Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 8 - Play-alongs
Mark Eeftens presenteert: Ik heb al een boek! - de zap-video's
Slagwerkkrant Plus 11-12-2018 22:03
Naast alle online lessen, video's, workshops en andere interactieve mogelijkheden is het goede ouwe drumboek nog altijd een geliefde manier om te leren drummen. Of je nu thuis aan autodidacteren bent of gewoon drumlessen volgt; een goed geschreven drummethode is goud waard. Slagwerkredacteur, transcriptiekoning en zeer gewaardeerd drumdocent Mark Eeftens weet er alles van, en geeft in 10 delen zapvideo's een overzicht van zijn Drumboeken Top 60, waarbij je vanzelfsprekend nog een schat aan tips en trucs voorbij ziet komen om beter te leren drummen! In Slagwerkkrant 209 (januari-februari 2019) vind je het bijbehorende hoofdartikel (release 13 december 2018!) IN DIT DEEL 8 VAN DE SERIE ZAP-VIDEO'S KOMEN DE BESTE BOEKEN MET PLAY-ALONGS AAN BOD!

door Mark Eeftens 

In mijn meer dan 15 jaar als Slagwerkkrantredacteur en drumleraar kwamen alle belangrijke drumboeken wel zo’n beetje voorbij. Ik had er daarvóór al veel en het werden er alleen maar meer; veel meer. In deze serie kijken we naar mijn favorieten en natuurlijk naar de boeken die in de internationale drumwereld belangrijk worden geacht: de classics en de must-haves. De lijst is ingedeeld in 10 hoofdgroepen maar er zijn vele andere indelingen denkbaar. Zodra je een lijst maakt is hij incompleet en arbitrair. Er zijn nog vele andere boeken die absoluut een plekje verdienen maar met deze bloemlezing uit de slagwerkliteratuur kom je een heel eind. Op de DrumDrieDaagse 2018 ging ik in een knotsgekke zap-les met 200 kilometer per uur door de lijst, per boek uitleggend en voorspelend hoe het werkt. Dat doen we in deze videoserie en in het artikel in Slagwerkkrant 209, jan-feb 2019 nog eens dunnetjes over. De cursief gedrukte titels zou ik samen met mijn Tama Star set meenemen naar een onbewoond eiland…

Inleiding op de videoserie

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 8

PLAY-ALONGS zap-video

Vroeger waren er een paar meespeelboeken met lp’s of cassettebandjes: een collectie drumpartijen met daarbij ‘muziek minus drums’. Daar is in de loop der tijd erg veel bij gekomen. Omgekeerd is er ook de toffe serie op cd genaamd Turn It Up & Lay It Down, waar pas later boeken bij werden geschreven. Nog steeds een aanrader, maar niet in deze boekenlijst. Welke boeken moet je hebben op dit gebied, zodat je de rest niet nodig hebt? Komt ie.

 

  1. Groove Essentials - Vol 1 en Vol 2 (Tommy Igoe)

Zoals boven beschreven: twee boeken met drumpartijen en bijbehorende mp3-cd’s. Niet te veel nadruk op het lezen maar wel op de vorm van de stukken en voorzien van een aantal speelsuggesties per nummer. Waarom zo goed? Omdat het niet suf of saai is en omdat er in de bijna 80 nummers per boek heel erg veel aan de orde komt qua verschillende stijlen. Je kunt de boeken ook dicht laten en je drumpartij gewoon improviseren en eventueel opnemen.

 

  1. Survival Guide For The Modern Drummer (Jim Riley)

Na de boeken van Igoe zou je op play-along-gebied verder niets nodig hebben, ware het niet dat dit prachtige boek van Jim Riley onlangs verscheen. Weer een gigantische hoeveelheid meespeelnummers op een cd’tje, maar nu ingespeeld door topmuzikanten uit Nashville. En dát proef je! Eigenlijk nóg leuker dus. Bijna elke stijl komt aan bod. Must-have!

 

  1. The Ultimate Drumset Reading Anthology (Steve Houghton)

Met dit boek ga je heel erg veel spelen maar vooral ook lezen. De overwegend jazz- en latinnummers zijn voorzien van allerlei partituren, zoals je die in de praktijk ook krijgt; van keurig helder drukwerk met veel info tot morsige handgeschreven krabbels over wat je ongeveer zou moeten spelen. Zei ik jazz en latin? Er is meer: ook circus en onder meer reclamespotjes komen aan bod. Meesterwerk op zijn gebied.

Bekijk ook de andere 9 delen in deze videoserie!  

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 1
TECHNIEK - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 2
JAZZ - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 3
GROOVE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 4
WORLD-RITMES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 5
FILLS EN SOLO’S - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 6
COORDINATIE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 7
TOTAALMETHODES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 8
PLAY-ALONGS - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 9
(DUBBELE) BASSDRUM - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 10
SPECIALS - klik hier

Drumboeken Top 60 - De complete zapvideoserie!
Alle 10 delen op rij! - klik hier

Abonneer je op ons YouTube-kanaal. Ook daar kan je alle tien de videodelen bekijken en krijg je meldingen als we nieuwe video's online zetten! Klik hier.