Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 1 - Techniek

Mark Eeftens presenteert: Ik heb al een boek! - de zap-video's

Slagwerkkrant Plus 21-11-2018 12:50

Naast alle online lessen, video's, workshops en andere interactieve mogelijkheden is het goede ouwe drumboek nog altijd een geliefde manier om te leren drummen. Of je nu thuis aan autodidacteren bent of gewoon drumlessen volgt; een goed geschreven drummethode is goud waard. Slagwerkredacteur, transcriptiekoning en zeer gewaardeerd drumdocent Mark Eeftens weet er alles van, en geeft in 10 delen zap-video's een overzicht van zijn Drumboeken Top 60, waarbij je vanzelfsprekend nog een schat aan tips en trucs voorbij ziet komen om beter te leren drummen! In Slagwerkkrant 209 (januari-februari 2019) vind je het bijbehorende hoofdartikel (release 13 december 2018!) IN DIT DEEL 1 VAN DE SERIE ZAP-VIDEO'S KOMEN DE BESTE BOEKEN AAN BOD OM JE TECHNIEK TE VERBETEREN

door Mark Eeftens

In mijn meer dan 15 jaar als Slagwerkkrantredacteur en drumleraar kwamen alle belangrijke drumboeken wel zo’n beetje voorbij. Ik had er daarvóór al veel en het werden er alleen maar meer; veel meer. In deze serie kijken we naar mijn favorieten en natuurlijk naar de boeken die in de internationale drumwereld belangrijk worden geacht: de classics en de must-haves. De lijst is ingedeeld in 10 hoofdgroepen maar er zijn vele andere indelingen denkbaar. Zodra je een lijst maakt is hij incompleet en arbitrair. Er zijn nog vele andere boeken die absoluut een plekje verdienen maar met deze bloemlezing uit de slagwerkliteratuur kom je een heel eind.



Op de DrumDrieDaagse 2018 ging ik in een knotsgekke zap-les met 200 kilometer per uur door de lijst, per boek uitleggend en voorspelend hoe het werkt. Dat doen we in deze videoserie en in het artikel in Slagwerkkrant 209, jan-feb 2019 nog eens dunnetjes over. De cursief gedrukte titels zou ik samen met mijn Tama Star set meenemen naar een onbewoond eiland…

Inleiding op de videoserie


Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 1

TECHNIEK zap-video

Techniek. Een enorm veelomvattend onderwerp. Klassiek, historie, rudimental, Basler trommelen, Schots trommelen, algemene techniek, grip, houding, beweging, Moeller en ga zo maar door. Door mijn ongeveer acht jaar onderzoek naar grip en beweging is de collectie op dit punt erg uitgebreid. Dit lijstje is – hoe ik het ook samenstel – altijd incompleet. Maar daar gaan we! 

  1. Praktische Schule Für Kleine Trommel (Heinrich Knauer)

Ik denk dat dit nog steeds hét boek is voor het klassieke trommelwerk. Drummers in andere disciplines kunnen het echter ook gebruiken voor het werken aan hun toucher en gebruik van dynamiek, maatsoorten en alles van (druk)roffel tot voorslagen tot verschillende handzettingen.

 

 

  1. Wirbel (STV)

Het ‘Basler Trommelen’ (uit Basel, Zwitserland dus) is een van de oudste trommeltradities en nog springlevend. Ritmisch behoorlijk ingewikkeld en bere-interessant voor drummers door de vaak typische feel. Je kon de voor normale drummers bijna onleesbare notatie voornamelijk leren uit de vier boeken van Fritz Berger, autoriteit op dat gebied. Met Wirbel kwam er een veel leesbaarder boek waar je echter nog steeds een leraar bij nodig hebt. Na Wirbel moet je dan toch weer de diepte in met de lastige boeken van Berger, maar tegen die tijd ben je daaraan gewend.

 

  1. Stick Control (George L. Stone)

Dit staat in alle drumboekenlijstjes op nummer 1. De bijbel der drummers, wordt er gezegd. Als een leerling iets niet kan, is dat heel vaak terug te herleiden tot het niet grondig genoeg beheersen van de eerste 12 patronen van dit boek. Net als bij een paar andere klassiekers is het succes van Stick Control mede te danken aan de multi-inzetbaarheid van de stof. Veel topdocenten als Murray Spivack gebruikten dit boek op allerlei manieren om er zo hun eigen draai aan te geven. Dat moest ook wel want veel andere drumboeken waren er in die tijd nog niet. Beperking wakkert creativiteit aan. Stick Control geeft je bij grondige studie precies dat wat de titel zegt: controle over je stokken. Stone’s vervolg daarop, Accents And Rebounds doet dat nog eens dunnetjes over, maar dan met accenten.

 

  1. Master Studies (Joe Morello)

De getalenteerde en analytisch ingestelde Joe Morello, leerling van onder anderen George L. Stone, miste de accenten in Stick Control en schreef vele jaren later zijn eigen techniekboek. Het werd een bestseller en gaat een stuk verder dan de boeken van Stone. Je vindt hier de meest absurde handzettingen en accenten, maar ook geweldige oefeningen voor snelheid en uithoudingsvermogen. In dit boek staat helemaal niets dat overbodig is. Meesterwerk en must-have op techniekgebied.

 

  1. The All American Drummer (Charly Wilcoxon)

Dan zijn daar natuurlijk de rudiments: de basisslagen op de snare die elke army drummer moest leren om de marsen te kunnen trommelen. Voornamelijk afkomstig uit Basel en door de Zwitserse huurlegers via via in de VS terechtgekomen. De officiële lijst bevat 40 stuks, maar ik zou goed gefundeerd willen pleiten voor een uitbreiding naar 50. Je leert ze spelen met de oefeningen en solo’s uit de boeken ven Charles Wilcoxon. Veel Amerikaanse topdrummers gingen je voor en dat is vaak nog goed in hun spel hoorbaar; neem nou Steve Gadd.

 

  1. The Rudimental Cookbook (Edward Freytag)

Door kruisbestuiving van de trommeltradities uit Schotland, Zwitserland, Frankrijk en de VS én door het fanatisme van de trommelaars om elkaar op de concoursen te overtroeven, zijn de rudiments gigantisch uitgebreid. Na de 40 spreekt men over de ‘hybride rudiments’ en de lijst gaat inmiddels over de 100 stuks. Erg leuk voor wie de oude lijst van 40 inmiddels beu of ontgroeid is. Je vindt ze in dit heerlijke boek samen met andere oefeningen voor de snare en een aantal solo’s om ze in toe te passen.

 

  1. The Next Level (Jeff Queen)

Rudiments en stoktechniek maar dan van hedendaags niveau. Er zijn sinds Wilcoxon’s boeken natuurlijk enorm veel ontwikkelingen geweest in het rudimental drumming. Jeff Queen was daarin wereldkampioen. In dit lijvige werk laat hij je zien waar het hedendaagse trommelen staat. Lang niet alles daarvan vind ik mooi op een drumstel overigens, maar Queen kan wel echt toveren met stokken en is een aardige kerel die je mond open speelt.

 

  1. Rhythm & Meter Patterns (Gary Chaffee)

De boeken van Gary Chaffee nemen binnen de slagwerkliteratuur een unieke plaats in. Ze gaan lang niet alleen over techniek maar ook over timing, grooves, lineair drummen, en je leert met dit deel bijvoorbeeld ook de totale beheersing over álle groepjes van 2 tot en met 8 noten per tel. Dat zorgt voor een sterke timing en een enorm fijnmazige ritmische grid. Van wie zouden Vinnie Colaiuta en Steve Smith – twee van Chaffee’s beroemdste leerlingen – dát nou hebben? Ik denk dat ik het wel weet.

 

Bekijk ook de andere 9 delen in deze videoserie!  

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 1
TECHNIEK - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 2
JAZZ - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 3
GROOVE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 4
WORLD-RITMES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 5
FILLS EN SOLO’S - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 6
COORDINATIE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 7
TOTAALMETHODES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 8
PLAY-ALONGS - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 9
(DUBBELE) BASSDRUM - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 10
SPECIALS - klik hier

Drumboeken Top 60 - De complete zapvideoserie!
Alle 10 delen op rij! - klik hier

Abonneer je op ons YouTube-kanaal. Ook daar kan je alle tien de videodelen bekijken en krijg je meldingen als we nieuwe video's online zetten! Klik hier.

 

zoeken
zoeken