Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 4 - World-ritmes

Mark Eeftens presenteert: Ik heb al een boek! - de zap-video's

Slagwerkkrant Plus 03-12-2018 18:53

Naast alle online lessen, video's, workshops en andere interactieve mogelijkheden is het goede ouwe drumboek nog altijd een geliefde manier om te leren drummen. Of je nu thuis aan autodidacteren bent of gewoon drumlessen volgt; een goed geschreven drummethode is goud waard. Slagwerkredacteur, transcriptiekoning en zeer gewaardeerd drumdocent Mark Eeftens weet er alles van, en geeft in 10 delen zapvideo's een overzicht van zijn Drumboeken Top 60, waarbij je vanzelfsprekend nog een schat aan tips en trucs voorbij ziet komen om beter te leren drummen! In Slagwerkkrant 209 (januari-februari 2019) vind je het bijbehorende hoofdartikel (release 13 december 2018!) IN DIT DEEL 4 VAN DE SERIE ZAP-VIDEO'S KOMEN DE BESTE BOEKEN OVER WORLD-RITMES AAN BOD!

door Mark Eeftens 

In mijn meer dan 15 jaar als Slagwerkkrantredacteur en drumleraar kwamen alle belangrijke drumboeken wel zo’n beetje voorbij. Ik had er daarvóór al veel en het werden er alleen maar meer; veel meer. In deze serie kijken we naar mijn favorieten en natuurlijk naar de boeken die in de internationale drumwereld belangrijk worden geacht: de classics en de must-haves. De lijst is ingedeeld in 10 hoofdgroepen maar er zijn vele andere indelingen denkbaar. Zodra je een lijst maakt is hij incompleet en arbitrair. Er zijn nog vele andere boeken die absoluut een plekje verdienen maar met deze bloemlezing uit de slagwerkliteratuur kom je een heel eind. 



Op de DrumDrieDaagse 2018 ging ik in een knotsgekke zap-les met 200 kilometer per uur door de lijst, per boek uitleggend en voorspelend hoe het werkt. Dat doen we in deze videoserie en in het artikel in Slagwerkkrant 209, jan-feb 2019 nog eens dunnetjes over. De cursief gedrukte titels zou ik samen met mijn Tama Star set meenemen naar een onbewoond eiland…

Inleiding op de videoserie


Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 4

WORLD-RITMES zap-video

De ritmes zoals behandeld in het hoofdstuk Groove vormen natuurlijk maar een deel van alles wat er op de planeet getrommeld wordt. Die ‘andere’ ritmes uit bijvoorbeeld Afrika, Azië en Zuid-Amerika schaar ik voor het gemak onder het kopje World. Ze zijn vrijwel altijd uitdagend voor de drummer, omdat het ritmes zijn die van origine vaak door meerdere slagwerkers gespeeld worden. Als drummer moet je dus de belangrijkste onderdelen daaruit combineren en dat stelt hoge eisen aan je coördinatie en onafhankelijkheid. De boeken van Dafnis Prieto en Horacio Hernandez verdienen ook een plaats, maar daarvoor is helaas geen ruimte. Hieronder mijn favorieten.

 

  1. World Beat (Lucas van Merwijk)

Natuurlijk ben ik trots op dit prachtboek, want ik heb het zelf opgeschreven terwijl grootmeester Lucas het voorspeelde. Het bevat een enorme verzameling ritmes van de halve planeet. Het goede is dat Lucas alles in praktijk speelde, zodat er geen overbodige ballast in het boek staat. Ook leuk: het boek bevat veel ritmes die hier amper bekend zijn, maar erg gaaf om te spelen. Bijvoorbeeld ñongo en buleria. Check dan ook zijn tweede boek voor een cursus coördinatie to the max!

 

  1. West African Rhythms For Drumset (Royal Hartigan)

Door opgravingen en rotstekeningen weten we dat er op alle continenten getrommeld werd nog vóór dat mensen begonnen te reizen. Toch vormen de ritmes uit West-Afrika een belangrijke bron voor veel van de ritmes uit Zuid-Amerika. Wil je eens een keer écht iets anders drummen en heeft Afrika je belangstelling, dan is dit een prachtig en goed gedocumenteerd boek.

 

 

  1. Indian Rhythms For Drumset (Pete Lockett)

Ook in India wordt op extreem hoog niveau getrommeld, bijna altijd gekoppeld aan de stem zoals bij de trommeltaal konnakol. Simpel gezegd: elk getal heeft zijn eigen lettergrepen en klanken die je eerst hardop zegt voordat je ze op een trommel slaat. Pete Lockett begint met een stevige uitleg van dat alles en gaat vervolgens die Indiase ritmes op het drumstel loslaten. Met deze oefeningen train je vooral ook je hoofd, je ritmisch denkraam zogezegd. Mooie pil van een boek en behoorlijk pittig!

 

  1. Afro-Cuban Rhythms For Drumset (Frank Malabe & Bob Weiner)

Als je start met Afro-Cubaanse ritmes, is dit het ideale begin. Veel achtergrondinfo, geografische uitleg en precies de belangrijke ritmes als bembe, cascara, bongo bell, mambo, de verrukkelijke guaguancó, conga en nog veel meer.

 

 

 

  1. Brazilian Rhythms For Drumset (Duduka da Fonseca & Bob Weiner)

Dit boek doet hetzelfde voor Braziliaanse ritmes als het vorige voor Afro-Cubaanse ritmes. Het ideale begin voor samba, bossanova, partido alto, baion, maracatú en nog veel meer.

 

Bekijk ook de andere 9 delen in deze videoserie!  

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 1
TECHNIEK - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 2
JAZZ - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 3
GROOVE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 4
WORLD-RITMES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 5
FILLS EN SOLO’S - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 6
COORDINATIE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 7
TOTAALMETHODES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 8
PLAY-ALONGS - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 9
(DUBBELE) BASSDRUM - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 10
SPECIALS - klik hier

Drumboeken Top 60 - De complete zapvideoserie!
Alle 10 delen op rij! - klik hier

Abonneer je op ons YouTube-kanaal. Ook daar kan je alle tien de videodelen bekijken en krijg je meldingen als we nieuwe video's online zetten! Klik hier.

 

zoeken
zoeken