Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 3 - Groove

Mark Eeftens presenteert: Ik heb al een boek! - de zap-video's

Slagwerkkrant Plus 30-11-2018 12:20

Naast alle online lessen, video's, workshops en andere interactieve mogelijkheden is het goede ouwe drumboek nog altijd een geliefde manier om te leren drummen. Of je nu thuis aan autodidacteren bent of gewoon drumlessen volgt; een goed geschreven drummethode is goud waard. Slagwerkredacteur, transcriptiekoning en zeer gewaardeerd drumdocent Mark Eeftens weet er alles van, en geeft in 10 delen zapvideo's een overzicht van zijn Drumboeken Top 60, waarbij je vanzelfsprekend nog een schat aan tips en trucs voorbij ziet komen om beter te leren drummen! In Slagwerkkrant 209 (januari-februari 2019) vind je het bijbehorende hoofdartikel (release 13 december 2018!) IN DIT DEEL 3 VAN DE SERIE ZAP-VIDEO'S KOMEN DE BESTE BOEKEN AAN BOD OM TE LEREN GROOVEN!

door Mark Eeftens 

In mijn meer dan 15 jaar als Slagwerkkrantredacteur en drumleraar kwamen alle belangrijke drumboeken wel zo’n beetje voorbij. Ik had er daarvóór al veel en het werden er alleen maar meer; veel meer. In deze serie kijken we naar mijn favorieten en natuurlijk naar de boeken die in de internationale drumwereld belangrijk worden geacht: de classics en de must-haves. De lijst is ingedeeld in 10 hoofdgroepen maar er zijn vele andere indelingen denkbaar. Zodra je een lijst maakt is hij incompleet en arbitrair. Er zijn nog vele andere boeken die absoluut een plekje verdienen maar met deze bloemlezing uit de slagwerkliteratuur kom je een heel eind. 



Op de DrumDrieDaagse 2018 ging ik in een knotsgekke zap-les met 200 kilometer per uur door de lijst, per boek uitleggend en voorspelend hoe het werkt. Dat doen we in deze videoserie en in het artikel in Slagwerkkrant 209, jan-feb 2019 nog eens dunnetjes over. De cursief gedrukte titels zou ik samen met mijn Tama Star set meenemen naar een onbewoond eiland…

Inleiding op de videoserie


Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 3

GROOVE zap-video

Ritmes spelen. De meeste drummers doen dat 95% van hun drumtijd, in elk geval als ze met hun band spelen. Welke boeken helpen je daarbij, op welke manier en in welke stijl? Dat valt allemaal onder het kopje Groove. En welk boek gebruik je als je de ritmische meesters van 2018 wilt bestuderen?

  1. Advanced Funk Studies (Rick Latham)

In de jaren tachtig waren studiogiganten als Steve Gadd, David Garibaldi, Carlos Vega, Jeff Porcaro en Paul Leim all over the place. Rick Latham was misschien wel de eerste die hun geniale drumwerk noteerde en publiceerde. Hij voorzag deze transcripties van een flinke lading voorbereidende oefeningen, bedoeld om de stijl te kunnen spelen. Het boek werd een bestseller eerste klas. De transcripties kloppen niet allemaal, maar er staat meer dan genoeg leuks in. Het boek sluit af met een aantal solo’s waarin je het geleerde in praktijk brengt. Die werden vanaf toen veel gebruikt als voorspeelstukken van drummers die naar het conservatorium wilden.

 

  1. Future Sounds (David Garibaldi)

Garibaldi, drummer van het eerste uur bij Oakland’s blazersfunkband Tower Of Power schreef al toffe artikelen in Modern Drummer toen ik er in 1980 lid van werd. Letterlijk álles wat hij schreef, was interessant studiemateriaal en ik heb die stukjes verslonden. Het was geen verrassing dat zijn eerste boek meteen een knaller van formaat was. Met Future Sounds leer je heel goed om je hihat/snare/bass-grooves met de juiste klankbalans te spelen. Harde snare-accenten afwisselen met ghostnotes en ook muzikaal genuanceerd hihat spelen. Dat gebeurt dan wel met pittige concepten als ‘cyclic displacement’ (het telkens met een achtste of zestiende doordraaien van het ritme) en pittige lineaire ritmiek. Geen beginnerboek, wel bomvol oefenstof waarmee je je beheersing van het drumstel vergroot.

 

  1. The Funk Masters (Allan Slutsky & Chuck Silverman)

De soul en funk van James Brown hebben geleid tot een aantal van de allerbeste grooves die ooit op een drumstel gespeeld zijn. Nummers als Sexmachine, Cold Sweat en Funky Drummer zijn iconisch, maar hoe speel je ze en hoe bouw je op naar die moeilijkheidsgraad? Dat leer je met dit boek, waarin deze (en nog een trits andere) James Brown-klassiekers ontleed worden. Niet alleen voor drums, maar ook voor bas en gitaar, dus je kunt ook met je ritmesectie aan de gang en er dan je eigen nummers overheen maken. De achtergrondinfo en prachtige anekdotes maken dit boek compleet.

 

  1. Advanced Funk Drumming (Jim Payne)

Als je maar één boek wilt aanschaffen over funk dan is dit een aardig werkje. Het is niet overal slim opgebouwd en bevat veel te grote overbodige zwart-witfoto’s van meneer Payne’s vakantiehuisje in Zuid-Frankrijk. Echter, er staan stiekem wel heel veel toffe funkgrooves in, in veel uiteenlopende funkstijlen, en daarmee geeft het toch een aardige bloemlezing uit deze stilistisch inmiddels zeer uitgebreide drumstijl. Lekker groot gedrukte noten ook.

 

  1. Groove Alchemy (Stanton Moore)

In zijn tweede boek gaat inspiratiemachine Stanton Moore gewoon verder waar deel 1 ophield. Ongelooflijke stapels met funkgrooves waarbij vaak verschillende klassieke funkritmes met elkaar gekruist worden om zodoende weer hele stapels nieuwe ideeën te genereren. The Meters meet James Brown. Zoiets. Als je het niet zelf kunt bedenken of je wilt leren hoe je creatief met ritmes om kunt gaan, is dit je funkboek. Een ware groove-schatkist!

 

  1. Playing With Drum Loops (Donny Gruendler)

Alweer decennialang spelen drummers in uiteenlopende stijlen over gesamplede en/of voorgeprogrammeerde percussie- en drumritmes. Gewoon lekker meerossen toch? Eh nou... Daar valt nog wel degelijk het een en ander over te vertellen. Bijvoorbeeld over de timing van zo’n loop: vóór de tel, erop of meer laid-back. Bevat de loop veel laag dan zoek je het als drummer beter meer in het hoog, en vice versa. Bijgeleverd zijn cd’s met voorbeelden én een flink aantal drumloops die je zo in je sampler kunt zetten om er vervolgens uren mee aan de slag te gaan.

 

  1. The Breakbeat Bible (Mike Adamo)

Kijk, als leraar kun je natuurlijk je eigen stencils met ritmes schrijven of ze kopiëren uit allerlei andere boeken. Je kunt ook gewoon gaan werken met de Breakbeat Bible, want het staat er gewoon allemaal in! Heel veel kwarten, achtsten en zestienden ritmes die je als drummer moet kunnen spelen (uitgezonderd stijlen als jazz, afro en latin) staan in dit boek, voorzien van een gedegen opbouw om op niveau te komen. Het geheel is dik doorspekt met allerlei bekende breakbeats van obscuur tot wereldberoemd. Als je die allemaal geloofwaardig kunt wegzetten, ben je ritmisch gezien een baas!

 

  1. Jungle/Drum’n’Bass Drumming (Johnny Rabb)

Jungle en drum ’n’ bass zijn mede ontstaan door het knippen/plakken en versneld afspelen van breakbeats als de beroemde Amen Brother-break. Johnny Rabb, beroemd om z’n snelle polsen én feilloze beheersing van de free hand-techniek (een eenhandige roffel met behulp van de spanrand van een trommel) schreef er een dikke pil over waaruit het prettig werken is. Heel veel gevarieerde goed opgebouwde oefenstof en twee cd’s met speelvoorbeelden, met als bonus zeven meespeeltracks zonder drums op hoog tempo. Hoewel de stijl er alweer vele jaren oud is, klinkt het nog steeds hip. I love it!

 

  1. Rhythmic Illusions (Gavin Harrison)

Samen met Rhythmic Perspectives is dit Harrison’s interessantste boek. Je leert de basispuls te omspelen door middel van beatdisplacement en metrische modulatie. Beatdisplacement is het verschuiven van een (stukje) ritme naar voor of naar achter, waardoor je feitelijk even naast de tel speelt. Bij metrische modulatie verschuif je al of niet tijdelijk naar een ander tempo ten opzichte van de basispuls. Er is altijd een relatie met die basispuls, bijvoorbeeld 2:3, 3:4 of 4:5, maar door die vreemde verhouding voel je dat niet zo makkelijk aan als bij gewoon verdubbelen van het tempo (half time/double time). Het effect is hetzelfde: de luisteraar wordt op het verkeerde been gezet. De ritmische illusie kan zo sterk zijn dat je er zelf ook intrapt, en dat is uiteraard niet de bedoeling. Dit boek leert hoe je zelf op het goede spoor blijft, terwijl de luisteraar verdwaalt. Te gek maar wel in de categorie ‘don’t try this on stage’, tenzij je in The Ploctones speelt.

 

  1. Exploring Your Creativity On The Drumset (Mark Guiliana)

Guiliana bevindt zich op dit moment van schrijven in de voorhoede van het moderne drummen. Daar waar rond de eeuwwisseling het bijna acrobatische drummen van giganten als Donati, Minnemann, Mangini en Lang hoogtij vierde, zitten we nu in het tijdperk van de (micro)timing en groove, waar drummers als Nate Smith, Questlove, Chris Dave wonderen verrichten met een bass, een snare en een of twee hihats. Guiliana leert je in dit boek hoe hij werkt. Veel creativiteit en zelf doen dus. Aanrader!

 

  1. Drumset Duets (Dom Famularo with Stephane Chamberland)

Duetten onder het kopje Groove? Jazeker, dit dunne maar leuke boekje bevat een flinke berg ritmes die je met twee drummers kunt spelen. Vaak maar twee of vier maten, en natuurlijk elkaar aanvullend ofwel complementaire ritmiek.

 

Bekijk ook de andere 9 delen in deze videoserie!  

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 1
TECHNIEK - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 2
JAZZ - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 3
GROOVE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 4
WORLD-RITMES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 5
FILLS EN SOLO’S - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 6
COORDINATIE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 7
TOTAALMETHODES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 8
PLAY-ALONGS - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 9
(DUBBELE) BASSDRUM - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 10
SPECIALS - klik hier

Drumboeken Top 60 - De complete zapvideoserie!
Alle 10 delen op rij! - klik hier

Abonneer je op ons YouTube-kanaal. Ook daar kan je alle tien de videodelen bekijken en krijg je meldingen als we nieuwe video's online zetten! Klik hier.

 

 

 

zoeken
zoeken