Big Bang 2005
On Stage 04-03-2005 00:27
Zaterdag 19 februari 2005 vond de zevende editie van het Big Bang Slagwerkfestival plaats in Vredenburg in Utrecht. Het festival, dat dit jaar vier steden in Nederland bezocht, had in 2005 weer een diverse programmering met voor ieder wat wils: van drums, sabar en tegels, tot zelfs de duimharp.Ook dit jaar was de Big Bang een groot slagwerkcircus met een aantal van de grootste drummers der aarde. Het meer dan avondvullende programma dat werd gepresenteerd door Cesar Zuiderwijk, had een goede opbouw: van solo slagwerkstukken van onder andere Arnold Marinissen en Jim Kilpatrick naar een finaleclimax met de Doudou N'Diaye Rose Dakar Troupe & Les Rosettes.

De opening
Dat Cesar Zuiderwijk de meest bekende drummer van Nederland is, weet iedereen. Daarbij is hij hét voorbeeld voor veel generaties die na hem volgden. In Vredenburg liet hij weer zien dat hij ook een bijzonder animerende presentator is. Met drummersgrapjes en veel creatieve ingevingen op drums, vermaakte hij de uitverkochte zaal optimaal. Op zijn 'Skeletom', een perfect voorbeeld van zijn onuitputtelijke creativiteit, zette hij de toon van de avond voor het slagwerkspectakel dat de bezoekers deze avond te wachten stond.

Arnold Marinissen
De aftrap van de avond werd genomen door een kwartet slagwerkers. In het programma werden het viertal aangekondigd als 'Is dit slagwerk of niet?', inmiddels een vast onderdeel van The Big Bang. Samen met Claudia Edwards, Fedor Teunisse en Niels Meliefste, startte Arnold de avond met een stuk van John Cage, Living Room Music.
Na deze opener speelde Arnold solo Temazcal, een stuk van Javier Alvarez (voor Maracas, begeleid met een tape). In de Kleine Zaal speelde hij later op de avond, als onderdeel van het drieluik 'Is dit slagwerk of niet?', de zingende zaag.

Fedor Teunisse is tegenwoordig hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Den Haag. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium en speelt in Slagwerkgroep Den Haag en het Belgische ensemble Champ d'Action. In de Kleine Zaal speelde hij een stuk van Per Nørgard (I Ching, deel III) voor duimpiano. Voor de bezoekers inderdaad misschien moeilijk te plaatsen als slagwerk, maar een perfect voorbeeld van hoe breed slagwerk kan zijn en kan worden uitgevoerd.

Claudia Edwards, van Australisch afkomst, is naar Nederland gekomen om te studeren aan het Rotterdams Conservatorium en werkt zowel in binnen- als buitenland als soliste. Samen met Niels Meliefste speelde zij in de Kleine Zaal in Vredenburg een stuk van Juan Felipe Walker: Teguala (tegels). En inderdaad, dat stuk werd op tegels gespeeld! Een aangename en zeer muzikale verassing in het drummersspektakel van de avond.

Jim Kilpatrick
Jim Kilpatrick is een virtuoos met stokjes. Een virtuoos in techniek. En een virtuoos in truukjes met stokjes! De drummer die zich inmiddels Sir Jim mag noemen, won maar liefst vijftien keer het World Solo Drumming kampioenschap. Naast zijn solo-optreden deed Jim met Cesar een unieke performance: geen drumbattle, geen duet, het werd een Duetle. Genoeg gezegd! Kijk naar een klein deel van de Duetle die zij samen deden. Dit is echt creatief slagwerken!

The World Drummers Ensemble
Het WDE is in 1996 speciaal voor The Big Bang samengesteld. Vier grootmeester zijn bij elkaar gebracht om -zo lijkt het wel- slagwerk pur-sang voort te brengen in een perfecte combinatie van drums en percussie. Drummers Chad Wackerman en Bill Bruford lieten samen met percussionisten Luis Conte en Doudou N'Diaye Rose horen hoe slagwerkgroepen moeten klinken. Deze meesterslagwerkers, die hun sporen allang verdiend hebben in zoveel verschillende genres, lieten zien dat zij binnen dit slagwerkensemble moeiteloos op elkaar in kunnen spelen en ritmische magie teweeg kunnen brengen. Of het nu de ervaring is van de allrounders of hun muzikale vermogen, er was geen speld tussen te krijgen; het was spectaculair en natuurlijk onderhoudend genoeg om ook diegenen die geen slagwerk spelen geboeid te houden.

Scrap Arts Music
Voor het eerst in hun bestaan stond SAM tijdens The Big Bang 2005 op Europese bodem. De Canadese groep liet een excercitie zien van hoe intensief een slagwerkgroep op een podium kan zijn. En intensief was het: geen een van de slagwerkers van de groep kon je betrappen op luiheid. Het publiek werd getracteerd op een show die bol stond van beweging, heftige en opzwepende ritmiek op de spectaculaire instrumenten en een visuele impressie die je gewoon bij blijft. Het is wachten op een Europese Tour die SAM weer terug brengt naar Nederland.

Doudou N'Diaye Rose Dakar Troupe + Les Rosettes
De grote afsluiter van de avond was Doudou. Mét zijn Dakar Troupe én zijn Rosettes. Waar de avond eigenlijk al genoeg was, veegde Doudou de voorgaande acts bijna van tafel en begon zijn eigen feestje. Hij is een danser, een artistiek leider, een choreograaf, maar bovenal meester op de sabar. Inmiddels 74 jaar oud, weet Doudou nog steeds een volle zaal mee te krijgen. Begeleid door 16 sabars, gespeeld door de Troupe en Les Rosettes, konden veel mensen in het publiek zich niet meer inhouden en beklommen spontaan het podium om 'gewoon maar mee te dansen met de muziek'. En dat is typerend, want dat is precies waar alles om draait: het laten zien van de vreugde van ritme, de muziek die je hoort en de visuele aanstekelijkheid van de show.

The Big Bang is een avondvullend feest dat moet blijven bestaan. De programmering maakt dat dit een uniek evenement is dat culturen bij elkaar brengt, slagwerkers samen laat genieten van hun instrumenten en hun muziek, maar vooral een avond die je niet snel zal vergeten.

[Liner note: je hebt realplayer nodig om de mediabestanden te kunnen bekijken.]

The Big Bang wordt mede mogelijk gemaakt door een meerjarige subsidie van OCenW, en door de volgende organisaties: VSBfonds, FPPM, Thuiskopiefonds, Buma, Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het optreden van Scrap Arts Music is mede mogelijk gemaakt door John Lambert Productions en het Canadian Department of Foreign Affairs and International Trade.
Sponsors van The Big Bang: Paiste, Meinl, Tama, Zildjian en DW.
Slagwerkkrant
drummer links