Mischa Porte - De liedjesspecialist en zijn 1943 Slingerland Rolling Bomber

video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 235

Slagwerkkrant Plus 29-04-2023 10:04

In Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023) lees je ons coverinterview met Mischa Porte. We zagen hem op Eurosonic Noorderslag spelen bij singer/songwriters Pitou en Néomí, en eerder toverde hij mooie klanken onder de liedjes van Luwten en Douwe Bob. Live valt hij op vanwege zijn prachtige Slingerland Rolling Bomber uit 1943, maar vooral vanwege zijn door en door muzikale spel. Hier op Slagwerkkrant Plus kun je een aantal relevante video's bekijken, presenteren we nog een kort extra interviewfragment en kun je op de link klikken om zijn bijdrage te checken aan ons "Drummers In Lockdown"-artikel uit 2020.

door Bouke Bijlsma

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023). Vanaf vrijdag 28 april in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

In het interview vertelt Mischa alles over zijn muzikale reis, over vormende djembélessen in Ermelo, een allesbepalende binnenkomer van drumvoorbeeld Jay Bellerose, en natuurlijk die bijzondere drumset. Hieronder lees je nog een mooi extra fragment over luisteren, volgen, invullen, ruimte laten; ook in popmuziek.

(foto Dennis Boxem)


Pop spelen met jazzmentaliteit
‘Natuurlijk ben ik op het conservatorium wel uitgebreid met jazz in aanraking gekomen, maar het is al lang niet meer de enige maatstaf bij een vakopleiding. Ik had les van Ruben van Roon. Die speelt goed piano. Hij ging bij de les dan gewoon spelen, en ik moest vanuit het niets meespelen. Alles mocht, maar soms stopte hij: “Nu voel ik me niet ondersteund…” Dan moest ik opnieuw beginnen.
'Ik had toen al wel Brain Blade gehoord, in een popsetting weliswaar, maar hém vond ik te gek. Toen begon Ruben over Blade’s werk met Wayne Shorter. Wayne wie? Wayne Shorter. Had ik nooit van gehoord…  Zoiets valt wel op raar een conservatorium, haha. Toen moest ik flink schade inhalen en luisteren. Ik vond het echt te gek, maar ben zelf nooit echt jazz gaan spelen. Beetje aanraken, meer niet.
'Wel die spelopvatting, die mentaliteit: luisteren, volgen, invullen, ruimte laten… Dat is ook het soort popmuziek waar ik van hou: dingen spontaan opnemen, met z’n allen tegelijk, een beetje pop spelen met een jazzmentaliteit.’

 

(foto Dennis Boxem)


Check hieronder video's van Mischa Porte met Néomie, Pitou en Douwe Bob

 

 

 
En dan nog deze met Orgeljoke! 
 

 

 

(foto Dennis Boxem}


Check hier Release van de Week vrijdag 24 maart: Pitou - Big Tear

Check hier Mischa’s bijdrage aan ons artikel Drummers in Lockdown (2020)

Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023). Vanaf 28 april 2023 in de winkel. Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken