Release van de week: Nightwish - Human :II: Nature
Vandaag verschenen: 17 april 2020
Muzieknieuws 17-04-2020 13:13
Een nieuw album van Finse metalband Nightwish met Nederlandse zangeres Floor Jansen en drummer Kai Hahto. "Human :II: Nature" kwam officieel al uit op 10 april, maar vanaf vandaag is eindelijk ook de fysieke cd verkrijgbaar. Hieronder kun je het album beluisteren en nog wat lekkere video’s bekijken.  

door Bouke Bijlsma & Wouter Dielesen

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Slagwerkkrant-redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

  

 

Floor Jansen (voorheen After Forever) was natuurlijk al een fenomeen, maar sinds haar deelname aan tv-programma “Beste Zangers van Nederland”, weet ook echt heel Nederland dat. Kai Hahto is een absolute metalmeester, al zullen sommige liefhebbers klagen dat hij bij Nightwish niet echt zwaar kan uitpakken. Op dit symfonische gothic metal-werkstuk  valt echter genoeg te genieten van zijn stevige maar loepzuivere drumwerk.

Nightwish met Floor Jansen (midden) en Kai Hahto (tweede van links)

 

Onze metalspecialist Wouter Dielesen schrijft over het spel van Kai Hahto:

In het begin van zijn carrière draaide het bij de Finse drummer Kai Hahto (46) vooral om snelheid, zoals bij grindcoreband Rotten Sound en symfonische death metalact Wintersun. Na enkele jaren bij het melodieuze doom/deathgezelschap Swallow The Sun kwam hij terecht bij Nightwish, met de Nederlandse zangeres Floor Jansen als frontvrouw. Aanvankelijk verving hij vanaf 2013 Jukka Nevalainen tijdens liveshows, omdat die leed aan ernstige slapeloosheid. Ook nam hij de drumtaken waar voor studioalbum Endless Forms Most Beautiful uit 2015.

Sinds vorig jaar speelt Hahto als vast lid bij de symfonische metalgrootheid. Nevalainen blijft achter de schermen betrokken bij de band, maar is vanwege zijn klachten niet tot meer in staat. Op het nieuwe dubbelalbum Human. :||: Nature. speelt snelheid een ondergeschikte rol in het drumwerk. De partijen van Hahto balanceren op de eerste schijf tussen finesse (Music), grote slagen en stadionstampers (Noise) en percussieachtig tomspel (Harvest, Tribal). Op het tweede deel van Human. :||: Nature. is de rol van Hahto minimaal. In de acht nummers die het stuk All The Works Of Nature Which Adorn The World vormen, neemt een veelkoppig orkest de muziek voor z’n rekening, inclusief percussie.

 

Dit was op 20 februari de officiele video van de eerste single van het album: Noise

 

En hier hoor je de band en Kai Hahto live van leer trekken: Sacrament Of Wilderness Live in Buenos Aires (2019)

 

Check hier Human :II: Nature via Spotify: