Finale Uur U
Land of Airplanes wint editie 2005
On Stage 28-03-2005 14:03
De finale van het Uur U vond afgelopen donderdag, 24 maart, plaats in Tivoli te Utrecht. Vijf acts streden er om de hoofdprijs: Garcia, Circle J, Land of Airplanes, TreaT en Sunset Vertigo. Uiteindelijk zette Land of Airplanes Uur U 2005 op zijn naam.De avond begon al goed voor de mensen die in de rij stonden om een kaartje te bemachtigen aan de kassa. Buiten werden de winnaars van Uur U 2004, The Gasoline Brothers, op ludieke wijze muzikaal door de mangel gehaald: een draaiorgel bracht hun nummers ten gehore.

Zonder uitzondering waren de acts trots op hun fel bevochten plaats in de finale van Uur U 2005 en de mogelijkheid om op het podium in Tivoli te staan. Alle finalisten gingen er lekker fanatiek tegenaan en zetten met verve een optreden neer zoals je ze vaker zou willen meemaken.

Aan Garcia de eer om de avond te openen. De band, met Sureel op de drumkruk, werkt zich door een strakke show heen, maar zou nog iets meer interactie met het publiek mogen aangaan. Hoewel de band buiten de prijzen viel, was Garcia in ieder geval de enige met shirts en sweaters en daarom het succesvolst qua verkoop van merchandise.

Als tweede treden de folkpunkers van Circle J aan. Drummer Remco van Brink en de overige bandleden zijn het afgelopen jaar flink gegroeid als formatie. Met hun aanstekelijke vrolijkheid sleepten ze de extra prijs in de wacht zodat ze binnenkort op het Utrechts Bevrijdingsfestival mogen aantreden.

Land of Airplanes speelt eigenzinnige seventies rock met lange nummers die bol staan van de dynamiek. De strenge jury was in dit geval mild gestemd en noemde onder meer "wat je ziet is wat je hoort" en "belangrijkste minpuntje is dat drummer Maarten Moerland (nog) meer zou mogen zingen." Chris Kikic, frontman van het trio, heeft een soortgelijk gevoel voor retro als The Darkness wanneer hij ongegeneerd op zijn rug over de vloer van het podium glijdt terwijl hij met zijn gitaar de liefde bedrijft.

Rapper Treat en back-up MC Jamel hadden hun DJ weggestopt in een donkere hoek van het podium. Het duo bood dus weinig visueel vuurwerk. "Slap auwehoeren is een kunst" meende de jury, die niet gecharmeerd was van de anekdotes die TreaT tussen de nummers door bracht. De succesvolle interactie met het publiek, dat hem ondersteunde met meeklappen en -zingen, maakte dat ruimschoots goed.

Het overtuigende enthousiasme waarmee de jonge honden van Sunset Vertigo zich in hun show stortten, had effect. De band ging er terecht met de publieksprijs vandoor.

De winnaar van Uur U 2005, Land of Airplanes, kreeg behalve eeuwige roem, de U-bokaal, 250,- voor nieuwe spllen en twee opnamedagen in Studio Mailmen. Bovendien o alle bandleden een paar op maat gemaakte gehoorbeschermers. Land of Airplanes zijn met het winnen van deze wedstrijd in de halve finale van een andere competitie belandt: Het Geheim van Utrecht. Daarin zullen ze later in 2005 van zich laten horen.

Meer foto's van alle artiesten vind je bij hun artistprofiel.
drummer links