Van De Nood Een Deugd Weekendpakket - aflevering 9
Video’s, links, muziek, lesstof, leesvoer en een funvideo
Merknieuws 15-05-2020 17:06
Deze aflevering kijken we in ons Weekendpakket terug op een bijzonder persoonlijk verhaal van Jusso Whistler en presenteren we ook een nieuw verhaal van Jeroen Vrolijk dat zeker zo indringend is. Verder nieuwe muziek van Hannes Grossmann met Murk Jiskoot en Eddy Kloopman, een lesvideo van Mark Eeftens, een groovy video’s van Nate Wood en Vikesh Harinarain en een funvideo van Stewart Copeland. Inspiratie genoeg!

door Bouke Bijlsma, Erk Willemsen, Mark Eeftens en Dennis Boxem

Hoeveel weekenden zonder gigs, repetities en jams moeten we nog doorstaan? Is er licht aan het einde van de tunnel? De eerste tekenen van verbetering lijken in de lucht te hangen, en sommige lessen zijn alweer begonnen, maar de haken en ogen zijn ook niet van de lucht.
Voorlopig hebben wij drummers nog volop tijd voor dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. Ons advies: geniet van de noodgedwongen onthaasting, help je buren en je oude moeder, ruim je zolder en/of drumhok eens goed op; allemaal goed en wel, maar vergeet niet je drumskills bij te houden. Zowel fysiek als mentaal.

 Mark Eeftens

FUNVIDEO
Volgens neuro-psycholoog en televisiemaker Eric Scherder is muziek maken ontzettend goed voor je hersenen; vooral als je beetje begint door te draaien van het alleen thuis oefenen. Voor je het weet krijg je een schizofrene paniekaanval en denk je dat je iemand anders bent, of een complete band, of erger nog… een blaassectie. Stewart Copeland zal zoiets nooit overkomen…

   RELEASE VAN DE WEEK
Release deze vrijdag is een bijzonder project van ons eigen epic Metropole Orkest. Requiem is de meer dan uitgebreide concertregistratie met de Zwitserse metalformatie Triptykon tijdens het Roadburn-festival in 2019. Voor Tryptikon-drummer Hannes Grossmann zijn eerste plaat met deze formatie.

Hannes Grossmann

Het Metropole Orkest heeft al een aantal Grammy Awards verzameld in hun projecten met bijvoorbeeld Snarky Puppy en Jacob Collier. Legendarisch is ook hun optreden in Paradiso met Gorefest in 1996. Nu is er dit nieuwe album met een metalformatie, waarmee ze gegarandeerd weer kans maken: Requiem in drie delen: Rex Irae opent de plaat, Winter sluit het album af en Grave Eternal vormt in zes tracks het hart van dit nieuwe album, een compositieopdracht van het Roadburn festival aan bandleider Thomas Gabriel Fischer en uitgevoerd op 12 april 2019 tijdens het festival in Tilburg, door zijn band Triptykon en het Metropole Orkest, met daarin natuurlijk ook slagwerkers Murk Jiskoot en Eddy Koopman

Triptykon & Metropole Orkest live (Roadburn 2019)

Hannes Grossmann zit al flink wat jaren bij de band, maar was niet eerder op een album van de band te horen. We hebben ook geen beelden van zijn aandeel in Requiem, behalve wat in de trailers voorbij komt (check de dvd zou ik zeggen!), en daarom wat drumcam-beelden van een bandoptreden met Triptykon in 2019 in München. 

 

Video Triptykon met Metropole orkest live (Roadburn 2019)

 

Maar het gaat hierom natuurlijk, Requiem in vol ornaat: 

Klik op de link en bekijk het volledige artikel Release van de Week vrijdag 15 mei 20202, met daarin ook een link naar interviewfragmenten met Hannes Grossman tijdens Drumworld Festival 2013 (SWK 178)

 

ARTIKEL UIT DE OUDE DOOS
Een bijzondere artikelserie om te maken waren de twee verhalen over Jusso Whistler en zijn strijd tegen Focale Dystonie in 2017 en 2018.


Indrukwekkend om te zien hoe een gedreven muzikant de strijd aan gaat met een aandoening, die deels ook wordt veroorzaakt door juist die gedrevenheid. Dezelfde gedrevenheid die er uiteindelijk voor weer zorgt dat je verder kunt met je passie: drummen op hoog niveau. Jusso kon dit zeer goed verwoorden, en nam ons mee op een reis langs een problematiek waarvan wij het bestaan tot op dat moment niet kenden.

Jusso Whistler (foto Boudewijn Lahaye)

Goed om te zien dat Jusso weer behoorlijk actief aan het spelen is. Op Facebook kwamen we een teaser tegen van een ambitieus project van broer Cyril Wistler (gitaar); Rock Opera Tears Of The Wolf (met o.a. ook Robbie Valentine). Jusso speelt hierop alle drums, en dat rockt behoorlijk.

Klik onder DOWNLOADS op de pdf-icoontjes voor de twee artikelen met Jusso Whistler uit 2017 en 2018 (SWK 201 en SWK 203), en als je hiernaast klikt op de link zie je de online extra’s die we destijds bij die artikelserie plaatsten en een verslag van Herfstfest 2018 waar Jusso een bevlogen clinic gaf.


GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO 1
In februari kwam de ep Kneebody on Audiotree Live uit en nu is er ook de video met een van de drie tracks van het album.

Met drummer Nate Wood natuurlijk, in dit nummer – de titel zegt het al – in een hoofdrol.

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO 2
Vorige week was hij met Broederliefde ft Candy Dulfer te zien bij Talkshow M op NPO1, met een onweerstaanbaar lekker intro-groove: Vikesh Harinarain.


Als percussionist is hij regelmatig in de clubscene te zien bij acts als Chuckie, Hardwell en Gregor Salto; als drummer, ervaren in zowel pop, latin, jazz en caribbean, is hij de juiste drummer op de juiste plek bij Broederliefde. Kijk maar!


INSPIREREND STUDIEMATERIAAL
Mark Eeftens maakte een kort maar krachtig filmpje met 4 manieren om Double Strokes te spelen. Check it out!

 

 

BENELUX-DRUMMER DIE WE LIVE EVEN MOETEN MISSEN
Gisteren – donderdag 14 mei – plaatsten we hier op de site een bijzonder Exclusief Online interview met Jeroen Vrolijk.

Jeroen Vrolijk (foto Michael Terlouw)

Ook weer zo’n thuisgekluisterde Benelux-drummer die je nu even niet live kunt bewonderen, maar die genoeg te melden heeft. In zijn geval niet alleen muzikaal, maar ook persoonlijk, met een openhartig verhaal over zijn strijd en uiteindelijke triomf over zijn demonen en verslavingen. Muziek speelt daarin een rol van betekenis.
Als je klikt op de link lees je zijn indringende verhaal over Een drumleven zonder drank en drugs
Dat hij achter het drumstel ook niet om inhoud (en soundeffects) verlegen zit, zie je in deze korte maar lekkere promovideo voor zijn lespraktijk @Drummerslab

 

En tot slot: 
STAY SAFE DRUM-ASSESSOIRE

De Handgel-hihatstand van Drumschool Mark Eeftens
 

Volgende week vrijdag is er uiteraard weer een Van-De-Nood-Een-Deugd-Weekendpakket