Release van de week: Triptykon With The Metropole Orkest - Requiem
Vandaag verschenen - 15 mei 2020
Muzieknieuws 15-05-2020 06:57
Het Metropole Orkest heeft al een aantal Grammy Awards verzameld in hun projecten met bijvoorbeeld Snarky Puppy en Jacob Collier. Legendarisch is ook hun optreden in Paradiso met Gorefest in 1996. Nu is er een nieuw album uit met een metalformatie, waarmee ze gegarandeerd weer kans maken: Requiem, de meer dan uitgebreide concertregistratie met de Zwitserse formatie Triptykon tijdens het Roadburn-festival in 2019. Voor Tryptikon-drummer Hannes Grossmann de eerste plaat met deze formatie.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 

Groter pathos kan je niet hebben als metalformatie, spelen met een symfonieorkest. Triptykon is altijd heel zuinig geweest met releases. In 2010 was er Eparistera Daimones en in 2014 Melana Chasmata. Maar nu is er Requiem, in drie delen: Rex Irae opent de plaat, Winter sluit het album af en Grave Eternal vormt in zes tracks het hart van dit nieuwe album, een compositieopdracht van het Roadburn festival aan bandleider Thomas Gabriel Fischer en uitgevoerd op 12 april 2019 tijdens het festival in Tilburg, door zijn band Triptykon en het Metropole Orkest, met daarin natuurlijk ook slagwerkers Murk Jiskoot en Eddy Koopman.   Rex Irae (Requiem deel 1) en Winter (Requiem deel 3) verschenen op twee verschillende platen van die andere band van Fischer, Celtic Frost, maar deel 2 ontbrak nog altijd. Fischer: 'De intentie om het Requiem af te maken is altijd bij me gebleven. Ik wilde het doen met Triptykon, de band die ik begon om het pad te vervolgen van Hellhammer en Celtic Frost. In 2018, zestien jaar nadat ik er voor het laatst aan werkte, belde Walter Hoeijmakers van het Roadburn Festival me met het voorstel om, eindelijk, het Requiem te komen spelen. En zo heb ik het Requiem kunnen voltooien.'

Eén track van de dvd is vrijgegeven op Youtube, Rex Irae.

De arrangementen zijn van de hand van de al jaren in Rotterdam wonende gitarist/componist Florian Magnus Maier, die in deze video alle achtergrond en bij het project uitlegt. Hij is ook bandmaat van Triptykon-gitarist V Santura (in het dagelijks leven Viktor Bullok) in Dark Fortress en met Hannes Grossman in Alkaloid. 

Hannes Grossmann zit al flink wat jaren bij de band, maar was niet eerder op een album van de band te horen. We hebben ook geen beelden van zijn aandeel in het Requiem, behalve wat in bovenstaande trailers voorbij komt (check de dvd zou ik zeggen!), en daarom wat drumcam-beelden van een bandoptreden met Triptykon in 2019 in München. 

Lees ook elders op Slagwerkkrant delen uit het interview dat we met Grossmann deden in 2013

Maar het gaat allemaal hierom natuurlijk, Requiem in vol ornaat: 

CD Track List:

 1. Rex Irae (Requiem, Chapter One: Overture)
 2. Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition)
 3. Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)
 4. Winter (Concert Rehearsal Take April 11, 2019) (Bonus track)

DVD Track List:

 1. Rex Irae (Requiem, Chapter One: Overture)
 2. Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition)
 3. Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)

LP Track List:

 1. Rex Irae (Requiem, Chapter One: Overture)
 2. Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition, Pt. 1)
 3. Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition, Pt. 2)
 4. Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)

EP Track List:

 1. Winter (Concert Rehearsal Take April 11, 2019)