Mark de Jong - video met Latineo en meer
Video's en extra's bij het interview in SWK 203
Slagwerkkrant Plus 13-12-2017 11:12
Na een heel uitgebreide behandeling van zijn bijzondere drumspel in Mark Eeftens' cursusrubriek "Spelen" (SWK 200) vind je in Slagwerkkrant 203 (januari-februari 2018) een mooi interview met Nederlandse latinjazzdrummer Mark de Jong (ook weer door Mark Eeftens). Hier op Slagwerkkrant Plus vind je een video van De Jong met zijn band Latineo, en kun je de pdf van die eerdere cursuspagina nog eens rustig bekijken (klik onder DOWNLOADS), en daarnaast nog een aantal archiefverhalen. Ook vind je links naar eerdere online artikelen, waarin De Jong uitgebreid vertelt over zijn grooves en ze ook op video voorspeelt.

 

In het interview in Slagwerkkrant 203 wordt verhaald hoe Mark de Jong kwam bij zijn bijzondere voorliefde voor latinmuziek:

Als De Jong in 1999 in Slagwerkkrant een groot artikel leest over Cuba, is hij net aangenomen op het conservatorium van Rotterdam. Als drummer heeft hij dan al serieuze ervaring met rockband Curfew en ook is hij nog altijd actief in de wereld van harmonieorkesten. Maar sinds dat artikel in Slagwerkkrant 90 is hij in de ban van Cubaanse muziek en Cubaanse ritmes. Als hij in diezelfde periode Lucas van Merwijk ziet drummen bij Sticks & Strings, weet hij het zeker: hij zal zich aan de latin wijden en les nemen van Van Merwijk. Dit overigens zonder jazz en pop uit het oog te verliezen.

 

Cover Slagwerkkrant 90 (1999) 

 

Eerste spread Cuba-artikel uit 1999 (SWK 90)

 

Tweede spread Cuba-artikel uit 1999 (SWK 90)

 

Derde spread Cuba-artikel uit 1999 (SWK 90)

 

Bekijk hieronder een video met Mark de Jongs latinjazzband Latineo. Ze spelen Rollercoaster Ride, een nummer dat in Mark Eeftens' notenwerk uitvoerig aan bod komt.

 

Latineo met v.l.n.r. Juan Carlos Rosquet, Leonid Muñoz, Teus Nobel, Efraim Trujillo, Mark de Jong, Marc Bischoff, Yerman Aponte

Bij de cursus Spelen met Mark de Jong (SWK 200; zie ook de pdf onder DOWNLOADS) hadden we een bijzonder online artikel met heel uitgebreide extra's. Niet alleen video's, audio en extra uitleg, maar ook een persoonlijke bijdrage van Mark de Jong zelf, met video's waarop hij elk uitgeschreven fragment uitlegt en voorspeelt. Meesterlijk!
Je kunt het bekijken via deze link

 

Albumhoes Universal Resonance

 

Bekijk het volledige artikel in Slagwerkkrant 203 (januari-februari 2018). Geen abonnee? Geen probleem. Haal Slagwerkkrant bij je tijdschrifthandelaar of bestel 'm los bij ons. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten. Dit nummer kun je online bestellen tot 22 februari 2018. Ga naar: www.slagwerkkrant.nl/lees-slagwerkkrant