Van De Nood Een Deugd Weekendpakket - aflevering 7
Nieuwe muziek, lesstof, funvideo, leesvoer en heel veel fijne drumvideo’s
Muzieknieuws 01-05-2020 16:55
Deze vrijdag lekker veel video’s in ons Weekendpakket; gewoon omdat we daar zin in hadden (na al dat gelees in de nieuwe Slagwerkkrant 217, haha). Een boel fijne drumvideo’s dus, en daarnaast natuurlijk ook nieuwe muziek; een studiepakket; en een bijzonder Slagwerkkrant-artikel uit de oude doos (met een hele rits video’s erbij!), en deze aflevering een funvideo op onbehoorlijk hoog niveau.

door Bouke Bijlsma, Erk Willemsen, Dennis Boxem, Mark Eeftens, Rob Kramer, Han Neijenhuis en Wouter Dielesen

Nog een boel weekenden zonder gigs, repetities en jams. Hou vol! In deze bijzondere periode van gedwongen ledigheid hebben drummers eindelijk eens tijd voor dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. Ons advies: geniet van de noodgedwongen onthaasting, help je buren en je oude moeder, ruim je zolder en/of drumhok eens goed op; allemaal goed en wel, maar vergeet niet je drumskills bij te houden. Zowel fysiek als mentaal.

 


FUNVIDEO
Funredacteur Dennis Boxem doet - gewoon voor de fun - iets wat onbehoorlijk moeilijk is…

 

RELEASE VAN DE WEEK
Deze release is niet van vandaag, maar van twee weken terug (vrijdag 6 maart); we wilden er toch even naar terugschakelen, vanwege de drummer en het drumwerk. In de jaren negentig was The Pilgrims een van de lekkerste rockbands van Nederland. Natuurlijk vanwege de rauwe stem van zanger-gitarist Reniet Vrieze en een paar krachtige songs (waaronder de hit White Men), maar ook vanwege de energieke drumpartijen van Leon Klaasse. In de nieuwe formatie (sinds 2017) zit Henri van Bergen (o.a. Powerplay, Bertus Borgers, Emile den Tex) op de drumkruk. En op dit zeer geslaagde nieuwe album 6IX zorgt hij niet alleen voor smaakvol rockdrumwerk met een lekkere open sound, maar tekende hij (samen met Vrieze) ook voor de productie.

Henri van Bergen is de drummer en co-producer van 6IX
(foto Rob Koffeman)

 

Hier spelen The Pilgrims met Henri van Bergen in 2018 White Men live @Countdown Cafe

 

Beluister 6iX via Spotify

 

ARTIKEL UIT DE OUDE DOOS
Deze vrijdag blikken we terug op een artikel dat bijzonder leuk was om te maken. Het artikel over Drumtandems oftewel 2 drummers in 1 band, uit 2019 (SWK213). Han Neijenhuis maakte twee mooie interviews met twee drumtandems: J.J. Johnson & Tyler Greenwell (Tedeschi Trucks Band) en Tim Koning & Joram Bemelmans (Leif de Leeuw Band). Bouke Bijlsma maakte daarbij een uitgebreide inleiding, een kader over legendarische tandems en verzamelde voor de online extra’s bij dat artikel een heleboel video’s met gedenkwaardige drumtandems (van Allman Brothers tot ABBA!).

Dit was nou typisch zo’n totaalartikel waarbij je tijdens het maken (en zeker bij het uitzoeken van de video’s) helemaal  vergeet wat je aan het doen bent, en gewoon zit te genieten van de inhoud (lekker lezen en video kijken). Hoop dat jullie hetzelfde hebben. De video’s vind je via de link naar de online extra’s bij het Drumtandems-artikel met heel veel video’s (van onder meer: Rich/Krupa, James Brown in Italie, N.E.R.D., Allman Bros, Leif de Leeuw, KruPa & The Genes, Ornette Coleman, Radiohead, Doobie Brothers, King Crimson en… ABBA)
Het artikel zelf kun je uiteraard weer lezen als je onder DOWNLOADS klikt op het pdf-icoontje

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO 1
Het was gisteren – donderdag 30 april – Internationale Jazzdag (officieel uitgeroepen door de Verenigde Naties; alsof het een uitstervende diersoort betreft <[:-). Daarom hier een mooie video van Wim de Vries, een van onze fijnste Benelux jazzdrummers. Je ziet hem via de drumcam meespelen met Back to 1983 van gitarist Joost Zoeteman. Een zogenaamde Stay At Home Session. ‘Silky smooth’ zegt een van de commentaren, en daar sluiten wij ons bij aan. Enjoy!


GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO 2
Nou dan ook maar ter ere van Internationale Jazzdag een internationale  jazzdrummer: Mark Guiliana, die een solo speelt uit zijn BAG’SHOW in 2019 tijdens de Paris Drums Show.

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO 3
Of een lekker lange video van Peter Erskine die ter ere van International Jazz Day vanuit huis achter zijn drumstel speelt en allerlei vragen beantwoordt (via Facebook Live):

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO 4
En om het af te leren, die jazz bedoelen we natuurlijk, een echte classic: Tony Williams op 17-jarige leeftijd bij Miles Davis!
Williams later in het blad Down Beat: ‘Ik was er klaar voor. Voor mij was het niet meer dan logisch dat ik gevraagd werd. Ik kende al zijn muziek en had op elk nummer gestudeerd. Ik voelde zonder aarzeling dat ik the best drummer for the job was.' En Miles Davis in zijn autobiografie: `Trompettisten vinden het heerlijk om met goede drummers te spelen, en ik kon meteen horen dat dit gozertje een topdrummer zou worden. Ik hoefde dat kleine opdondertje maar te horen of ik sloeg al helemaal op tilt.’


GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO MET TONY ALLEN

Gisteren was de internationale jazzdag; vandaag is de dag dat we te horen kregen dat de koning van de Afrobeat Tony Allen is overleden. Erk Willemsen schreef vanmorgen een uitgebreid eerbetoon aan Tony Allen, met een paar mooie video’s erbij (en check ook het vanochtend uitgeschreven notenwerk daarbij van Mark Eeftens). Een hele fijne video zie je hieronder.

 

INSPIREREND STUDIEMATERIAAL
Drummer en drumdocent Rob Kramer maakte speciaal voor de thuisgekluisterde drummer een serie oefeningen. Hij schrijft:

‘Ik wil graag voor ons muzikanten in deze moeilijke tijden iets positiefs bijdragen. Ik heb de naam Covid-19 als handvat genomen; vandaar alle beats in 19/16. Door de intelligente Lockdown waardoor wij niet kunnen spelen op podia, kunnen we natuurlijk des te meer oefenen. met dank aan Mark Eeftens voor het uitschrijven van de noten in Finale. Speel ze onder het motto: ‘Beat Corona met deze Corona beats!’

 Rob Kramer

Deze afbeelding van de originele noten is zuiver ter illustratie. Klik onder DOWNLOADS op het pdf-icoontje om de oefeningen te bekijken in Finale. Check onder het plaatje wel de aanwijzingen. 

Beat 1. Is gebaseerd op het cowbell-patroon van de Mozambique. Door er drie zestienden achter te spelen is de 19/16 compleet. De linkerhand speelt tussen de cowbell-slagen in.


Beat 2.
Is gebaseerd op fivestroke 2x en een ninestroke roll. Doordat je met de single van de fivestroke en de ninestroke begint, kun je ze mooi doorlopend spelen.


Beat 3.
Is gebaseerd op een double paradiddle en een sevenstroke roll. (met de single begonnen)


Beat 4.
Eerste paradiddle met drie zestienden maakt weer 19. Let op dynamiek!


Beat 5.
Tweede paradiddle plus drie zestienden.


Beat 6.
Combinatie van eerste en derde paradiddle, maar door verplaatsingen van accenten klinkt het als groepjes van vijf. Door er nog drie zestienden achter te spelen, klinkt deze beat nogal freaky.


Beat 7.
Nu driemaal een fivestroke en tweede gedeelte van tweede paradiddle. De fivestroke weer met de single begonnen.


Beat 8.
Is wederom een Mozambique-patroon, gevolgd door drie zestienden; de hihat en de bassdrum spelen echter groepjes van drie.

Veel speelplezier!
Voor vragen check de site van Kramers muziekschool


BENELUX-DRUMMER DIE WE LIVE EVEN MOETEN MISSEN
Bart Nederhand werd natuurlijk bekend met Peter Pan Speedrock. Sinds de gevierde Nederrockers in 2016 stopten, is hij te zien bij o.a. Speedmobile en Powernap. Daarnaast geeft Bart ook les. Onze metalspecialist Wouter Dielesen schreef een mooi persoonlijk online artikel over zijn lessen bij de man die wij ooit ‘De Beste Rockdrummer van Nederhand’ doopten. Sinds half maart zijn die lessen noodgedwongen via Skype, en dat bevalt eigenlijk verrassend goed. Klik op de link om het artikel Drumles in tijden van corona te lezen.

 

Hieronder nog even een hoogtepuntje van Bart Nederhand met Peter Pan Speedrock live @Pinkpop in 2007


Ook volgende week is er natuurlijk gewoon weer een Van De Nood Een Deugd-Weekendpakket!