Van De Nood Een Deugd Weekendpakket - aflevering 8
Video’s, muziek, video’s, lesstof, funvideo’s, leesvoer en verder veel video’s
Slagwerkkrant Plus 08-05-2020 17:02
Opnieuw lekker veel video’s in ons Weekendpakket, deze vrijdag. Zelfs de uitleg van ons studiepakket is dit keer op video; Olaf Fase-style! Verder 3 gewoon lekkere drumvideo’s, 2 funvideo’s, 2 video’s van Benelux-drummers die we live even moeten missen, en ook knallende video’s bij de Nieuwe Release van deze week en het Slagwerkkrant-artikel uit de oude doos.

door Bouke Bijlsma, Erk Willemsen, Dennis Boxem, Mark Eeftens en Olaf Fase 

Hoeveel weekenden zonder gigs, repetities en jams gaan we nog doorstaan? Hou vol! Er is licht aan het einde van de tunnel, en de eerste tekenen van verbetering hangen in de lucht. Voorlopig hebben drummers volop tijd voor dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. Ons advies: geniet van de noodgedwongen onthaasting, help je buren en je oude moeder, ruim je zolder en/of drumhok eens goed op; allemaal goed en wel, maar vergeet niet je drumskills bij te houden. Zowel fysiek als mentaal.

 

FUNVIDEO 1
Funredacteur Dennis Boxem doet een oefening waarbij geheid ‘hersenhelftkortsluiting’ optreedt. Onder het motto “dan treedt er dit weekend tenminste nog iets op”, deze drumchallenge:

 

FUNVIDEO 2
Deze bijzondere video plaatste A&F Drum Co op Facebook onder het motto “Dream Big”.

Ze leggen uit: “We want you to bring us your crazy drum ideas, big or small, and give us a chance to make them happen!!!” Voor twee klanten maakten ze op bestelling deze uitzonderlijke trommels: een 40”x14” Royal Bass Drum en een 22” Raw Brass Pancake Snare”. Hun advies: “Luister met hoofdtelefoon en geniet.” Wil je er meer van weten, check dan de site van A&F Drum Co.

 

RELEASE VAN DE WEEK
Release van de Week is funky funky, maar dan écht, met superdrummer Adam Deitch. Het gaat om Resonate van Lettuce. De formatie uit Denver (VS) gebruikt altijd ingrediënten van zowel funk als hiphop om hun groovy sound te maken. Op Resonate hoor je Minnesota funk, r&b-stukken, Earth, Wind & Fire-achtige blazers, en een gogofunk-track als Checker Wrecker, met de vocalen van gastzanger Big Tony Fisher (Trouble Funk). En natuurlijk overal de geweldige funkgrooves van Adam Deitch! 

 

Jimmy van den Nieuwenhuizen zag Adam Deitch een keer in New York spelen en schreef er dit over in Slagwerkkrant:

‘Die avond sta ik aan de zijkant van het podium ademloos toe te kijken hoe Adam de meest funky beat na de andere speelt. De band is tight en swingt de pan uit; het overtreft al mijn verwachtingen. Na de Scofield-albums waar Adam op speelt, was ik al groot fan, maar luisterend naar de dynamiek en virtuositeit waarmee hij in zo’n club speelt, word ik met iedere slag nog meer ver-Deitcht. Af en toe kijkt hij naar me en gooit er een waanzinnige fill uit, gevolgd door een knipoog. Adam heeft roots, techniek en vooral een heel eigen sound. En dat 2½ uur lang. Fantastisch!’


Hier speelt Lettuce de track Checker Wrecker van het album live:

 

 

En hier kun je het volledige album Resonate beluisteren via Spotify:

 

Als je klikt op de link lees je het volledige online artikel Release van de Week van vrijdag 8 mei, met daarin ook een podcast waarin Jimmy van den Nieuwenhuizen meer vertelt over het album Resonate via podcast Upful Life

 

ARTIKEL UIT DE OUDE DOOS
We blikken terug op iets waar we deze zomerse weekenden meer en meer verlangen naar beginnen te krijgen: drumevents van heb ik jou daar! In Slagwerkkrant 208 (november-december 2018) maakten we onder de veelzeggende kop Superslagwerkweekend 0809/0909 ruime sfeerverslagen 2 mega-events in 1 weekend: Drumworld Festival 2018 en Cesar’s Four Horizons-2000 drummers aan zee.

We volstaan hieronder met de officiele video van dat laatste event; een feelgood document zonder weerga, vandaag precies 2.222.222 keer bekeken! Als je nostalgisch wilt wegmijmeren, kun je onder DOWNLOADS klikken op de pdf-icoontjes en onze ronkende verslagen teruglezen.

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO 1
Rising star Sarah Thawer is na Matt Greiner de tweede drummer van Seizoen 2 van de Zildjian Live-serie, die geleid wordt door Sput Searight, dit keer niet achter de drums, maar als musical director achter de keys! Opnieuw een heftige track waarin de chops van Thawer maximaal aan bod komen. De Canadese drumster speelde met acts als AR Rahman, Rich Brown en Jane Bunnett en Maqueque.

Bekijk voor de video van Matt Greiner (en een compilatie van seizoen 1) het online artikel Volledig seizoen 1 + Matt Greiner

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO 2
Toen we ooit deze beelden zagen, opgenomen op het eiland Gorée voor de Senegalese kust, vielen we van onze stoel! Een percussie-orkest van misschien wel 100 man/vrouw, perfect synchroon de meest complexe, maar ook hevig swingende partronen spelend. Alles onder leiding van Doudou N’Diaye Rose. Historisch materiaal!

Doudou N'Diaye Rose

 

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO 3
Voor het broodnodige tegenwicht ook even een video van dit bijzonder leuke Americana trio uit Brown County Indiana (VS)


The Reverend Peyton's Big Damn Band. Deze bijzondere formatie, bestaande uit Reverend Peyton (zang-gitaar), zijn vrouw Breezy Peyton (wasbord) en broer Jayme Peyton (drums) weet met enkel een dobro-gitaar, een wasbord en een beyond basic drumset een overdonderend geluid neer te zetten. Een mix van countryblues, akoestische punkrock avant la lettre: rauw, opwindend en swingend. In december komen ze – corona-ijs en weder dienende – naar Nederland (2 december in Doornroosje Nijmegen).
Check deze lekkere live video in een Amerikaanse barn die zichtbaar ruikt naar mensenzweet:

 

INSPIREREND STUDIEMATERIAAL
Speciaal voor deze aflevering van ons Weekendpakket geeft Olaf Fase een uitgebreide video-uitleg + demonstratie van de lekker groove die hij maandag 4 mei plaatste op zijn speciale lespagina Drumfase 1 Lestips Olaf Fase op Facebook.

Olaf Fase

De truc is ritmisch het snaredrumvel te dempen met slide-effect. Erg cool!
Dit is de groove met funky dempeffect op de snare:

 

Hier zie je de noten (netjes uitgewerkt door Erik Zweers van Drumschool Erik Zweers)

 

En dit is de lekker uitgebreide video met uitleg die Olaf voor ons maakte:

Wil je meer van dit soort fijne lestips van Olaf? Check dan Drumfase 1 Lestips Olaf Fase op Facebook.

 

BENELUX-DRUMMER DIE WE LIVE EVEN MOETEN MISSEN 1
Kees de Jong
 is vooral bekend als drummer bij The Policed.

 Kees de Jong

Natuurlijk kun je deze veelspelende Police-tributeband nu niet live zien, maar in de speciale video van hun Mini Corona Quarantine Concert spelen ze live 4 nummers. Ze worden aangekondigd door zelfverklaard “groot structureel fan van The Police”: Frank Evenblij:

 

BENELUX-DRUMMERS DIE WE LIVE EVEN MOETEN MISSEN 2
We gaven er op onze socials al de nodige aandacht aan, maar hier in het Weekendpakket willen we je er ook graag nog even op wijzen: de première van Sietse Huisman’s videoserie Drumpraat.

Sietse en Emmanuel

Op zijn  YouTube-kanaal presenteerde Sietse gisteren - donderdag 7 mei - de eerste aflevering, waarin hij uitgebreid praat en drumt met Emmanuel Afriyie (o.a Kenny B, Arp Frique). Je ziet dus eigenlijk in 1 klap 2 Benelux-drummers die je live nu even moet missen.

 

en tot slot nog
EEN BELANGRIJKE BOODSCHAP VAN PINK FLOYD’S DRUMMER:
 

 

Volgende week vrijdag is er uiteraard weer een Van-De-Nood-Een-Deugd-Weekendpakket. En dat is geen fake news!