Videoverslag Aan de Slag!
Workshopfestival tijdens Tromp Percussion
On Stage 13-12-2012 07:12
Dat was een rijke zondagmiddag. Workshopfestival Aan de Slag schotelde de bijna 800 man publiek weliswaar meer clinics en concerten voor (en dus nauwelijks workshops waaraan je echt kon meedoen), maar stond wel bol van de wetenswaardigheden voor drummers en percussionisten.

Ton Dijkman trakteerde ons op harde grooves, vol overtuiging en inzet gebracht (ondanks een lastige armblessure). In interviewvorm met de host legde hij zijn benadering helder uit. De invloed van Chris Dave kwam voorbij, en ook zijn jarenlange muziekrelatie met Marco Borsato bleef niet onbesproken; inspirerend en humorvol.

In navolging van Dijkman werd ook Stef Broks live geinterviewd: over zijn aanpak bij de Textures-tours, en de benadering van songschrijven en de rol van de drums daarin. Zijn getructe dubstep-uitstapje werd met enthousiasme ontvangen.

Hans Eijkenaar heeft inmiddels zijn iPad geheel in zijn drumset geïntegreerd; dit om mee te spelen met zijn eigen Drumloops HD app en ook als mp3speler. Een uitstekende, leerzame, knalhelder gebrachte clinic over hoe je fills kunt aanpakken.

Leticia Bal opende de dag met haar latin-percussie en marimba. Hele nummers met haar loopmachientje was geen probleem, met zang erbij kwam je uiteindelijk in Cuba terecht. Mooie sound, heel voortvarend gebracht en verklaard.

Ook Pete Lockett, als percussionist van werkelijk alle markten thuis, verzorgde een puike soloact, waarin ongeveer alle percussie-instrumenten de revue passeerden. Locket's demonstratie van zijn gloednieuwe DrumJam app, wekte alom verbazing.

Richard Heijerman & Richard Moelker brachten voor het eerst hun Slagwerkkrantcursus Gelaagd Spelen live als clinic, en deden dat met verve. We kenden al de uitstekende video's van de cursus, maar dit was pure meerwaarde. En de aanpak waarbij Moelker uitlegde terwijl Heijerman speelde, was goud waard.

De nieuwe stukken van Tatiana Koleva en haar Youth Percussion Pool gaven de breedheid van de dagprogrammering aan. Lastig om tegen het metalgeweld uit de andere zaal op te boksen was het wel, met deze veel minder volume producerende nieuwe-muziekcomposities.

Daar hadden tapdanseres Marije Nie en drummer Erik Kooger geen last van bij hun ritmische dansreis door de wereld. Bij aanvang van hun optreden was het nog rustig, maar toen Drums United z'n set had afgerond, stroomde het publiek toe.

De percussiegroep van Lucas van Merwijk was de topper van de dag. Inside Drums United heette dit onderdeel, en het publiek werd deelgenoot gemaakt van de totstandkoming van de composities van de groep. Alles met heldere uitleg door Van Merwijk. Zo werd een lange Senegalese sabarbreak helemaal ontleed, aangepast en vervolgens door de hele groep in het nieuwe arrangement gespeeld. Indrukwekkend en trefzeker de bedoeling van dit festival rakend.

Afsluiter van de dag was Kuenta i Tambu. De groep rondom Roel Calister begon met het spelen van hun hippe repertoire, om vervolgens de link te leggen tussen hun muziek van nu en de traditionele Antilliaanse ritmes. Ook weer heel aanlokkelijk gebracht, met maximale inzet.

Bekijk hier de eerste video's

video player

video player

Aan de Slag vond plaats op 4 november en was onderdeel van Tromp Percussion 2012. Lees hier de achtergronden bij dit tweejaarlijkse festival

Lees hier het verslag - met video's - van slagwerkfestival A Bigger Bang dat op 9 november plaatsvond tijdens Tromp Percussion 2012.    

drummer links