Cesars Essential Drum Elements
Pearlmaand Drumworld clinic serie
On Stage 30-05-2005 10:06
Maandagavond 9 mei gaf Cesar Zuiderwijk de derde clinic in rij van de Pearlmaand bij Drumworld in Ittervoort. De zaal liep al snel vol terwijl de vader van de Nederlandse drums ietwat verlaat zijn kit nog aan het opbouwen was.Wie kent Cesar niet van de Golden Earring? Nou, gelukkig bevinden zich er nog drummers in de jongere generatie die niet van Radar Love gehoord hebben, zo bleek tijdens de clinic. Bij de ontdekkingen die deze generatie nog mag en hopelijk zal doen op het gebied van slagwerk, hebben ze in ieder geval op deze maandagavond al een gedegen lesje slagwerk achter de rug van Cesar Zuiderwijk.

Nederlands meest bekende drummer kent iedereen natuurlijk van zijn werk bij de Earring. Maar al zijn drumgerelateerde projecten zijn zo divers en hebben minimaal evenveel bekendheid gekregen vanwege hun grootse opzet en spectaculaire karakter. Denk hierbij aan Cesars 1000 drummers aan de Maas, zijn project 'Labyrint' met onder andere Jasper van 't Hof en Julya Lo'ko en zijn theatertournee met slagwerkgroep Percossa 'Alle gekheid op een stokje'. En heel vroeger, net voordat hij in 1970 tot de Golden Earring toetrad, speelde hij in een bandje genaamd 'Living Blues'. Op het album 'Hell's Session' kun je Cesar rechtgeaarde blues horen drummen die er niet om liegt.

De clinic die hij bij Drumworld gaf was er weer een vol met humor, goede tips en verbazingwekkende truukjes. Behalve dat Cesar waarschijnlijk de meest animerende drummer van het land is (zie ook het verslag van de Big Bang 2005), weet hij inhoudelijk iedereen te overtuigen van het nut van houding, stokkengrip en oefenen! Heel optimistisch verzekert hij de zaal:
"Als ik iets doe, kunnen jullie het zeker!"

Alhoewel dat de essentiŽle les- en beginnerstips zijn die ook voor professionals nog steeds van belang zijn, wijdde hij de volle zaal ook in tot onderwerpen als Stick Crossing (zie de streams!) en de mogelijkheden die je nog steeds hebt met het spelen van de elementaire rudiments.

Voor de Ī 600 bezoekers was deze clinic behalve erg gezellig, ook weer leerzaam en maatgevend in zijn soort. De oprichter van Music Station (Cesars drumschool) heeft de gave om iedereen in het publiek te vermaken en stil te krijgen met zijn spel.

Bekijk de streams van Cesars Stick Crossing die bij het artikel gevoegd zijn. Op zijn artistpage vind je meer foto's met delen van zijn drumsolo's.

drummer links