Spectaculaire clinic Terry Bozzio bij Adams Drumworld
On Stage 19-01-2005 12:19
Er zijn meesters en er zijn meesters. Terry Bozzio liet tijdens zijn clinic op 17 januari 2005 bij Adams Drumworld zien dat hij de Meester der meesters is. Behalve zijn innemende persoonlijkheid, was zijn spel weer bijna onnavolgbaar mooi en zoals gewoonlijk van hoge klasse.Terry John Bozzio's carriere nam een vlucht toen hij in 1975 auditie deed voor de band 'Mothers of Invention' van Frank Zappa, zijn grote inspirator en mentor. In dat jaar neemt hij met Zappa het album 'Bongo Fury' op en in de drie volgende jaren volgen meteen nog maar negen albums onder Zappa's leiding. Frank Zappa begreep destijds direct dat hij met drummer Bozzio een unieke slagwerker tot zijn beschikking had. Daarom schreef hij speciaal voor Terry de evenzo unieke drumsolo 'Black Page'. Oorspronkelijk een muziekstuk zonder titel, maar zodra de muzikanten de met vele noten gevulde bladmuziek zagen, doopten zij het stuk tot het roemruchte 'Black Page' (overigens live te beluisteren op het album 'Zappa in New York'). In de jaren na Zappa speelde Terry met vele grote namen en won met Jeff Beck een Grammy voor het album 'Jeff Beck's Guitar Shop'.

Ondertussen ontwikkelde drummer Bozzio zich in een razend tempo en werkt nog steeds aan zijn unieke stijl en benadering van de drums en de drumset. Zo ontwikkelde hij op de Ostinato gebaseerde Solo Drum Composities die verkrijgbaar zijn in de serie Melodic Drumming & the Ostinato Volumes 1, 2, & 3. (Ostinato's zijn herhalende patronen gespeeld met twee of drie ledematen. Met de overige ledematen speel je over bijvoorbeeld de toms melodische patronen over deze ostinato's.)

Al zijn blijvend vernieuwende activiteiten resulteren momenteel in een 54-delige drumset die hij zelf ontwikkelde in samenwerking met DW. Daarnaast heeft hij de batterij aan Sabian cymbals rondom zijn drumset zelf gehamerd en bewerkt tot de serie waar hij nu de wereld mee rondtourt.

Deze setup maakt Bozzio meer dan een drummer. Hij is een vooruitstrevende en vernieuwende artiest die de grenzen van de drums zoekt Ún verlegt om zijn karakteristieke composities te kunnen spelen. En dat deed hij ook weer bij Adams tijdens de clinic, midden in de zaal op een podium waar je omheen kon lopen om Terry vanuit alle hoeken bezig te kunnen zien. Vrij improviserend liet hij het karakter van zijn spel zien in hand- en voetcombinaties waar menig drummer nog jaren op zal moeten studeren. Maar dat neemt niet weg dat het een genot blijft om de meester aan het werk te zien. Misschien is daarom het meest aansprekende in zijn spel -naast zijn polyritmiek en zijn uitzonderlijk technisch hoge niveau- dan wel de warmte en muzikaliteit van zijn composities. Of het nu een improvisatie is of een van zijn bestaande composities, de muzikaliteit is een rode draad waarin je de terugkerende thema's herkent en al luisterend kunt leren hoe je jouw trommels in een thematisch concept kunt gebruiken om drummuziek te maken.

Voor het ▒ 1200-koppige publiek was de clinic "een cadeautje van Adams", zoals een van de bezoekers het omschreef. En daarmee vatte hij de avond terecht samen: Bozzio live aan het werk zien is een cadeautje van inspiratie voor elke slagwerker die zijn instrument beter wil leren bespelen.

En bereid je maar vast voor: Adams komt snel met nog meer van dit soort cadeautjes! We houden je hier natuurlijk van op de hoogte.

Wil je meer weten over Terry? Bekijk dan zijn artistpage op slagwerkwereld.com of klik door naar Terry's eigen website. Je vindt veel informatie over zijn manier van spelen, inclusief methodes, cd's en dvd's.
drummer links