Adams Drumworld festival 2005

een serie clinics van meesterdrummers

On Stage 24-09-2005 14:55

Op zaterdag 17 september 2005 organiseerde mega drumwinkel Drumworld in Ittervoort voor de tweede keer op rij haar tweedaags Adams Drumworld festival.

Het programma dit jaar was minstens zo spectaculair als tijdens de eerste editie in 2004. En als bonus vermaakte percussiegroep Proyecto Comparsa Oriental het publiek tussen de vele indrukwekkende optredens door met zijn eigen slagwerkgeweld.

Drumbassadors
De Drumbassadors openden het festival. René Creemers en Wim de Vries hebben techniek en muzikaliteit tot een ontzettend onderhoudend mengsel samengevoegd. Het duo doet zijn naar Drumbassadors alle eer aan, want dit is fantastische promotie voor slagwerk die alle taalkundige barrières overschrijdt. De twee slagwerkers gebruiken ritmische invloeden van over heel de wereld en gebruiken die om echte liedjes - muzikale stukken met kop en staart - op hun drumkit te spelen.

Andy Gillmann
De Duitse slagwerker Andy Gillmann is een veelgevraagd sessiedrummer die onder meer met Fendrich, Pe Werner, Ebenezer Splooge en Miss Behavin' speelde. Daarnaast is hij een vermaard docent en bracht hij zijn eigen instructie-DVD "Brushes unlimited..." uit.

Tijdens zijn clinic nam Gillmann rustig de tijd om spanning op te bouwen. Hij speelde voornamelijk jazz georiënteerd en netjes. Pas spannend werd het toen Gillmann besloot om achter zijn drumkit vandaan te komen en vooraan op het podium met alleen brushes en snare liet horen hoeveel mogelijk is.

Ron van Stratum en Femke Krone
Zo'n jaar of acht geleden deden Ron van Stratum en Femke Krone een flink aantal clinics samen. Beide muzikanten deden vervolgens apart een berg kennis en ervaring op. En nu namen ze die bagage mee om opnieuw samen een clinic te geven.

Samen muziek maken is samen communiceren. Dat maakten de drummer en percussionist wel duidelijk door vrijwel voortdurend oogcontact te houden. Het leek wel improvisatie doordat het duo elkaar ruimte gaf om een aanzet te geven voor een nieuwe invalshoek of vertrekpunt van de muzikale ontdekkingsreis.

Stéphane Galland
Anders dan vooraf aangekondigd, was het vervolgens niet de beurt aan Marco Minneman, maar aan Stéphane Galland. De Belgische drummer deed onder meer een wereldtour met Joe Zawinul, heeft zijn eigen experimentele trio Aka Moon en blijkt een uiterst innovatieve en originele muzikant achter de drumkit.

Galland liet horen erg complexe ritmes te beheersen. Hij slaagde erin om te duwen en te trekken met de tijd en tijdsbeleving en toch de structuur vast te houden. Misschien niet door iedereen even veel gewaardeerd omdat het wel erg experimenteel en complex was, maar voor andere aanwezigen was het ronduit adembenemend.

Marco Minneman
Pas kort voor aanvang werd onthuld wie 'drummer X' op het programma was: Marco Minneman. De Duitse slagwerker staat garant voor een altijd spectaculaire en indrukwekkend technische clinic. Het applaus was dan ook niet van de lucht.

Minneman is echter niet alleen technisch begaafd, hij past dat ook creatief toe. Zo werd op een projectiescherm een dialoog uit de film Monty Pyton's Meaning of Life vertoond. Minneman had alle personages een eigen klank gegeven en speelde live met de film mee. Erg vermakelijk.

John Blackwell
De Amerikaanse funkmeister John Blackwell ondervond technische problemen. Door die pech kon hij niet zoals gepland meespelen met een CD, maar moest ter plekke zijn programma omgooien. Blackwell toonde zich echter een professional optima forma en gaf een improvisatie die bol stond van emotie en expressie.

In plaats van de aanwezige medewerkers op en achter het podium uit te kafferen, ging John Blackwell zijn drumkit te lijf en maakte zijn ergernis muzikaal duidelijk in een clinic die misschien juist daardoor wel het mooist van de dag was.

Het was echter niet alleen agressie die werd geuit. Na een poosje spelen, was er weer ruimte voor andere emoties. John maakte enkele grappen over de falende CD-speler en liet een voorproefje horen van het solo-album dat binnenkort moet verschijnen. Een prachtig gespeeld, jazzy eerbetoon aan zijn in 2004 overleden dochter Jia Kennie.

Omar Hakim
Uitsmijter van de dag was Omar Hakim. Hakim speelde met uiteenlopende artiesten als Weather Report, David Bowie, Sting, Madonna en Miles Davis. Nog geen twee maanden geleden speelde Omar Hakim in Paradiso met de funkformatie Chic. Ook nam hij onlangs albums op met onder meer fusionbassist Victor Bailey, American Idol-winnaar Kelly Clarkson en tussendoor werkt Hakim aan een opvolger van zijn soloalbum "The Groovesmith".

De drummer die als een van de eerste drummers electronische drumkits niet als bedreiging maar als uitdaging zag, was naar Nederland gekomen om Roland's V-drums te promoten. Hakim bleek niet alleen mooi te kunnen spelen, maar ook mooi te kunnen kletsen.

Hakim kwam met anekdotes over Miles Davis, filofische overwegingen ("Music is about communicating, about the connection between heart and mind.") en probeerde als enige artiest op dit festial een dialoog met het publiek aan te gaan door ruim de tijd te nemen om vragen vanuit het publiek te beantwoorden. De interactie maakte Omar Hakim's clinic erg onderhoudend en deed verlangen naar meer.

Kortom: ook de tweede editie van het Adams Drumworld festival was een ontzettend groot succes. De toon voor een roemruchte traditie lijkt gezet!

Meer foto's vind je bij het profiel van iedere artiest.
zoeken
zoeken