7th Circle en novAct (cd-presentatie)
live @ Willemeen, Arnhem, 4 februari 2005
On Stage 10-02-2005 15:24
Terwijl beneden in de kroeg metalbands Warchitect en Prima Nocte speelden, hield NovAct in de zaal bovenin Willemeen de officiële CD-presentatie van hun album "Tales From The Soul".Waarschijnlijk was het een sublieme avond voor de band. Alles klopte: een leuke zaal, goed gevuld met een breed publiek, een passend voorprogramma, goed geluid en flink wat pers. Het aantal fotografen was niet op n hand te tellen, waaronder collega's van het gerenomeerde Headache magazine en Background magazine.

Maar om bij het begin te beginnen: de avond werd geopend door de Belgische formatie 7th Circle. Hoewel ze al sinds 1994 operen, was het voor Slagwerkwereld een eerste kennismaking. En het moet gezegd, de eerste indruk was uitstekend. De groep gaf een onderhoudend optreden.

De Vlaamse progrockers stonden op het podium met een sympathieke uitstraling. Drummer Dirk Vandenbulcke voegde zich in juni 2004 bij 7th Circle, maar klonk alsof hij al jaren deel uitmaakt van de bezetting. De slagwerker speelde redelijk ingetogen, met af en toe een verrassende powerfill. Ontwapenend en innemend trok frontvrouw Winnie Versmissen de meeste aandacht met haar bijzonder mooie zang. Ze heeft eenzelfde warmte in haar stem als Anneke van Giersbergen van the Gathering.

En toen was het tijd voor NovAct. De band stond in de halve finale van de Aardschok Metal Bash 2003, speelde datzelfde jaar op het Headway-festival en het Jamrock-festival, en was te zien op ProgPower Europe 2004. In oktober 2004 tekende novAct bij het Amerikaanse Sensory (sublabel van The Lasers Edge, bekend van o.a. ARK, Edenbridge, Gordian Knot, en Spiral Architect).

Zoiets schept redelijk hoge verwachtingen en NovAct voldeed daar uitstekend aan. Een CD-presentatie hoort een feestje te zijn, en dat was het ook.

NovActs muziek leunt meer tegen rock dan metal aan, al zijn er genoeg momenten waarin de band stevig uitpakt. Het gaat de groep er echter niet om zo hard mogelijk te beuken, maar om het overbrengen van emoties en spelen met dynamiek. Daar slagen de muzikanten ook op het podium in.

Ze verpakken hun instrumentbeheersing in liedjes die vooral opvallen door de catchy melodien in plaats van virtuoze techniek. Met name Martijn Peters past zijn uitstekende vaardigheden achter de drumkit op bijzonder muzikale wijze toe.

Tijdens het optreden maakte frontman Eddy Borremans overigens met gepaste trots bekend dat novAct is uitgekozen als het vaste voorprogramma van After Forever. Het eerste van een reeks optredens vindt plaats op 15 april in De Kade te Zaandam. Als NovAct zich echter in dit tempo blijft ontwikkelen, zal het niet lang meer duren voordat de groep alleen nog als headliner gaat touren en zelf een voorprogramma meeneemt!
drummer links