Video's Sandlane Sessions Stephen van Haestregt
Metal met een cajun dip
On Stage 22-03-2013 16:31
De zesde Sandlane Session, deze keer met metal grootheid en producer Stephen van Haestregt, vond plaats op 14 januari in de Sandlane Studio's in Rijen. Het recept volgend speelde Stephen voor de pauze enkele nummers in en vertelde hij uitgebreid over zijn ervaringen als drummer en werk als technicus. Een drummer die, als het over sound gaat, weet waar hij het over heeft dus. Vier nummers werden opgenomen, waaronder natuurlijk tracks van Within Temptation en een verrassende cajun klassieker 'Louisiana Saturday Night' van Bob McDill.

Voor wie Stephen van Haestregt nog niet kent: hij speelde onder andere Within Temptation (2002 - 2012), Ambeon en My Favorite Scar. Als producer was hij verantwoordelijk voor albums van After Forever, Dreadlock Pussy, Lieke (ex- Starmaker), Aemen, Vals licht en Yellow Pearl.

Tijdens de Sandlane sessie bleek Stephen een groot liefhebber van cajun muziek, in het bijzonder zydeco; een Creoolse muziekstroming die opkwam aan het eind van de jaren '20 in de 19e eeuw. Zydeco, oorspronkelijk gespeeld met een accordion en een wasbord (ook wel: 'vest frottoir'),  is een mix van cajun, blues en rhythm and blues. Tegenwoordig heeft de stroming veel invloeden van hedendaagse muziek zoals R&B, soul, brass band, reggae, hip hop, Afro-Caribbean en zelfs rock.

De Sandlane sessie richtte zich vooral op de verschillende opnametechnieken door de -sterk uiteenlopende- plaatsing van microfoons en het effect daarvan op de opnames. En natuurlijk de vele vragen tijdens het eerste deel over zijn drumgeluid, de bekkens, stemmen en productkeuzes.

De Remo vellen die Stephens voorkeur hebben zijn:

  • Remo Power Stroke Pro op de bass drum
  • Remo Black X op de snare drum
  • Remo Black Suede Emperors voor de toms

Van alle nummers zijn twee video's beschikbaar: een song mix en een drum mix.

  • No Love Lost - My Favorite Scar
  • The Howling - Within Temptation
  • Louisiana Saturday Night
  • The Heart of Everything - Within Temptation
video player
drummer links