Randal Corsen Kwarteteert veelzijdig
On Stage 09-05-2005 08:38
Een zalig concert, op de zondagmiddag, uit de eerste zomerzon maar terug naar het Caribbeaanse feest - met hetzelfde zonnige gevoel. Sferen. Variërend van Tumba tot Latin, Jazz en zelfs de lichte vleugen van de salsa. Op zondagmiddag 1 mei 2005 begeleidde Lucas van Merwijk, Martin Verdonk en Eric Calmes pianist Randal Corsen tijdens een concert in theater Diligentia in Den Haag.Na jaren van spelen met elkaar in vele verschillende samenstellingen, stonden deze vier muzikanten eindelijk weer in dezelfde bezetting op het podium. Een unicum zou je kunnen zeggen. In de aankondigingen stond vermeld dat de '(jonge) veteranen' als de 'crme de la crme van Nederlandse Latin-Jazz scne' eindelijk weer eens samen de planken zouden betreden. De jonge veteranen hebben inmiddels hun sporen al lang en breed verdiend en staan garant voor muzikale professie.

Randal Corsen is pianist, arrangeur en componist. Op zijn 17e verlaat hij Curaao om vervolgens cum laude af te studeren aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, waar hij momenteel les geeft. De jonge veelzijdige muzikant heeft zich de afgelopen jaren laten zien van zijn beste en sterkste kanten. Tijdens zijn studie richtte hij het trio Cross Currents op, waarmee hij in 1997 het Jazzconcours in Breda won. Met dit trio maakte hij twee cds: Mixed Emotions (1997) en Sun (1999). Hij behaalde in 2002 de finales van de Deloitte Jazz Award. In dat zelfde jaar kwam de debuut-cd uit van zijn Latin-Jazz groep 'Bye-Ya!' en won zijn solo cd 'Evolushon' (Evolution) in 2004 de Edison Jazz Award in de categorie 'Jazz Nationaal'.

Het concert van het Randal Corsen Kwartet in theater Diligentia in Den Haag was een spannende reis langs onder andere de Tumba, afkomstig van Curaao, Latin, Jazz en vleugen salsa, in spontane combinaties tussen de muzikanten die even mooi als dansbaar waren. Randal werd begeleid door Eric Calmes op bas, Martin Verdonk op percussie en Lucas van Merwijk op drums n zijn bekende koebellen.

Een van de recente projecten van Eric Calmes was de laatste solo-cd van Martin Verdonk 'Old School New Sound'. De veelzijdige bassist speelt onder andere ook met Izaline Calister. Ook kunnen we hem vinden bij onder andere 'Grupo Zamanakitoki'. Bij deze groep keerde Eric terug bij zijn muzikale roots. Grupo Zamanakitoki maakt een mix van traditionele en moderne stijlen van de Antillen waarin stijlen als de Tumba, Musik di Zumbi, danza, se, waltz en mazurka gemixt worden met Jazz.

Het slagwerk, verzorgd door Lucas van Merwijk en Martin Verdonk, was weer van exceptionele aard. Waar meesters elkaar ontmoeten ontstaat interactie waarbij het slagwerk spreekt. Martin en Lucas zijn al jaren (samen) actief en mede daarom volledig op elkaar ingespeeld. In de streams bij dit artikel en op hun artistpages kun je zien wat begeleiding is van muziek die in Nederland eigenlijk veel vaker geprogrammeerd zou moeten worden of bijvoorbeeld airplay zou kunnen krijgen. Uiteraard vind je op hun artistpages veel meer informatie en kun je in de 'Music'-sectie op slagwerkwereld.com hun cd's beluisteren en bestellen.

Eind deze maand brengen we nog uitgebreid verslag van het concert dat Lucas geeft met zijn Cubop City Big Band in het Bimhuis. Wat betreft de activiteiten van Martin, uiteraard laten we je alles weten, zien n horen!
drummer links