NAMM show 2016 - Dag 2 verslag
Productnieuws overload... Tama, LP, Evans, Paiste en Meinl
Merknieuws 22-01-2016 13:01
De Slagwerkkrant-redactie speurt op de NAMM-show naar het nieuwste van het nieuwste op drums- en percussiegebied. Zo halverwege de tweede dag komt de stoom ons uit de oren. Wat is er weer veel nieuws te melden! Dat krijgen we dus onmogelijk allemaal getest het komende jaar. Aan de drukte in de gangpaden te zien stevenen we af op een bezoekersrecord. De muziekindustrie zit weer in de lift!
Lees ons verslag met nieuws van Tama, LP, Evans, Paiste en Meinl!

Tama draait de Metalworks snaredrumreeks de nek om en vervangt hem voor de Soundworks: zes snaredrums in uiteenlopende maten en ketelsoorten. Er is keuze tussen een 13"x51/2 en 14"x61/2" in esdoorn, een 13"x7" en 14"x61/2" in kapur en een 10"x5" en een 14"x61/2 met 1.2mm dikke stalen ketel. Slagwerkkrant mocht de Metalworks snaredrums al testen, en de uitgebreide test lees je dan ook terug in het maart- april nummer, waar ook het grote NAMM-verslag in staat.
Bij LP is er gigantisch veel cajón-nieuws. Veel daarvan zijn varianten op het vierkante-houten-dozen thema, maar er zitten ook wel een paar heel interessante nieuwe vindingen tussen. De Stave-cajon bijvoorbeeld, die een klankkast heeft die net als bij een conga is opgebouwd uit duigen. Het ding klinkt heerlijk vol en brutaal; een cajón met een vleugje conga eigenlijk. Hoewel niet zo ontworpen, kwam een aantal standbezoekers er al snel achter dat ook de bovenkant van de stave cajón fantastisch goed klink. Dubbel winst dus. 

Paiste heeft naast de eerder aangekondigde 2002 Big Beats nog veel meer nieuws. De 22" Monad Dry Dark ride bijvoorbeeld, het nieuwe signature bekken van Danny Carey. De Tool-drummer koos voor een ride met een paarse colorsound coating - de kleur van Carey's favoriete basketballteam: de LA Lakers. De cup van het bekken is niet geschoren, en op het blad zijn met witte inkt de nodige versieringen aangebracht.

Carl Palmer tekende voor de Vir2osity ride, een redelijk zwaar ridebekken gebaseerd op de Dry Dark Ride. De buitenste rand van het blad is geschoren, terwijl het binnendeel ongeschoren is. Dat geeft de ride twee duidelijk  verschillende rideklanken; gecontroleerd en houtig in het midden, iets lichter en zoeter langs de rand. De cup en de beide verschillende speloppervlakken zijn goed van elkaar gescheiden en dat geeft je heel wat klankvariatie in één bekken. Evans
56 is de naam voor een reeks nieuwe retro-producten waar Evans de komende tijd mee gaat komen. Het eerste dat het merk laat zien zijn de Evans '56 Calftone drumvellen die je min of meer kunt zien als een concurrent van Remo's Fyberskin. Evans heeft geprobeerd om zo dicht mogelijk bij de klank van een origineel kalfsvel gekomen. In hoeverre dat gelukt is, is op een lawaaiïge beurs heel moeilijk te zeggen, maar wat wel snel duidelijk werd is dat de vellen een prachtige ronde aanslag hebben en een heerlijk buikige en volle sustain. De vellen worden leverbaar in alle tommaten, en bassdrummaten van 16" tot en met 26". De bassdrumvellen zijn er in drie smaken: Calftone, Emad en EQ4

Meinl voegt in de Byzance reeks een aantal extra maten en modellen toe. De Big Apple Dark ride is nu verkrijgbaar in 20" en een waanzinnig klinkende 24". De  Dark Crash is er nu ook in 20" . De 10" Trash Splash is een splashbekken met acht gaten in twee verschillende groottes en een gezandstraald oppervlak. Dat klinkt kort, trashy en heel donker. Voor liefhebbers van grote hihats is er de aardedonkere 16" Vintage Pure hihat. De 18" Tradition Light crash is licht en zoet en gaat met de minste moeite helemaal open. In de Byzance Dual reeks werden een 10" splash en een 16" crash toegevoegd. 

Morgen het derde en laatste dagverslag vanuit Los Angeles. Heb je het eerdere nieuws gemist? Klik dan hier voor onze preview, en hier voor het verslag van dag 1