Video's, foto's en verslag 'Kim in Cool'

Met John Engels, Lars Nijman, Boi Akih en Satori Society

Slagwerkkrant Plus 20-06-2010 00:26

Onder de titel 'Kim in Cool' bracht Kim Weemhoff op 13 juni in Theater Cool in Heerhugowaard een uitgebreid programma boordevol muziekavontuur met John Engels, Lars Nijman, Boi Akih en Satori Society. De ludieke presentatie was in handen van cabaretier, zanger en melodicavirtuoos Mike Boddé. Lees hieronder het verslag en bekijk de vele video’s en foto's die we van dit gedenkwaardige evenement hebben gemaakt.

Flink de diepte in gaan met subtiel bekkenspel. spirituele ruimte zoeken met klankvervreemdende handpercussie, en dan de hele boel weer relativeren met een ontiegelijk botte beuk op de snare; terug op aarde. Dat is Kim Weemhoff ten voeten uit. Je hoort het in zijn spel en je leest het in zijn columns, zoals Slagwerkkrant-uitgever Erk Willemsen het in zijn toespraak mooi wist te verwoorden.

In de Doka van Kim-column die Willemsen voorlas, deed Weemhoff indirect zelf ook nog een duit in het zakje: "In tussentijd ben ik daadwerkelijk vijftig geworden (...) En als ik met vijftienjarig drumfenomeen Lars Nijman aan het eind van de les nog even een stukje vier-om-vier ga drumbattlen, dan laat ik me natuurlijk niet kennen, maar bereik ik de finish wel hijgend als een lilliputter die Sugar Lee Hooper de Grebbenberg op heeft moeten sjouwen."

Three Generations Drumtrio
Het feestvarken - 'Kabouter Plop' was een van de vele liefkozende benamingen onder de gordel die presentator Boddé hem toebedeelde - trapte af met het Three Generations Drumtrio. Dit trio met John Engels (zie Slagwerkkrant 158 voor het verslag van diens 75-jarig jubileum) en Lars Nijman (leerling van Weemhoff en winnaar van NCRV’s talentenjacht Bijna Beroemd in 2007) werd bijgestaan door Satori Society. De formatie onthaalde het publiek op een verrassende uitvoering van Besame Mucho (compleet met sombrero’s en snor), gezongen door Mike Boddé. Toon gezet.

In een lekker losse uitvoering van Night In Tunisia ging het pas echt loos en liet John Engels zien waarom hij al jarenlang geldt als dé jazzdrummer van Nederland. Weemhoff liet zich niet kennen en riposteerde met vederlicht spel op snare en bekkens. Lars Nijman leek te denken: ‘Ik ben jong en onbezonnen en dat zullen ze weten ook.’ Bij zijn gewaagde uitspattingen gingen volume en tempo behoorlijk omhoog. Geweldig om je te realiseren dat dit drumtalent bewust koos voor een leraar die diepgang bijbrengt, naast de al aanwezige virtuositeit (al zou John Engels hem waarschijnlijk nog wel wat willen bijspijkeren over het ordentelijk spelen van vier-om-viertjes). Daar gaan we meer van horen!

Boi Akih & Kim
Met gitarist Jeroen Brouwer, bassist Ernst Glerum en in de hoofdrol zangeres Monica Akihary (Boi Akih) speelde Weemhoff een aantal sfeervolle nummers. Meteen werd duidelijk waarom de jubilerende drummer het zolang uithield bij notoire lastpak en geducht tempoanalist Mathilde Santing. Hij kan vocalisten begeleiden als geen ander. Licht, smaakvol, dragend, met hier en daar een plaagstoot, maar nooit in de weg. Akihary heeft een jazztimbre als een warm bad, maar mag zich ook graag op de gladde paden van het stemkunstenaarschap begeven. Gelukkig is zij uit hetzelfde hout gesneden als haar drummer, dus gaan experiment en humor hand in hand; mooi geïllustreerd door Weemhoff, die precies op het moment dat de hoge stembuigingen lachwekkend werden, greep naar een piepend stukje kinderspeelgoed.

Satori Society
En dan Satori Society. In deze nieuwe formatie speelt Kim Weemhoff met bassist Udo Pannekeet, gitarist Wim Bronnenberg en saxofonist Tom Beek. Kracht van de groep zijn de mooie eigen composities en de ontspannen openheid in het samenspel. Pannekeet is een absolute meester op zijn zessnarige basgevaarte, en Beek zorgt voor de soms toch wel broodnodige heftigheid met zijn gedragen toon. En dat is dan meteen het enige dat je deze moderne jazzband kunt verwijten; naast de bedeesde podiumpresentatie is ook de muzikale uitstraling soms wel érg smaakvol en doordacht. Hier zou wat meer Kimmiaanse baldadigheid op zijn plaats wezen; zeker live. Wat niet wegneemt dat debuut-cd 'Satori Society' een meesterwerkje is dat elke Nederlandse jazzliefhebber in huis hoort te hebben.

Foto’s en video’s
De foto's bij dit artikel zijn van Mark van Schaick. De foto's in het fotoalbum op Kims artist page zijn van Slagwerkwereld.com.

video player


Een geslaagde middag, een mooi concert en een gepaste ode aan een bijzondere muzikant.

Kim in Cool was een samenwerkingsproject van Kim Weemhoff, Satori Society en Slagwerkkrant.

zoeken
zoeken