Van De Nood Een Deugd Weekendpakket - aflevering 5
Muziek, lesstof, funvideo’s en leesvoer voor de huisgekluisterde drummer
Muzieknieuws 17-04-2020 15:58
Komen de muren een beetje op je af? Ook dit weekend maken wij van de nood een deugd. Zoals elke vrijdag tijdens de “inteligente lockdown” selecteren wij een aantal nieuwe en oude zaken waarmee je heel intelligent je drumskills kunt bijhouden; zowel fysiek als mentaal. Luister naar nieuwe muziek; volg een instructievideo; bekijk een bijzondere, nostalgische drumvideo; check een Benelux-drummer die je normaal gesproken live zou kunnen zien; lees een bijzonder Slagwerkkrant-artikel uit de oude doos na: of verlies jezelf in een lekker zinloze funvideo.

door Bouke Bijlsma, Erk Willemsen, Mark Eeftens, Dennis Boxem en Wouter Dielesen

Al een dikke maand zonder gigs, repetities en jams. Hou vol! In deze bijzondere periode van afgelastingen, quarantaine en gedwongen ledigheid, hebben drummers eindelijk eens tijd voor dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. Ons advies: geniet van de noodgedwongen onthaasting, help je buren en je oude moeder, ruim je zolder en/of drumhok eens goed op; allemaal goed en wel, maar vergeet niet je drumskills bij te houden. Zowel fysiek als mentaal.

 

FUNVIDEO
Opnieuw een challenge van onze vaste funredacteur Dennis Boxem; dit keer een Boek-Knip-Klap-beat zonder stokken, opnieuw met assistentie van zoon Hemme.

 

RELEASE VAN DE WEEK
Deze vrijdag het nieuw album van Finse metalband Nightwish met Nederlandse zangeres Floor Jansen en drummer Kai Hahto. Human :II: Nature kwam officieel al uit op 10 april, maar vanaf vandaag is eindelijk ook de fysieke cd verkrijgbaar. Hieronder kun je het album beluisteren en nog wat lekkere video’s bekijken.

 

Nightwish met Floor Jansen (midden) en Kai Hahto (tweede van links)


Onze metalspecialist Wouter Dielesen schrijft over het spel van Kai Hahto onder meer (check voor zijn volledige verhaal de link onderaan naar ons online artikel Release van de Week):

In het begin van zijn carrière draaide het bij de Finse drummer Kai Hahto (46) vooral om snelheid, zoals bij grindcoreband Rotten Sound en symfonische death metalact Wintersun. Na enkele jaren bij het melodieuze doom/deathgezelschap Swallow The Sun kwam hij terecht bij Nightwish, met de Nederlandse zangeres Floor Jansen als frontvrouw. Op het nieuwe dubbelalbum Human. :||: Nature. speelt snelheid een ondergeschikte rol in het drumwerk. De partijen van Hahto balanceren op de eerste schijf tussen finesse (Music), grote slagen en stadionstampers (Noise) en percussieachtig tomspel (Harvest, Tribal).

 Kai Hahto

Dit was op 20 februari de officiele video van de eerste single van het album: Noise


En hier hoor je de band en Kai Hahto live van leer trekken: Sacrament Of Wilderness Live in Buenos Aires (2019)

 

Check hier Human :II: Nature via Spotify:

Bekijk het volledige online artikel Release van de Week vrijdag 17 april 2020

 

ARTIKEL UIT DE OUDE DOOS
Voor ons bijzondere archiefartikel schakelen dit weekend terug naar het jaar 2007, waarin Mark Eeftens een prachtige special schreef over het fenomeen grip. Je vindt het artikel Get A Grip uit Slagwerkkrant 137 als pdf-bestand onder het Kopje DOWNLOAD. Wij vroegen Mark om te vertellen waarom dit artikel voor hem speciaal was om te maken:

Mark Eeftens

‘Bij mijn opa in de kast stond Het Grote Weetboek. Een dikke pil vol met weetjes over allerlei onderwerpen.  In plaats van opa te bestoken met vragen over de tijd dat hij als beroepssoldaat krijgsgevangene was in Duitsland, haalde ik dat boek uit de kast en ging in een hoekje zitten lezen. Tegen de tijd dat bij mij de juiste vragen boven kwamen kon ik ze aan opa niet meer stellen. Het Grote Weetboek staat nu in mijn kast en herinnert me aan die gemiste kans. Inzicht komt nu eenmaal vaak achteraf.

‘Als je jong bent denk je vaak in termen van ‘mooiste, beste, diepste, et cetera.’ Ik was geïntrigeerd door de hoogste berg, de diepste zeetrog, het grootste getal. Dat stond allemaal in dat Grote Weetboek. Zo was toen ik begon met drummen Queen de beste band en Roger Taylor de beste drummer. Tot ik Billy Cobham en Tony Williams ontdekte. Vanaf Joe’s Garage was Vinnie Colaiuta vervolgens de beste drummer en weer wat later maakte Dave Weckl de beste drum/techniek videoband. Tótdat ik Jim Chapin voor het eerst zag bij Cesar in Den Haag. Toen was de verwarring qua techniek compleet. Er waren dus twee beste technieken? Uit pure verwarring, verwondering én nieuwsgierigheid begon ik mijn onderzoek naar grip, beweging en slagtechniek.

‘In 2007, na 8 jaar speurwerk, schreef ik de samenvatting daarvan in dit artikel in Slagwerkkrant. Verwondering, nieuwsgierigheid en verwarring hebben me uiteindelijk veel gebracht. Vele bekende en minder bekende drummers komen sindsdien naar Breda om hun techniek te laten ‘finetunen’. Sorry, geen namen.'


Dit is een van de instructievideo’s die Mark Eeftens destijds maakte bij het artikel Get A Grip

 


Nog een video bij het artikel Get A Grip

‘De perfecte grip? Nee, die bestaat niet. Wel een ideale grip. Die stelt je in staat om te spelen wat je gevoel je ingeeft, zónder blessures of kramp én tot op hoge leeftijd. Met name dat laatste ga ik steeds belangrijker vinden. Ik zie veel drummers die waanzinnige dingen doen maar of ze nog zo spelen op hogere leeftijd? Ik weet zeker van niet maar ook voor een aantal van hen komt dat inzicht pas achteraf. Als dát nou in Het Grote Weetboek had gestaan…’

Als je onder DOWNLOAD klikt op het pdf-icoon, kun je het artikel uit 2007 (SWK 137) Get A Grip volledig teruglezen. Daaronder vind je ook nog pdf-afbeeldingen van Het Grote Weetboek.

En als je klikt op deze link zie je ons online artikel Get A Grip - Rondvraag, waarin bekende Benelux-drummers als Stefan Kruger, Ed Warby en Eric Ineke reageren met hun eigen visie op stokkenhouding.

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO
Een drumvideo zonder bewegend beeld dit keer, maar wel met een legendarische drumpartij, die van Toto’s Rosanna met Jeff Porcaro op drums. En je hoeft je dit keer helemaal niet te storen aan die andere muzikanten, want de drums zijn geheel geïsoleerd te beluisteren. En wat je dan hoort, wauw!

Deze track is een van het ‘Alle 13 Goed’-artikel op Slagwerkkrant.nl: 13 Geïsoleerde Drumtracks Van De Beste Rocksongs Aller Tijden. Met drumpartijen van John Bonham, Neil Peart, Ringo Starr, Dave Grohl, Joey Jordison, Travis Barker, Stevie Wonder, Lars Ulrich, Stewart Copeland, Brad Wilk, Chad Smith en dus Jeff Porcaro!

Klik hier voor het online artikel 13 Geïsoleerde Drumtracks Van De Beste Rocksongs Aller Tijden op Slagwerkkrant.nl.

 

INSPIREREND STUDIEMATERIAAL
In het educatieve hoekje van ons Weekendpakket dit keer twee gratis videocasts van de net als wij thuiszittende Gary Husband (ooit van Level 42, maar ook bekend van o.a. zijn duogigs met Billy Cobham).

 
Hij was in 2018 nog hoofdgast van de DrumDrieDaagse en heeft zich vorig jaar op een videocursus gestort, waarvan er inmiddels 14 delen online staan, steeds een ander onderwerp belichtend en voor 9 euro per stuk aan te schaffen inclusief pdf’s met notenschrift. Vanwege de coronacrisis heeft hij nu twee video’s gratis beschikbaar gemaakt.

Independence & Coordination

Dit is de directe link naar videoblog Independence & Coordination op de site van Gary Husband.

Warming Up - Away From The Kit

Deze videocursus is echt op thuis oefenen gericht. Klik op de directe link naar videoblog Warming Up - Away From The Kit op de site van Gary Husband.

 

BENELUX-DRUMMERS DIE WE LIVE EVEN MOETEN MISSEN
Jimmy van den Nieuwenhuizen is natuurlijk zo'n drummer die wekelijks op de podia te zien is, en ook nogal eens op tv. Zo ging de live registratie van de The Passion vorige week niet door, en ook dit weekend had hij weer van alles staan. Op zijn socials schreef hij afgelopen weekend:

'De eerste festivalshow van het bomvolle seizoen met Snelle op Paaspop Schijndel en daarna door naar Den Hout... Wat keek ik hier onwijs naar uit en wat is het fucking zuur, maar reken maar dat we alleen maar meer gaan knallen wanneer het wél kan en mag!' 


Hou vol Jimmy! En voor de feel good deze hilarische en tegelijkertijd behoorlijk knappe act met de volledige band van Roel van Velzen. De vijf bandleden zitten met z'n allen achter het uit elkaar geschoven drumstel van Jimmy, en slaan gezamenlijk een lekker groove. Het is wel duidelijk wie de boel bij elkaar houdt (Jimmy met snare en koebel), maar let toch ook op het strakke bassdrumspel van bandleider Van Velzen. Cool en leuk om te zien!


Volgende week vrijdag is er weer een Van De Nood Een Deugd Weekendpakket!