Heavy in Haarlem festival
live @ Patronaat, 25 september 2005
On Stage 01-10-2005 20:45
Gevestigd in een gloednieuw pand, trapt het Patronaat stevig af met een spetterende editie van de reeks metalfestivals onder de noemer "Heavy in Haarlem". Het blijkt vooral een festival waarin vakkundige 'houthakkers' laten horen hoe hoog het niveau ligt in het extreem metaldrummen vandaag de dag.'Dankzij' de NS is de show van de Britse deathmetalformatie Dam al lang en breed voorbij als de Drummerszone-redacteur de zaal binnenkomt. Geen review van deze act dus jammer genoeg.

Detonation
's Neerlands metaltrots Detonation, met Thomas Kalksma op drums, is bij binnenkomst net begonnen aan een vlammende set. De nadruk ligt op het nieuwe album "Portals to Uphobia". De death/thrash in Göthenburg-stijl die de Utrechtse formatie brengt, is constant van hoog niveau. De band heeft er duidelijk zin in, Kalksma gaat helemaal los, en frontman Koen Romeijn moet dan ook teleurgesteld meedelen dat er wegens een (te) krap tijdschema helaas geen ruimte is voor lange intro's of een toegift.

Gorerotted
Net als Dam komt Gorerotted uit Groot-Britannië. De band biedt een intense mix van grindcore en deathmetal. De dubbele zang zorgt voor een tomeloze stoot energie, die door Jon Rushforth passend wordt voorzien van razendsnelle maar ultrastrakke drumpartijen.

Decapitated
Het Poolse Decapitated speelt deathmetal vol technische hoogstandjes, maar op de een of andere manier komt het live niet helemaal over. Het is zelfs ietwat saai, ondanks het uiterst strakke en precieze drumwerk van drummer Vitek en het snelle riffwerk van gitarist Vogg. Speeltechniek blijkt geen garantie voor een overtuigende show.

Anorexia Nervosa
De Franse formatie Anorexia Nervosa heeft een conract bij Listenable Records, waarop ook het Nederlandse Textures zijn albums uitbrengt. De band schotelt het publiek een portie bombastische black- en darkmetal voor. De zanger ziet eruit als een kruising tussen Dani Filth en The Crow, maar de band klinkt gelukkig niet als een kloon van Cradle of Filth. De naam Anorexia Nervosa is overigens vooral van toepassing op Nilcas Vant, de magere kraai achter de drumkit. Met Vant's drumspel is gelukkig helemaal niets mis.

Het Patronaat cafe-restaurant
Vervolgens stond Divine Empire, met drie ex-leden van Malevolent Creation in de bezetting, op het programma. Om onbekende redenene ging dit optreden echter niet door en daardoor was er ruim de tijd voor een bezoek aan het twee verdiepingen tellende cafe-restaurant van het Patronaat. Naast een prachtig nieuw pand, is het helemaal nieuw dat je er tegenwoordig ook uitstekend kunt eten. Te gek!

Rotting Christ
Griekenland staan niet echt bekend om metal als exportproduct, maar Rotting Christ is een positieve uitzondering op deze regel. Sinds 1987 spelen de muzikanten beukende nummers. Na het kneiterharde openingsnummer, liet de band vooral mid-tempo songs horen waarin drummer Themis Tolis lekker veel ruimte had om naast patronen op bass en snare ook de toms te gebruiken.

Vader
De Poolse deathmetallegende Vader bestaat sinds 1986 en de heren blijven consequent kwalitatief hoogstaande albums uitbrengen en komen ze met regelmaat live promoten. Hun meest recente album, "Signs of the Beast" is net uit via Metal Blade. Hierop is niet de onlangs overleden drummer Krzysztof “Doc” Raczkowski te horen, maar nieuwe drummer Darek “Daray” Brzozowski.

Doc had een belangrijk aandeel in het geluid van Vader, en daarmee in het succes van de band. De vraag die bij het aanwezig publiek op de lippen ligt, is dan ook: Is Daray om Doc op passende wijze te vervangen?

Die druk lijkt Daray zelf ook enigzins te voelen. Tijdens het eerste nummer zijn er problemen met het podiumgeluid. Nauwelijks is de opener afgelopen, of Daray staat boos op en smijt gefrustreerd zijn stokken weg.

Frontman Peter bromt echter geruststellend: "Relax, we're not getting stuffed here" en vanaf dat moment stoomt Vader als vanouds over het publiek heen. Het blijft moeilijk te geloven hoe energiek deze band door de jaren heen is gebleven. Er zijn weinig bands die erin slagen om het publiek keer op keer door de knieën te spelen, maar Vader lukt dat uitstekend.

En Daray? Erkennen dat de drummer een uitstekende vervanger is voor Doc, doet echt te weinig recht aan dit monster achter de drumkit!
drummer links