Meesterlijke Mastersessie met Luis en Chester
On Stage 07-06-2005 22:15
Twee van de grootste slagwerkers van het moment op een podium hoeft natuurlijk geen garantie te zijn voor een goede clinic. Maar op 17 mei 2005 had Drumworld Luis Conte en Chester Thompson weten te strikken om het publiek te voorzien van wonderschone slagwerkmuziek. En echte muziek. Want slagwerk werd deze avond meer muziek dan dat je ooit had kunnen vermoeden.De anderhalf uur durende afsluiter van de mega-clinic maand bij Drumworld was misschien wel de beste van de voorgaande weken. Twee op-en-top professionals die met jarenlange ervaring weten wat muziek maken met trommels is. Van zorgvuldige opbouw en spectaculaire solo's tot wijze lessen waarvan de basis altijd hetzelfde blijft: ken de basistechnieken en -ritmes en luister naar de ander(en) waarmee je speelt.

Dit laatste was de reden waarom de avond zo'n succes was. Niet alleen zijn Luis en Chester virtuozen op hun instrumenten, maar het muzikale zat hem vooral in de wisselwerking tussen de twee slagwerkers. Zij luisteren, reageren en vullen elkaar aan. Een permanente wisselwerking die uitmondde in rustige stukken, maar ook heftige solo's, die op het eerste gezicht misschien niet eens zo ingewikkeld leken, maar daardoor des te mooier waren.

Luis Conte
Ken je Luis alleen van de advertenties? Nou, er is veel meer over hem te vertellen. Geboren op Cuba, maar al jarenlang gewoon werkzaam over de hele wereld Ún met meer dan 800 geregistreerde opnames op zijn naam is hij een van de meest druk bezette en invloedrijke artiesten van de afgelopen 30 jaar. Hij speelde met vrijwel alle grote artiesten. Om maar een paar namen te noemen: Madonna, Eric Clapton, Tania Maria, Santana, Ray Charles en James Taylor. Naast de 'normale' albumopnames is hij ook te horen op de soundtracks van onder andere Mission Impossible, Rain Man en Brother Bear.
In de jaren '80 was hij bandleider van zijn 16 hoofden tellende Afro-Cuban jazz band waarmee hij veel speelde. Niet alleen is hij een van de meest geroemde artiesten van de wereld, maar is hij net zo goed bandleider, dirigent, componist en arrangeur. Zijn spel en stijl zijn al jarenlang van invloed op veel generaties slagwerkers.

Chester Thompson
De andere grootheid op het podium, in de innemende persoon van Chester Thompson, was wel zo'n verademing dat drummers er alleen maar gapend naar konden staan kijken. De drummer van (onder andere) Genesis, Wheater Report, Peter Cetera (Chicago) en Frank Zappa liet zien dat hij ondanks alle complexe dingen die hij in het verleden heeft gedaan, ook minder complex slagwerk op het hoogste niveau kan spelen. Dit zie je in de solo stream van Chester: de Bassdrum en Hi-Hat op de kwart, Single Strokes over de toms en bekkens, en voila: de solo is geboren. Maar dan ook op zo'n niveau, dat het van opbouw tot climax een huzarenstukje is waaruit blijkt dat eenvoud nog steeds de mooiste dingen kan voortbrengen.

Drumworld had deze avond een ultiem duo weten te contracteren dat je maar sporadisch tegenkomt. Niet alleen was het spel mooi, goed en dynamisch, de twee heren waren ook bijzonder leerzaam en gaven het publiek handige tips mee om je spel te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld de oefening van Chester:
"Als je beginnend met rechts een fill over de toms speelt, start dan met links terug richting de snare drum. Dan kom je altijd goed uit en raken de handen niet in de war."

Of de Zen-achtige interpretatie van Luis over hoe hij zijn conga's opstelt:

"Ik weet niet waarom ik ze niet in de standaard volgorde heb staan. Het leek me gewoon leuk om dat een keer te doen, en nu wissel ik het regelmatig af."

Twee voorbeelden van vrij denken met betrekking tot spel en technieken. Misschien was dat wel de onderliggende boodschap van Luis en Chester: loop niet vast op je instrument en blijf jezelf ontwikkelen door andere dingen te proberen.

Je kunt Luis en Chester onder andere samen in actie zien op de laatste DVD van Phil Collins: Finally... The First Farewell Tour. En volgens Chester komt er ook een DVD van de serie clinics die ze samen gegeven hebben. In de streams vind je hier alvast wat voorproefjes van. Op hun artistpages vind je er natuurlijk meer met foto's van de clinic in Ittervoort.

drummer links