Drumles in tijden van corona
Via Skype/Zoom of gewoon weer face to face?
Muzieknieuws 01-05-2020 10:45
Net toen onze metalspecialist Wouter Dielesen een mooi artikel had ingeleverd over zijn noodgedwongen Skype-drumlessen bij Bart Nederhand (ex-Peter Pan Speedrock), kwam een bericht binnen dat alles weer in een ander daglicht plaatste. Een mooi daglicht, want sinds 28 april weten we dat face to face-muzieklessen weer mogen, mits... (en dan volgt de bekende riedel van voorwaarden en richtlijnen, waarvan 1,5m afstand houden het belangrijkst is). Dit betekent vanzelfsprekend niet dat alle drumleraren nu in een klap weer volop als vanouds les kunnen gaan geven. Is je ruimte geschikt? Is het gebouw waarin je lesgeeft open voor publiek? Durven je leerlingen het aan? Als je huurt, wegen de inkomsten in de nieuwe praktijk dan op tegen de huurprijs? Is dat lesgeven via Skype soms niet gewoon praktischer? Allemaal lastige vragen. Wouter belde nog een keer met drumleraar Bart, die inderdaad ook weer face to face gaat lesgeven, maar kwam tot de slotsom dat hij zelf nog even blijft Skype-lessen.

door Wouter Dielesen

Het moest er een keer van komen: drumles. Na 25 jaar als selfmade drummer, vaartmaker en hardhitter met verschillende punkrockbandjes honderden shows te hebben gespeeld, begon mijn lichaam te protesteren. Nek-, rug- en schouderklachten en uitstraling naar mijn rechterarm speelden me parten. Een gebrek aan techniek, zo concludeerde ik. En toch al zwaar belast door het vele beeldschermwerk dat ik verricht in mijn vaste baan, en in mijn werk als muziekjournalist. Zelfs intensieve fysiotherapie bood onvoldoende soelaas.

Auteur Wouter Dielesen bij zijn band Note To Amy

In mei 2019 besprak ik mijn klachten met Bart Nederhand, bekend van de Eindhovense band Peter Pan Speedrock, tegenwoordig actief bij Speedmobile en Powernap. Ik trof hem op het Drentse festival Pitfest. We kennen elkaar sinds 2003, toen ik hem interviewde voor Slagwerkkrant. Ik ben hem altijd blijven volgen, en onze bands speelden wel eens samen. Hij gaf me contactgegevens van een fysiotherapeut waar hij enthousiast over was. Ook bood hij drumles aan, om mij techniek bij te brengen en mijn klachten te verminderen.

Bart Nederhand bij Peter Pan Speedrock


Peter Pan Spedrock live @Pinkpop (2007)

Pas in december kwam het tot een proefles, in Barts studio aan huis; Drumles 040. Het klikte, dus reisde ik voortaan elke vrijdagochtend af naar Eindhoven, oefende trouw en merkte al snel vooruitgang. Halverwege maart besloot Bart vanwege de coronacrisis niet langer een-op-een les te geven. Een paar dagen later stelde hij voor om een les via Skype te proberen. Hij had wat aanpassingen gedaan in zijn studio, met camera’s en geluidsapparatuur.

Skype-les Bart Nederhand met (rechtsboven) Wouter Dielesen

Met een drumpad, een paar stokken en lesboek Stick Control For The Modern Snare Drummer van George Lawrence Stone zetten we de lessen voort. Hij vanuit zijn studio, ik thuis op zolder. We nemen huiswerk, rudiments en oefeningen door, spelen om en om en Bart monitort en corrigeert mijn houding, grip en techniek waar nodig. Alsof we nooit anders deden, inclusief scene talk en drumverhalen over en weer. Alleen de koffie moet ik zelf halen. En tegelijkertijd spelen gaat niet, door een minieme vertraging in de verbinding. Maar ook daar geen bezwaar. En nog een bonus: ik heb dertig minuten minder reistijd, enkele reis. Dus niet alleen coronaproof, maar ook tijdbesparend.

Wouter op de laptop van Bart tijdens de skype-les

Wij houden het voorlopig bij les via Skype, ook nadat minister Van Engelshoven op 28 april bevestigde dat individuele muzieklessen weer zijn toegestaan, mits de regels van het RIVM in acht worden genomen. Zo lopen mijn omgeving en ik geen onnodige risico's. Bart ziet wel mogelijkheden voor andere cursisten: ‘Ik ga volgende week weer open voor face to face-lessen, waarbij ik zorg voor minimaal 1,5 meter afstand tussen leerling en leraar. Ook krijgt de leerling aparte drumstokken en gehoorbescherming. Verder houd ik me aan de algemene richtlijnen van het RIVM.

  
      Drumles voor corona                            Drumles tijdens corona


De Eindhovense stadsomroep Studio040 maakte onlangs het item Drumleraar laat zich niet afstoppen door corona over Barts drumles via Skype, inclusief een gastrol voor ondergetekende (check de link).

 


Check voor drumles van Bart Nederhand bij Drumles 040 de site van zijn drumschool