Release van de Week: Soundgarden - Live From The Artists Den

Vandaag verschenen - 26 juli 2019

Muzieknieuws 26-07-2019 09:07

Chris Cornell zou afgelopen zaterdag 55 geworden zijn, ware het niet dat hij zich twee jaar geleden na een optreden in Detroit van het leven beroofde. 'Live From The Artists Den' (Universal) laat nog één keer zien waarom dat een gemis is. De band, met meesterdrummer Matt Cameron, is in vorm.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. Onze redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Het optreden op 'Live From The Artists Den' is oorspronkelijk vertoond in het gelijknamige Amerikaanse tv-programma, zij het in een afgeslankte vorm. Van het optreden in het legendarische Wiltern Theater in Los Angeles haalde uiteindelijk ruim een uur de uitzending. De band speelde echter maar liefst 29 nummers in bijna tweeënhalf uur. Nu is voor het eerst het hele optreden verkrijgbaar op Blu-ray, twee cd's en vier lp's. De release op gekleurd vinyl wordt half september verwacht.

Laat je niet misleiden door de ietwat plichtmatige uitvoering van Black Hole Sun die een week voor release op YouTube verscheen: 'Live From The Artists Den' laat een Soundgarden op dreef horen. Cornell, Cameron, gitarist Kim Thayil en bassist Ben Shepherd zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en dat is niet verwonderlijk, want het optreden van 17 februari 2013 was de laatste show van hun tour door de VS en Canada ter promotie van hun uitstekende comebackalbum 'King Animal'.

Dat album is dan ook goed vertegenwoordigd op 'Live From The Artists Den'; tien van de dertien 'King Animal'-nummers hebben de release gehaald. De overige nummers zijn een goede dwarsdoorsnede van het oeuvre van de band uit Seattle. Dat betekent hits als Spoonman, Jesus Christ Pose, Rusty Cage, Outshined en Fell On Black Days, maar ook obscuurdere albumtracks als New Damage4th Of July, openingsnummer Incessant Mace en de livepremière van Blind Dogs. Zoals het Soundgarden betaamt: een even pakkende als muzikaal interessante mix van alternatieve rock, punk en heavy metal. De set sluit af met een monsterlijke uitvoering van Slaves & Bulldozers.

Zoals altijd bij dan Soundgarden springt het drumwerk van Matt Cameron eruit. Hij is hier ook nét iets beter op zijn plek dan bij Pearl Jam, omdat hij zich mag uitleven met stevige fills en wisselende maatsoorten die desondanks altijd blijven grooven. Cornell klinkt af en toe licht vermoeid, maar zijn enorme power en bereik laten nog maar eens horen wat een uitzonderlijk talent hij was.

Alle concerten van 'Live From The Artists Den' staan erom bekend dat ze in haarscherp 1080p 23.98fps high definition gefilmd worden en het optreden van Soundgarden is daar geen uitzondering op. De geluidstrack is beschikbaar in Dolby True HD 5.1 surround en PCM stereo. Als bonus zijn interviews toegevoegd die ter plekke met alle vier de bandleden gehouden zijn.

zoeken
zoeken