Horacio clinict leerzaam en bloedmooi
Pearlmaand Drumworld clinic serie
On Stage 25-05-2005 12:39
In de serie verslagen van de Pearlmaand bij Drumworld in Ittervoort, gaan we van start met Horacio 'El Negro' Hernandez. Het zou een veelbelovende maand worden met veel verschillende slagwerkers, zowel in stijl, inhoud en professionaliteit. Een batterij van (internationale) slagwerkers deed gedurende de meimaand in 2005 de grootste drumzaak in Nederland aan.De Meimaand Pearlmaand ging van start met de clinic van Horacio 'El Negro' Hernandez, de grootmeester van de clave op de drumset. Op 4 mei jongsleden gaf de grote Latindrummer zijn clinic in een goedgevulde hal van de Adams-factory.

Een introductie...
Horacio, misschien wel beter bekend als 'El Negro', werd geboren in Havanna in 1963 op Cuba. Dat zegt misschien weinig, maar dat bepaalde van jongs af aan zijn relatie met de Cubaanse muziek en daarmee zijn muzikale achtergrond. Op zijn 12e was het al snel duidelijk: Horacio was een veelbelovende slagwerker en hij werd toegelaten tot het prestigueze 'Escuela Nacional de Arte', waar hij afstudeerde in zowel drums als percussie.

Sinds die tijd speelde hij met de grootsten der aarde, zoals Paquito D’Rivera, Richard Bona, Arturo Sandoval en Tito Puente en speelt hij zo vaak als hij kan met zijn eigen band Italuba. Recentelijk nam hij nog het nieuwe album van Eddie Palmieri op met Michael Brecker, Nicolas Payton, David Sanchez, Christian McBride, Giovanni Hidalgo en Regina Carter.

De Clave
Horacio staat vooral bekend om een truukje: hij speelt de Clave met zijn linkervoet. Net als Lucas van Merwijk heeft hij links, naast zijn Hi-Hat, een extra pedaal waarmee hij een staande Koebel bespeelt. Hiermee geeft hij zichzelf de vrijheid om met zijn handen over deze Clave te begeleiden of te soleren, terwijl de Clave de basis blijft aangeven. Want, zo zegt hij:
"De Clave is het alomvattende in de muziek. Rondom dit ritme doe ik alles en speel ik mijn muziek."

Deze Clave was de rode draad van de avond. Horacio demonstreerde simpelweg op een Snare en Clave Block hoe je de Clave kunt oefenen en eigen kunt maken. Hij liet zien hoe je kunt oefenen door met de linkerhand een Clave op het Clave Block te spelen en op de Snare kwarten, achtsten, triolen en zestienden. Het lijkt zo simpel, maar voordat je deze lesjes eigen hebt gemaakt ben je al een behoorlijke tijd verder!

Het was tevens het uitgelezen moment om zijn eigen 'Horacio Signature Cowbells' te presenteren die hij de afgelopen drie jaar in samenwerking met Pearl heeft ontwikkeld. De Signatures bestaan uit vijf modellen. Elke bell heeft twee speelvlakken zodat je zelf kunt kiezen wanneer je welk geluid wilt gebruiken.

Naast zijn spectaculaire spel was er de verrassing van de gastoptredens van Martin Verdonk en Bart Fermie. Martin, goede vriend van Horacio, heeft vorig jaar de Clavemeester nog gevraagd voor zijn eerste solo-cd 'Tribal Fusion' om op de re-release ervan verschillende nummers van drumpartijen te voorzien. Bart Fermie, die overigens ook te horen is op dit album, sprong ook bij op het podium. Gedurende enkele momenten liet hij zien hoe je een spectaculaire solo kunt geven met twee Tang Tangs.

Zomaar een avondje Drumworld met een gedegen uitleg van de Clave, drie grootmeesters van drums en percussie op een podium én een aantal solo's die je weer snel naar de oefenpad doen teruggaan. Horacio liet zien dat hij echt een van de grootste drummers van dit moment is en ons nog veel moois kan gaan bieden.

Eigenlijk mocht er niet gefilmd worden, maar Horacio was zo vriendelijk om toch een aantal minuten toe te staan. Bekijk de twee heftige streams waarin ook Martin en Bart van de partij zijn. Op de artistpages van de heren vind je natuurlijk meer foto's van de avond.

drummer links