Festival Trommel 2018 verslag
John Engels, Dre Pallemaerts, Jim Black, Tim Hennekes, Joost Patocka
On Stage 03-06-2018 15:24
Wat Cuby deed met Grolloo en blues doet Joost Patocka met Aartswoud en jazz. Dankzij hem weet straks elke jazzliefhebber waar Aartswoud ligt. In de 'jazzkerk' organiseert hij met enige regelmaat jazzconcerten. En eens per jaar het festival Trommel, met louter drummer-bandleiders. De tweede editie vond plaats op 2 juni 2018 en Bram de Visser doet verslag.

tekst en foto's: Bram de Visser 

Dorpskerk, podiumpje, een wandje met vijf rijen van tien platenhoezen erachter en spelen maar! Zaterdag 2 juni was het tweede keer 'Trommel', een klein festival met vijf optredens van drummende bandleiders als uitgangspunt. Telkens een uur muziek in de kerk, half uurtje pauze in de kroeg er tegenover. Geen gestress om nog een stukje van een overlappend optreden in een andere zaal mee te pakken, in Aartswoud gaat het op z’n West-Fries, koeteldekoet, dan ken ut lang an! Geen security, verkeersregelaars of tijdbewaking! Staan er nog een boel mensen op het eten te wachten, dan beginnen we gewoon een half uurtje later. In de kerk was ook een leuke collectie handtekeningen van beroemde muzikanten te zien, zelfs die van Ray Charles ontbrak niet.  

Presentator Wilfried de Jong opende met een publieksquiz in de hem bekende stijl, bij gebrek aan petjes met hand omhoog-hand omlaag. Joost speelt fragmentjes en Wilfried stelt vragen. Wie weet het meeste van jazz en jazzdrummers? Met een boek over wielrennen als prijs, dat dan weer wel. Dat Wilfried een groot jazzfan is bewees hij even door een complete saxofoonsolo met z’n smartphone mee te zingen. Talentje die man! Mocht hij ooit een plaat uitbrengen, dan is dat met Jimmy Cobb op bas. Trommel-bezoekers weten waarom! 

Patocka-Rossy
Daarna was het tijd voor muziek. Joost Patocka opende zelf met Jorge Rossy op vibrafoon en Tom Warburton op bas. Mooie, soms wat verstilde muziek. Een rustige maar muzikaal niet te onderschatten opening! Met een muisstil luisterend publiek als beloning. Applaus na een solo, maar niet te lang want dan mis je wat. Staande ovatie na afloop, terecht!

John Engels Trio
John Engels was volgens eigen zeggen “net 38 geworden” maar aan zijn spel is dat niet te merken. Dit keer speelde hij met bassist Tobias Nijboer en altsaxofonist Benjamin Herman. Drie muzikanten die een prachtige balans in hun spel hebben, elkaar de ruimte geven en het beste in elkaar bovenhalen. Over het drumwerk van Engels kunnen we kort zijn: WERELDKLASSE.Gouden Slifje voor Tim Hennekes

Daarna kreeg Tim Hennekes het Sena Performers Gouden Slifje, een aanmoedigingsprijs voor jong talent. Een wisselprijs, gemaakt door Han Bennink, uitgereikt door Wouter Kühne, de winnaar van vorig jaar. 
Dat de prijs verdiend is liet Tim horen in een sterk optreden met gitarist Gijs Idema, bassist Cas Jiskoot en Mo van der Does op altsaxofoon. Alle vier jonge talentvolle muzikanten met een grote kennis van traditie en niet bang om daar wat mee te doen. Daar gaan we nog veel meer van horen!

Dré Pallemaerts
Gaf Tim Hennekes in het interview aan dat Joost Patocka zijn held was, Joost keek vroeger hoog op tegen Dré Pallemaerts, de vierde bandleider. Dré Pallemaerts (drums), Bo van der Werff (baritonsaxofoon), Jozef Dumoulin (piano) en Clemens van der Feen (bas), een Nederlands-Belgische combinatie speelde een mooi uitgebalanceerd concert. Losjes gespeeld, soms dromerig, dan weer swingend. Dré bleek ook een held te hebben: John Engels!

Jim Black
Jim Black sloot af met een uiterst energieke set. Samen met Sebastian Gille op tenorsaxofoon en Luca Aaron op gitaar zette hij het publiek regelmatig op het verkeerde been met een free jazz-achtige storm van geluid, veel elektronica, laptops en effecten. Het explosieve spel van Black met grote bewegingen en onvoorspelbare dynamiek bleven niet iedereen tot het eind boeien, maar wie de moeite nam kreeg een onvergetelijk concert als uitsmijter van een geslaagd festival. 

En voor wie het heeft gemist: 1 juni 2019 is de derde TROMMEL.
www.jazzkerkaartswoud.nl