A Bigger Bang enerverend
Slagwerkfestival tijdens Tromp Percussion 2012
On Stage 14-12-2012 16:12
Van klein naar groot, dat was A Bigger Bang tijdens Tromp Percussion 2012. Van Mortazavi tot Les Tambours Du Bronx. Van de kleinste handdrum tot de grootste olievaten. Bekijk videofragmenten van het concert met The World Drummers Ensemble.

Mohammad Reza Mortazavi spande de kroon toen hij op het allerkleinste trommeltje ooit de melodie van Mozarts Eine Kleine Nachtmusik speelde, als toegift op zijn indrukwekkende solo-optreden op de handdrums daf en zarb. Moeiteloos combineert de geboren Iraniër slag- en vingertechniek tot in precisie met helder, dynamisch spel. Qua toonhoogte en tempo bereikt hij alles. Het was de (eye)opener van A Bigger Bang.

The World Drummers Ensemble
Naadloos ging het programma verder met het optreden van de sterrenformatie van Marcos Suzano (pandeiro), Horacio 'El Negro' Hernandez (drums), Selvaganesh (kanjira) en Sola Akingbola (zang en percussie). Het was een spetterende editie van The World Drummers Ensemble, een spannende muzikale uitwisseling van Brazilië, Cuba, India en Nigeria, met een lange break als rode draad; niet door allemaal perfect uitgevoerd, overigens. Maakt niets uit, want het plezier, de flair en vooral de (individuele) klasse straalden ervan af.  

Bekijk hier de videofragmenten van het concert van The World Drummers Enemble.

video player

Slagwerk Den Haag: Timber
Voor wie vervolgens even aan iets heel anders toe was: als derde onderdeel van A Bigger Bang trad het zeskoppige Slagwerk Den Haag aan. Deze in 1977 opgerichte groep schroomt niet om de grenzen van de muziek op te zoeken, waardoor vandaag de dag internationale samenwerking met componisten, veelzijdigheid en georganiseerd geluid hoog in het vaandel staan. Timber van Michael Gordon is de ‘hit’ van de groep. De instrumentatie bestond uit horizontaal geplaatste houten latjes (simantra's) die werden bespeeld met marimbastokken. Een constante diversiteit aan verspringende patronen zorgde ervoor dat het zestal het stuk als een adem uitblies. Het was hypnotiserend, ietwat mysterieus, bijna spiritueel, maar bovenal interessant.   

Les Tambours Du Bronx
Gehoorbescherming: check. Deze beestachtige hippies timmeren olievaten in elkaar met al hun energie en musiceren tegelijk alsof hun leven ervan afhangt. De vijftien losgeslagen percussionisten mixen genadeloze rockgrooves met gothic- en afrobeat-invloeden. Elektronische tintjes vormen de slagroom op de taart. Les Tambours Du Bronx gooiden de hele boel ondersteboven, tot weerzin van enkelen in het publiek, maar groot enthousiasme van het merendeel. Spierkracht, waanzin en een ongelooflijke hoeveelheid onversterkt volume; een afsluiting van A Bigger Bang waardig.

tekst: Danny Rombout
foto's Claudia Hansen

Lees hier het verslag - met video's - van workshopfestival Aan de Slag dat op 4 november plaatsvond tijdens Tromp Percussion 2012.   

Lees hier alle achtergronden bij het programma van A Bigger Bang en Tromp Percussion.  

drummer links