleredivisie meedraait.
drummer links