NAMM 2017 - dag 3
Nieuws van de beursvloer - Sonor, DW, Gretsch en LP
Merknieuws 17-01-2017 16:00
Net als ieder jaar bezoekt de Slagwerkkrant redactie de NAMM show, de belangrijkste muziekbeurs ter wereld. In onze dagverslagen brengen we je een aantal van de opvallende nieuwtjes van de beursvloer.
Vandaag hebben we snaredrums van Sonor en Gretsch, drums van DW en percussie van LP. Daarnaast vind je hier ook het tweede videoverslag vanaf de beursvloer. Het complete verslag lees je natuurlijk in Slagwerkkrant 198 - maart april 2017

Sonor doet het op de NAMM show wat rustig aan; het echte nieuws beperkt zich tot twee prachtige snaredrums in de 'One of a kind'-serie. De eerste is een 14"x61/2" trommel met een 21-laags beukenhouten ketel van maar liefst 19,2mm dik. De trommel is afgewerkt met een binnen- en buitenlaag van Bocote-hout en heeft zwart verchroomde hardware. De tweede trommel meet 14"x71/2" en heeft een 12-laags berkenhouten ketel die 7mm dik is. De hardware is gewoon verchroomd, en de trommel is aan de buiten- en binnenkant voorzien van een laagje Cocobolo-hout. Van beide trommels worden er elk slechts 70 gemaakt, en de trommel wordt geleverd met een speciale Hardcase, een doosje met accessoires en een certificaat van echtheid.

DW viert dit jaar zijn 45ste verjaardag, en dat was voor John Good de reden om maar eens compleet over-the-top te gaan met het bouwen van een jubileum-drumkit. Good had zijn zinnen gezet op een Stradivarius-drumkit, en dus ging hij op zoek naar het hout dat Stradivarius voor zijn violen gebruikte. Dat bleek een fijnspar, afkomstig uit de bossen van de Fiemme vallei in Noord-Italië, en een Europese Sycamore. Daarvan bouwde DW een ongelooflijk bijzonder drumstel dat is afgewerkt in een 'Natural to Candy Black Burst' laklaag. Iedere trommel is voorzien van een inlay met daarin onder andere twee vioolsleutels en de romeinse cijfers XLV, oftewel 45. De badge heeft deze cijfers ook in een speciale saffier-blauwe kleur, die overeenkomt met dit zogenaamde saffieren jubileum. De set is alleen leverbaar in een zesdelige set-up met 10" en 12" toms, 14" en 16" floortom, 22" bassdrum en 14"x61/2" snaredrum. In totaal worden er 145 van deze sets gemaakt, en daarnaast zijn er ook nog 145 losse snaredrums leverbaar.

Gretsch is maar wat blij met de terugkeer van Vinnie Colaiuta, en dat wordt gevierd met twee speciale signature-snaredrums. Je kunt kiezen uit een 14"x5" en een 12"x4" exemplaar. Beide snaredrums hebben de 6-laags maple-gumwood ketel van de USA Custom serie, maar bij de grotere snaredrum heeft de draagrand een hoek van 60 graden, en bij de kleinere heeft de draagrand een scherpere hoek van 90 graden waardoor je iets minder contact hebt tussen vel en ketel. Beide snaredrums hebben gegoten spanranden en zijn afgewerkt in de Cobalt Blue kleur die Colaiuta op de rest van zijn drumkit heeft. De badge die je op de snaredrums aantreft, herken je misschien nog van Colaiuta's witte signature-drumkit die tot een paar jaar geleden nog bij Gretsch leverbaar was.

 

Steve Ferrone kreeg een tweede signature-snaredrum bij Gretsch. Naast het aluminium model van een paar jaar geleden gebruikt Ferrone nu een 14"x61/2" model met de 3-laags Broadkaster ketel. De zeegroen gelakte trommel is voorzien van Gretsch's 302-serie spanranden en heeft een ingebouwde Tone Control binnendemper. Iedere snaredrum is voorzien van een serienummer en is door Ferrone zelf gesigneerd.

LP komt met een wel heel stoer ogende set conga's en bongo's. De 30" hoge conga's hebben een buitenlaag van Sculpted Ash, een groffe, ruwe laag essen waarbij je heel duidelijk de houtnerf boelt. De conga's zijn voorzien van de Comfort Curve II spanranden, hebben extra stevige bevestigingsplaten voor de spanbouten en zijn voorzien van de ProCare shellprotectors, die de ketel moeten beschermen tegen vallen en stoten.

De bijbehorende bongo's meten 5 1/4" en 6 5/8" en zijn net als de conga's voorzien van Comfort Curve II spanranden. Beide trommeltjes zijn met een blokje essenhout aan elkaar verbonden.

Op cajón-gebied heeft LP heel veel nieuws, maar het meest opvallende nieuwtje is een Whiskey Barrel cajón: een cajón met duigenconstructie die lijkt op een doorgezaagd Whiskey-vaatje waar vervolgens een slagplaat op is gezet. Het ding is ondanks de stevige constructie verrassend licht. De cajón heeft een prima respons en een lekker buikige klank die de bassen prima tot zijn recht laat komen.

Morgen lees je ons vierde en laatste beursverslag. Vandaag sluiten we weer af met een video waarin Dennis Boxem je de nodige nieuwtjes op de beursvloer laat zien en horen. 


 

Lees ook de andere dagverslagen en bekijk de videoreportages:

NAMM Show Preview, met productnieuws van DW, Paiste, Meinl, ATV
NAMM Show Dag 1 verslag, met video's Remo, Sabian, Mark Guiliana,  en productnieuws Remo, Sabian, Tama & Meinl 
NAMM Show Dag 2 verslag, met videoreportage Paiste, Sabian, Tama, Gretsch, Gibraltar, Paiste JR Robinson, Paiste Nicko McBrain en productnieuws Ludwig, Soundhoops, Stagg, Mapex en Yamaha
NAMM Show Dag 3 verslag, met o.a. videoreportage Meinl, DW, Pearl, Ludwig, Zildjian, ATV en productnieuws Sonor, DW, Gretsch en LP.
NAMM Show Dag 4 verslag, met o.a. videodemo Sennheiser en productnieuws Ludwig, Soundhoops, Stagg, Mapex en Yamaha