NAMM 2017 - dag 2
Nieuws van de beursvloer - Zildjian, Meinl en Pearl
Merknieuws 17-01-2017 15:59
Net als ieder jaar bezoekt de Slagwerkkrant redactie de NAMM show, de belangrijkste muziekbeurs ter wereld. In onze dagverslagen brengen we je een aantal van de opvallende nieuwtjes van de beursvloer. Vandaag hebben we bekken en stokken nieuws van Zildjian, bekkennieuws van Meinl en elektronische en akoestische drums van Pearl. Ook vind je hieronder ons eerste video-verslag vanaf de beursvloer.

Het complete verslag lees je natuurlijk in Slagwerkkrant 198 - maart april 2017

Zildjian komt met twee nieuwe signature-drumstokken en een toevoeging aan de 'Gauge' stokkenreeks. De 9 Gauge stok valt precies in het midden van de al bestaande 6, 8, 10 en 12 Gauge stokken. Voor wie het concept niet kent, de stokken zijn allemaal identiek, op de dikte na.

Thomas Pridgen zet zijn handtekening op een heel stevige, maar ook traditionele drumstok met een dikke nek en een tonvormige tip. Josh Dun tekent voor een eveneens redelijk traditioneel model stok met een opvallend dieprood kleurtje. De tip is zoals bij Zildjian gebruikelijk niet meegelakt.

Zildjian herintroduceert de K Custom Special Dry bekkens als nieuwe subserie binnen de K Custom range. De Special Dry bekkens zijn er nu als rides crashes, crashes, hihats, china's en splashes, en in vergelijk met de Special Dry's van een paar jaar geleden zijn de nieuwe modellen aanzienlijk minder droog en veel muzikaler. In totaal zijn er maar liefst 15 verschillende modellen. Meest opvallende van het setje is de indrukwekkende 23" ride. 

Meinl komt met vier opvallende stacks die in samenwerking met vier belangrijke endorsers werden ontwikkeld. Deze Artist Concept stacks bestaan elk uit twee bekkens die je op elkaar stapelt en zo bespeeld. Anika Niles, Matt Garstka, Luke Holland en Thomas Lang zetten er hun handtekening op. Slagwerkkrant had deze bekkens al voor de NAMM show in huis, en dus kun je in het komende nummer al een test lezen.


Ook nieuw is de Pure Alloy serie die bestaat uit zeven in Duitsland geproduceerde bekkens van B12-bekkenbrons. De Pure Alloys zijn warm, bestuurbaar en ontzettend muzikaal. Je kunt kiezen uit een 16", 18" en 20" crash, 20" en 22" ride, en 14" en 15" hihats. Bijzonder is dat Meinl al heeft aangegeven dat het in de Pure Alloy-serie niet per se zal gaan vasthouden aan een enkele legering. De muzikale toepassing van een bekken zal bepalen welke legering er voor nieuwe modellen wordt gebruikt. 

 

Pearl heeft belangrijk nieuws voor de fans van elektronische drums. De in samenwerking met Steven Slate ontwikkelde Mimic Pro komt namelijk ook naar Europa. De high-end module met touchscreen, 120GB intern geheugen en 24-bit sounds werd afgelopen jaar geïntroduceerd, en zou uitsluitend voor de Amerikaanse markt zijn. Nu komt het ding dus alsnog naar Europa. De samples in de Mimic Pro zijn afkomstig uit de samplepaketten van Steven Slate Drums en klinken dan ook ongelooflijk goed. Exacte levertijden en prijzen zijn nog niet bekend. 

Pearl breng dit jaar de focus duidelijk terug naar high-end drums. Het merk voegt in de Masterwork-serie vijf nieuwe ketelsamenstellingen toe, die de klanten een beetje moeten helpen bij het maken van een keuze. Deze Sonic Select Shell recipies geven een beetje de richting aan die je met de klank op kunt. Bij namen als Studio, Heritage, Urban, Stadium en Modern Dry krijg je al snel een idee van de klank. Ook nieuw is dat je bij Masterwork nu ook kunt kiezen voor gumwood in de ketelconstructie. Zo heeft de Studio uitvoering van de Sonic Select Shell een ketel die is gemaakt van een esdoorn/gum-combinatie. Daarmee is de set een directe concurrent van de in de VS gemaakte Gretsch drumkits. 

 

Morgen natuurlijk weer een beursverslag met een aantal opvallende nieuwtjes. Ook vandaag sluiten we weer af met drie video's. In de eerste neemt Dennis Boxem je mee langs een paar opvallende nieuwtjes op de beursvloer. De andere video's zijn een korte impressie van de Paiste press-meeting gisteravond in het Hilton hotel, met onder andere JR Robinson en Nicko McBrain.  

Lees ook de andere dagverslagen en bekijk de videoreportages:

NAMM Show Preview, met productnieuws van DW, Paiste, Meinl, ATV
NAMM Show Dag 1 verslag, met video's Remo, Sabian, Mark Guiliana,  en productnieuws Remo, Sabian, Tama & Meinl 
NAMM Show Dag 2 verslag, met videoreportage Paiste, Sabian, Tama, Gretsch, Gibraltar, Paiste JR Robinson, Paiste Nicko McBrain en productnieuws Ludwig, Soundhoops, Stagg, Mapex en Yamaha
NAMM Show Dag 3 verslag, met o.a. videoreportage Meinl, DW, Pearl, Ludwig, Zildjian, ATV en productnieuws Sonor, DW, Gretsch en LP.
NAMM Show Dag 4 verslag, met o.a. videodemo Sennheiser en productnieuws Ludwig, Soundhoops, Stagg, Mapex en Yamaha