NAMM show 2016 - Dag 1 verslag
Een vliegende start met Roland, Remo, Yamaha, Sabian, Zildjian en Tama
Muzieknieuws 21-01-2016 09:01
De Namm show begint officieel op de donderdag, maar vanaf het moment dat het vliegtuig in Los Angeles de landingsbaan raakt is er genoeg te doen. Allereerst de Roland perspresentatie op de woensdagmiddag, gevolgd door het Remo pers-ontbijt op de donderdagochtend. Als dan om 10.00 uur eindelijk de beursdeuren opengaan stormen we vergezeld van duizenden beursbezoekers de vloer op.
Nieuws van deze eerste dag: Roland, Remo, Yamaha, Sabian, Zildjian en Tama.

We beginnen bij Roland, want de Japanners hebben iets bijzonders in elkaar gezet. De EC-10 El Cajón is een akoestische cajón waar je elektronische sounds overheen kunt layeren. Het ding heeft 30 ingebouwde klanken die je met twee achter de slagplaat weggewerkte triggers kunt aansturen. Die getriggerde klank wordt uitversterkt door een speaker achter het klankgat, dat overigens in de slagplaat zit in plaats van in de achterkant. De akoestische cajónklank moet je eventueel nog met een microfoon uitversterken. De El Cajon werkt met een adapter, maar ook op zes AA batterijen en dat maakt het ding heel mobiel. Bij Slagwerkkrant mochten we de El Cajón al uitgebreid aan de tand voelen. In het volgende nummer lees je een recensie. Remo
 heeft allerlei leuke nieuwtjes waarvan we nog niet helemaal duidelijk hebben wat er wel en niet naar Europa komt. Daarover later meer.  Wel zeker zijn twee mooie kleinigheden: de Silent Stroke practicepad, en de Quicktech drumkey. De Silent Stroke practice pad is feitelijk niet meer of minder dan de aloude Remo practicepad met een gaasvel. Dat scheelt heel wat volume, zoals tijdens het ontbijt treffend werd gedemonstreerd door Jim Kilpatrick.. 

De Quicktech drumkey is een wel heel luxe drumsleutel. Hij heeft een sterke magneet die je spanbouten in de sleutel houdt. Dat is handig met vellen verwisselen, en het zorgt er ook voor dat hij niet gaat rammelen als je hem tijdens het spelen op een van je trommels laat zitten. Daarnaast is hij iets langer waardoor je tijdens het stemmen niet zo dicht met je handen op het drumvel zit. Aan de bovenkant zit een zeskantige bout waarmee je hem in een schroefboormachine kunt vastzetten.  


Sabian
is er ook altijd als de kippen bij op de beursvloer . Ieder jaar stelt het merk het op donderdagochtend om half 11 het productnieuws voor, 30 minuten na de officiele aanvang van de beurs. Dit jaar is het belangrijkste nieuws de XSR bekkens, als vervanging van de middenklassse XS20 reeks. De XSR's zijn net als de XS20 gemaakt van B20 bekkenbrons, maar de vorm van de cups en het profiel van de bekkens is volledig herzien. Dat levert volgens Sabian een veel muzikaler bekken op.

Yamaha viert de terugkeer van de Recording Custom. De set heeft veel van de features van de originele 9000 serie drums, maar is op een aantal punten aangepast om wat meer aan de eisen van deze tijd te voldoen. De set werd in samenspraak met Steve Gadd ontwikkeld en er is ruim drie jaar aan de kit gewerkt.  Anders dan de originele Recording Custom wordt het nieuwe exemplaar in de Chinese Yamaha fabriek gemaakt, waar onder andere ook de Live Custom vandaan komt. Bekijk hieronder de video die Yamaha met Steve Gadd maakte.


 

Zildjian introduceert de vervanger van de betaalbare ZHT serie. De nieuwe S-serie is gemaakt van een B12 legering van 88 procent brons en 12 procent tin. Er zijn maar liefst 33 modellen in de reeks verkrijgbaar dus je kunt zonder problemen een heel complete set zamenstellen. De S-serie is vernoemd naar Sally Zildjian, grootmoeder van de huidige directeuren Craigie en Debbie. Sally was een van de mensen die haar man Avedis Zildjian III in de jaren '20 ervan wist te overtuigen om het familiebedrijf over te nemen. Bepaald geen onbelangrijke rol in de bekkengeschiedenis.Tama
heeft heel veel nieuws op de stand. Onder andere drie nieuwe snaredrums in de SLP-reeks.  Een zwaargewicht G-Walnut bijvoorbeeld, met een 9mm dikke walnotenhouten ketel. De trommel heeft daarnaast de 2.3mm dikke geperste Sound Arc spanranden, en een nieuw ontwikkelde 30 snaren tellende snarenmat.

De  14"x51/2" Vintage Poplar Maple heeft een zeslaags ketel die twee binnen- en buitenlagen van esdoorn combineert met twee tussenliggende lagen populierenhout. De ketel is daarnaast ook nog eens voorzien van verstevigingsranden.

Tot slot is er de Vintage Hammered Steel snaredrum met een zwaar gehamerde 1.2mm dikke stalen ketel. De hamerafdrukken geven de snaredrum meer focus en een wat complexer karakter.  Een matchromen finish maakt de look van deze trommel helemaal af.

Morgen weer een dagverslag vanaf de NAMM show met daarin weer een aantal mooie beurshighlights. Hou ons in de tussentijd ook in de gaten op Facebook, want ook daar postten we met regelmaat iets vanaf de beursvloer.