New Cool Collective Afrobeat Tour 2004
featuring: Tony Allen & Ali Boulo Santo
On Stage 21-12-2004 00:45
In concertzaal Tivoli in Utrecht was 16 december 2004 weer een onvergetelijke avond voor de bezoekers en fans van de New Cool Collective. Het collectief onder leiding van Benjamin Herman laat zich met grote regelmaat in twee gedaantes zien: de 'normale' band en de NCC Big Band. Slagwerkers Joost Kroon, Jos de Haas en Frank van Dok speelden ook deze avond natuurlijk weer in de NCC Big Band, maar ook afro-drummer Tony Allen kwam als gast even het drumwerk voor zijn rekening nemen.Ongeveer een jaar geleden wist de NCC Big Band Tivoli ook tot een grote feestzaal om te bouwen met haar stuwende multi-cultureel georiŽnteerde muziek. Deze avond deed niet onder aan het voorgaande jaar, ondanks dat het een eerste was in een serie van vijf met drummer Tony Allen en Kora speler Ali Boulo Santo.

Joost Kroon
Het geesteskind 'NCC' van Benjamin Herman bestaat volledig uit de top van de in Nederland werkende professionele muzikanten die hun muzieksporen met recht hebben verdiend. De in 2003 aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde drummer Joost Kroon bezet de drumkruk in de NCC. Na Stefan Kruger en Martijn Vink is hij degene die de NCC slagwerkgewijs stuurt met strakke beats, muzikale invullingen en opzwepende solo's en fills. Daags voor het optreden had Joost net de opnames voor de nieuwe DVD van Gordon afgerond. Een allround drummer dus!

Tony Allen
Tony Allen is een Nigeriaanse drummer en songwriter die samen met Fela Kuti pioneerde in de Afrobeat Music. Een mix van Jazz and traditionele Afrikaanse Juju and Highlife muziek uit jaren '60. Opvallend genoeg leerde Tony pas spelen op zijn 18e toen hij als radio-technicus werkte.
Tony werd in 2003 genomineerd voor de BBC Radio 3 World Music Awards in de categorie 'Africa'.

Ali Boulo Santo
Boulo Santo is een getalenteerde bespeler van de Kora, een soort harp met een hoge, metaal-achtige klank die veel voorkomt in West-Afrika. De Kora wordt gemaakt van een uitgeholde kalebas, die wordt overtrokken met koeienhuid. Op deze 'klankkast' wordt vervolgens een houten steel gemonteerd, waaraan bovenaan de snaren worden bevestigd. De tweeŽntwintig (of meer) snaren lopen over een brug (te vergelijken met de brug van een viool of contrabas) die op de klankkast is geplaatst.

Setup Joost Kroon
Joost heeft (nog) geen endorsements, dus kan hij zogezegd gebruiken wat hij wil. Volgens eigen zeggen is de drumset die hij deze avond gebruikte "een samengeraapt zooitje van oude en nieuwe spullen van aardig wat merken...".

De basis wordt gevormd door een oud Sonor setje (waarschijnlijk uit de begin jaren '70). De drumkit-historie doet vermoeden dat het een Rocker 2000 is, de goedkoopste set die ze destijds maakten (zelfs nog met plastic spanbokjes!). Volgens Joost heeft deze kit nog steeds zijn unieke sound en gebruikt hij hem heel regelmatig.

In schema ziet de kit er als volgt uit (zie ook de foto):

Kick

20"x14"

Tom

12"x8"

Tom

13"x9"

Floor

16"x16"

(Meestal speelt Joost zonder de 13", maar vanwege de feature van Tony Allen bestond de set deze avond uit 3 toms.)

Snare

14"x5" Ludwig Black Beauty

Snare

13" Pearl Piccolo (vaak met 8" splash erop)

Bekkens

14" Zildjian New Beat Hi-Hat

6" K Crash Med-Thin

22" Istanbul Nostalgia Ride

22" Wuhan Chinees met Rivets

Verder: Yamaha Pedalen, Pearl Standaards, (meestal) Vater stokken, Jordan -V tandenborstel, Opel Combo bestelbusje, een Karwei-Steekwagen en een GSM van Siemens.

drummer links