Op zaterdag 18 mei Muzikantendag in Melkweg, Amsterdam
Panels, drumclinic Tim van Delft en natuurlijk het Demospreekuur!
Events 17-04-2019 17:04
De jaarlijkse Muzikantendag, georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP, is dit jaar op zaterdag 18 mei. Op deze dag opent de Melkweg haar deuren voor muzikanten, producers, young professionals en iedereen die zich interesseert in muziek. Muzikanten krijgen hier 1-op-1 feedback van muziekprofessionals en kunnen hun demo laten horen. De Muzikantendag komt tot stand in samenwerking met onder meer Musicmaker, Interface, Gitarist, Slagwerkkrant en De Bassist. Musicmaker presenteert het panel Hoe breek je door in 2020?, Slagwerkkrant presenteert een drumclinic met Tim van Delft.

Zaterdag 18 mei kun je weer naar de Muzikantendag. Wij zijn partner van dit niet te missen event! In de Melkweg in Amsterdam kun je je demo laten beluisteren door professionals, workshops en flitscolleges volgen over allerlei zaken waar je als muzikant tegenaan loopt, netwerken met professionals uit de muziekbiz en nog veel meer! Het precieze programma is nog niet bekend, maar er is al wel veel interessants te melden.

Musicmaker presenteert: Hoe breek je door in 2020?
Het muzieklandschap is de laatste jaren flink veranderd. Streaming is volwassen aan het worden en biedt qua inkomsten voor muzikanten en platenlabels nieuw perspectief. Er zijn veel speelmogelijkheden in het zomerseizoen en meer dan ooit zijn er kansen om in het buitenland te spelen als artiest. Allemaal zeer belangrijke dingen om rekening mee te houden als jij volgend jaar wilt doorbreken!

Slagwerkkrant presenteert: Drumclinic Tim van Delft 
‘Het anker van De Staat.’ Zo typeerde Slagwerkkrant Tim van Delft al in 2011. Sindsdien is hij nog rotsvaster geworden, met nog meer inventiviteit in zijn spel, voortgestuwd door de successen van deze topband. Tim van Delft heeft een vette beat en speelt funky as hell met een metersdiepe sound. Tim van Delft zegt over zijn spel: ‘Ik heb een vrij dwingende manier van spelen. Ik trek het geheel naar elkaar toe en probeer vooral live veel energie toe te voegen’. Hoe hij dat doet, hoe hij zijn sound krijgt, hoe hij in een band functioneert; dat alles zal in zijn clinic op de Muzikantendag voorbij komen. Hij laat horen hoe de drumpartijen van twee nummers van Bubble Gum tot stand kwamen en hoe hij die nu live uitgevoerd krijgt. Een kijkje in de keuken van De Staat!

Demospreekuren
Een van de populairste onderdelen van de Muzikantendag is het Demospreekuur. Hier kan je je muziek laten beoordelen door boekers, managers, radio-dj's, muziekjournalisten en andere mensen die je een stapje verder kunnen helpen, zoals vertegenwoordigers van Spotify, NPO 3FM, Friendly Fire, Top Notch, 3voor12, Universal Music, Sizzer Amsterdam, Popronde, BMG Talpa Music, OOR, Sony, Agents After All, MassiveMusic, Caroline Benelux en Puna. Ook zijn er natuurlijk weer diverse panels en flitscolleges. 

Management Light vs Boeker Plus
Het opzetten en vormgeven van je carrière doe je het liefst niet alleen, maar met ervaren mensen die een netwerk hebben. Vaak is een boeker de eerste persoon met wie je gaat werken. Regelmatig helpt een boeker ook met managementtaken totdat het tijd wordt voor een ‘echte’ manager. Maar zakelijk gezien is het vaak slimmer vanaf het begin met een manager te werken. Welke keuzes kun je als artiest hier in maken? De voors en tegens van een management deal in een vroeg stadium of het werken met een boeker plus worden in dit panel aan de orde gesteld.

BAM! Componistenpanel
In deze Musicmaker kun je op pagina 58 het interview met Jantine Hey lezen. Zij is een van de panelleden die het tijdens het BAM! Componistenpanel het fenomeen toplines onder de loep neemt. Het BAM! Componistenpanel gaat over het schrijven voor anderen: van toplines tot cowrites, van schrijfkamp tot studiosessie. Op welke verschillende manieren komt een hit tot stand? Hoe ga je te werk bij een cowrite? Wat heb je aan een publisher? Hoe verdeel je de auteursrechten en eventueel de masterrechten? Hoe verdien je geld met het schrijven in opdracht? Met o.a. Jantine Heij, Rita Zipora en The Flexican.

Music Rights On Tour: Buma, Sena en Norma
Voor veel muzikanten blijft muziek en recht een moeilijk op te lossen puzzel. Moet de hele band zich aansluiten bij Buma/Stemra? Krijg ik voor live optredens ook geld van Sena? En wanneer is het handig om lid te worden van NORMA? Music Rights On Tour trekt door heel Nederland, maar zal ook op de Muzikantendag al je vragen en onduidelijkheden over muziek en recht ophelderen.

Flitscolleges
Ook zijn er weer flitscolleges op de Muzikantendag. In deze TEDx-achtige korte colleges spreekt onder andere Jochem Winterwerp over DIY promotie, vertelt Bodine Hordijk (NPO 3FM) meer over een muzieksamensteller en heeft Angelo Bromet (Melkweg, NoLIMIT) het over de ontwikkeling van hiphop.

Cinecenter

Nieuw dit jaar is het programma in het Cinecenter, tegenover de Melkweg. Hier vinden diverse workshops plaats waar we meer in gaan op artistiek inhoudelijke onderwerpen. Zo is er in samenwerking met Abbey Road Institute een workshop mixen en masteren, leer je meer over tekst en compositie en zijn er studio demonstraties van o.a. Perquisite en Basil Kühne.

Dit jaar valt de Muzikantendag samen met de finales van de Grote Prijs van Nederland. Klik hier voor meer informatie over de locaties en tijden van de finales.

Dit is een indruk van de belangrijkste onderdelen van de Muzikantendag op 18 mei. Hou onze website in de gaten voor updates en het complete programma, zodra dat bekend is.

ONZE TIPS VOOR EEN GOEDE MUZIKANTENDAG! 
Tip 1: Wees niet bang en spreek zoveel mogelijk mensen aan! Moeite om een gesprekje aan te knopen? Stel jezelf simpelweg voor en vraag wat de ander op de Muzikantendag doet.

Tip 2: Probeer tijdens panels en flitscolleges vragen te stellen, ook als je denkt dat ze alleen maar interessant zijn voor jou. Grote kans dat anderen toch ook met dezelfde vraag worstelen. 

Tip 3: Wie zich goed wil voorbereiden op de Muzikantendag, kan terecht op Muzikantendag Academy. Op deze website staan de belangrijkste onderwerpen in de muziek uitgelegd door experts, met video’s, voorbeelden en tips.

Tip 4: Als je je demo wilt laten horen, zorg dan dat je je 's ochtends op tijd inschrijft! 

Muzikantendag 2019
Zaterdag 18 mei, 11:00 – 18:00 uur
Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam

Kaartverkoop
Kaarten kosten €15,- (excl. € 2,25 servicekosten) en zijn te koop via www.ticketmaster.nl en de bekende voorverkoopadressen.
Ben je lid van Buma? Dan krijg je gratis toegang. Meld je aan via bumastemra.nl.