NAMM 2017 - dag 4
Nieuws van de beursvloer - Ludwig, Soundhoops, Stagg, Mapex en Yamaha
Merknieuws 23-01-2017 09:01
Net als ieder jaar bezoekt de Slagwerkkrant-redactie de NAMM show, de belangrijkste muziekbeurs ter wereld. In onze dagverslagen brengen we je een aantal van de opvallende nieuwtjes van de beursvloer. Het complete verslag lees je natuurlijk in Slagwerkkrant 198 (maart april 2017)

Ludwig viert dit jaar de 45ste verjaardag van de Vistalite en dat doen ze met twee heel speciale modellen. De eerste heeft een Tri-Band Black finish. Net als bij de beroemde Tequila Sunrise Vistalite bestaat de ketel uit drie segmenten, waarbij het onderste deel transparant, en het bovenste deel bijna zwart is. De Tri-Band heeft een 22"x14" bassdrum. 13"x9" tom en 16"x16" floortom.

De tweede set is een transparante Vistalite die een groene sparkle in de ketel heeft zitten. Dit geeft de set een heel bijzondere look, die compleet anders is dan een gewone lak of wrap. De Green Sparkle set heeft 24"x14" bassdrum, 13"x9" tom en 16"x16" en 18"x16" floortoms. Beide Vistalites zijn in beperkte oplage verkrijgbaar.

Op snaredrumgebied zoekt Ludwig het een maatje groter, want vier van de in Amerika gemaakte snaredrums zijn er nu ook in een 14"x8" uitvoering. De Black Beauty en de Copperphonic hebben net als hun minder diepe broertjes een naadloze ketel die uit een enkele plaat metaal is geforceerd.
Naast deze twee metalen snaredrums zijn er ook twee Limited Edition Standard Maple snaredrums met een 14"x8" ketel. De eerste is afgewerkt in een Black Flame finish, de tweede in een lichtbruine finish genaamd Mojave Cherry.

Op de stand van Sennheiser troffen we iets bijzonders. De Soundhoops, een spanrand met geïntegreerde microfoonmount. Dat scheelt volgens de fabrikant een hoop gedoe met microfoonplaatsing, en het bespaart je de nodige kosten voor microfoonstandaards. Sennheiser brengt hem onder de aandacht met de eigen e908B microfoon, maar volgens het merk werkt de rand ook met bepaalde microfoons van andere merken waaronder de Shure Beta 98 a/c. De Soundhoops zijn vooralsnog leverbaar in 10", 12" 14" en 16", maar aan andere maten wordt gewerkt. Daaronder zal ook een spanrand zitten voor de resonanszijde van je snaredrum. Bekijk voor een impressie de onderstaande video. 


 

Stagg heeft de afgelopen jaren hun bekkens een flinke upgrade gegeven, en daar doet het merk nu nog een stapje bovenop. De Genghis-serie bestaat uit een reeks handgehamerde B20 bekkens met opvallend diepe hamerafdrukken. De klank is heel warm en muzikaal. Rides hebben een mooie heldere ping, crashes zijn lekker glad en de hihats hebben een prima bite. We zijn benieuwd hoe ze buiten de lawaaiïge beursvloer klinken.


Naast de Genghis heeft Stagg ook nog een heel leuk accessoire. De Cymbal Gel Control matjes zijn een soort gelmatjes in de vorm van een forse taartpunt. Ze plakken slechts aan één kant, dus na vervoer van je bekkens hoef je ze niet van de binnenkant van je bekkentas te trekken. De taartpunten zijn opgedeeld in segmenten, en je kunt ze dan ook makkelijk in stukjes knippen. Een stukje Gel Control doet al heel wat, maar met een hele taartpunt maak je van ieder gewoon bekken een oefenbekken. Stagg ontwikkelde de matjes voor gebruik op bekkens, maar ze doen het ook prima op drums. In ieder setje Cymbal Gel Control zitten drie van de forse taartpunten. Het spul is herbruikbaar, en afwasbaar, dus met een enkel setje kun je een hele tijd vooruit.


 

Bij Mapex vinden we drie nieuwe snaredrums in de Black Panther-lijn. Daarbij ligt de focus op houtkeuze, en Mapex benadrukt in de promotie het frequentiebereik van het gebruikte hout. Wil je een donkere klank? Dan moet je ook voor een houtsoort kieze met een donkere klankkarakteristiek.
De Equinox is een 14"x5" snaredrum met een esdoorn ketel en klassiek ogende single-flange spanranden die met mooie klauwtjes op hun plek worden gehouden. De klank is warm, responsief en scherp.
De heartbreaker is een snaredrum met een warme, volgens Mapex zelfs rustieke klank. En daarvoor gebruik je dus een houtsoort met een wat donkerdere klank. In dit geval mahonie, met mahonie verstevigingsranden.
De Cherry Bomb vervangt de snaredrum die al onder deze naam in de catalogus stond. Het nieuw model is er zowel in 13" als in 14" en heeft een ketel van kersenhout. Dat levert volgens Mapex een warme, gefocuste klank op met een stevige backbeat. 

Het regent jubilea tijdens deze NAMM. Yamaha viert dat het dit jaar precies een halve eeuw drumkits bouwt. En om dat jubileum een beetje kracht bij te zetten komt het merk met twee limited edition 50th Anniversary kits. Beide sets hebben de esdoorn/wenge ketel van de Absolute Hybrid-serie, goudkleurige spanbokken als knipoog naar de Maple Custom en een speciale badge waarop het jubileum staat aangemerkt. Er is keuze uit twee finishes: Birdseye Maple in Amber Sunburst, en Curly Maple in Antique Natural finish. Van beide sets zijn elk maar 50 exemplaren verkrijgbaar.

 

Aan de onderkant van het keuzepalet brengt Yamaha de Rydeen-serie terug. Deze instapper leent zijn naam aan de sets uit het verleden, maar hij is wel helemaal herzien. De set heeft simpele 9-laags populieren ketels en metalen spanranden op de bassdrum. Wel heeft Yamaha, heel slim, niets bezuinigd op alle belangrijke, slijtgevoelige onderdelen. De set heeft dus een prima tomophanging, stevige bassdrumpoten en een prima snarenmechaniek, zodat je er hoogstwaarschijnlijk jaren mee vooruit kunt.

 

Dit was ons laatste dagverslag vanaf de NAMM show. Heel veel meer NAMM-nieuws vind je in de komende Slagwerkkrant; nummer 198 het maart/april-nummer. 

Lees ook de dagverslagen en bekijk de videoreportages in de overige dagverslagen:

NAMM Show Preview, met productnieuws van DW, Paiste, Meinl, ATV
NAMM Show Dag 1 verslag, met video's Remo, Sabian, Mark Guiliana,  en productnieuws Remo, Sabian, Tama & Meinl 
NAMM Show Dag 2 verslag, met videoreportage Paiste, Sabian, Tama, Gretsch, Gibraltar, Paiste JR Robinson, Paiste Nicko McBrain en productnieuws Ludwig, Soundhoops, Stagg, Mapex en Yamaha
NAMM Show Dag 3 verslag, met o.a. videoreportage Meinl, DW, Pearl, Ludwig, Zildjian, ATV en productnieuws Sonor, DW, Gretsch en LP.
NAMM Show Dag 4 verslag, met o.a. videodemo Sennheiser en productnieuws Ludwig, Soundhoops, Stagg, Mapex en Yamaha