Album Climate Change van Lucas van Merwijk nu uit!
Bestel 'm in de shop van Lucas van Merwijk
Muzieknieuws 18-05-2019 15:48
Hij heeft al een onmetelijke carrière in de benen, achter de drums én als bandleider. Maar hij wilde verder. Dus ging Lucas van Merwijk in zijn studio aan huis experimenteren met drie verschillende drumsets, resulterend in de drumplaat Climate Change. Het album is nu uit! Bestel het album nu!



Het was de bedoeling dat het album Climate Change gelanceerd zou worden op de Release Party die Slagwerkkrant en Lucas van Merwijk 8 mei in Q-Factory Amsterdam zouden organiseren. Maar Lucas raakte zwaar ziek in China, waar hij op tour was, aangevallen door een legionella bacterie. Terug in Nederland werd hij direct in het ziekenhuis opgenomen, zodat hij onmogelijk het veelbelovende concert in Q-Factory kon gaan doen.

Inmiddels is Lucas van Merwijk goed herstellende en heeft hij het Climate Change album kunnen releasen.

Je kunt de cd bestellen via zijn eigen webshop, klik hier.

Lucas van Merwijk bespeelt drie drumsets op Climate Change. Ten eerste zijn latinset, oftewel de signature-set die hij de laatste 25 jaar ontelbare keren heeft bespeeld. Ten tweede een kleine, eigentijdse set met daarbij elektronica, meespelend met de percussieve beats van de backing track. En ten derde een jazzset, en niet zomaar eentje: Van Merwijk heeft al een paar jaar de originele, gele Tony Williams-set in beheer, door de meesterdrummer van Miles Davis zelf bespeeld.

Interview over het album
We spraken Lucas van Merwijk voorafgaand aan de release. Hij geeft aan dat hij jarenlang die Tony Williams set niet durfde aan te raken. ‘Hij stond opgestapeld in huis en het werd een soort psychologische barrière om erop te gaan spelen. Je voelt toch de geest van Tony. Een soort van magie. Het rare met die set is dat als je er dan eenmaal op gaat spelen, je direct die Tony-sound hebt. Bizar. Dat komt door de grote tommaten van die Gretsch: 13”, 14”, 14”, 16” en 18”, met black dots. Het zijn daadwerkelijk de vellen waar Tony zelf op speelde.
‘Je kan de set heel hoog stemmen, en vanwege de grote maten klinkt het dan toch nog vol. Je hebt bovendien een enorme bounce, dus alles rolt er als vanzelf uit. Ik ben zelf nogal geneigd laag te stemmen – mijn Gadd-verleden zullen we maar zeggen. Dus toen ik eenmaal achter de set ging zitten, wist ik níet wat me overkwam. Inspiratie! Níet normaal! Ik heb aan één stuk vijf uur zitten spelen. En alles opgenomen! Daar heb ik acht tracks uit gehaald die nu op het album staan, vooral uit het begin van de opname afkomstig eigenlijk. Het klonk zo fris! Na die eerste sessie heb ik de set niet meer bespeeld…’

Nieuwe inspiratie
Het is precies 25 jaar geleden dat we met Slagwerkkrant een echt groot interview met Lucas van Merwijk deden. Toen was hij vooral actief met Nueva Manteca, Denise Jannah en Sticks & Strings. Sindsdien heeft hij furore gemaakt met tal van bands en projecten. De Cubop City Big Band bestaat in 2020 ook alweer 25 jaar. Met Drums United heeft hij percussiemuziek in de theaters een nieuwe impuls gegeven. Met Music Machine voedde hij zijn latinfusionroots, en in The Professionalz laat hij horen dat hij niet voor niets diverse keren door onze lezers tot beste jazzdrummer van de Benelux gekozen is. Momenteel tourt hij door Nederland en Duitsland met zijn bijzondere project The Soul Of New York’s Spanish Harlem. En binnenkort gaat Drums United touren met het Artvark Saxophone Quartet: vier saxofonisten, vier drummers.

Ondertussen is hij toe aan nieuwe inspiratie voor zijn drumspel zelf. Lucas: ‘Al die projecten die ik heb gedaan in al die jaren waren wel vaak mijn idee, maar het draait daarin natuurlijk niet om mijn drumspel. Terwijl je wel in de loop van de jaren allerlei ideeën krijgt. Maar ik wist niet goed wat ik ermee zou kunnen doen. Ik zit aan de ene kant in een educatiepatroon, vanwege het lesgeven op het conservatorium. Dan denk je heel analytisch en leg je alles uit wat je doet. Maar aan de andere kant heb je ook een artistieke ontwikkeling en wil je dat je muziek fris blijft, zich ontwikkelt. Dat je niet meer steeds in je gewoontes vervalt.

Beats en 9-Beats
‘Ik ben de studio in gedoken en beats gaan programmeren. Daaromheen ben ik tracks gaan maken en daarna heb ik de beats weer opnieuw opgenomen. Daarvan zijn acht tracks op de plaat gekomen. Dus op de cd heb ik acht tracks met de Tony Williams-set, acht tracks met beats waar ik op een kleine akoestische set omheen speel, en een aantal tracks met de latinset. In die nummers hoor je ook allerlei percussie. Ik speel alles zelf, ja. Voor het eerst in lange tijd heb ik ook weer conga’s gespeeld.’
Een themaplaat dus, en uniek want je hoort alleen drums, beats, percussie en spaarzaam wat keyboards. En toch is het één groot luisteravontuur. Live zal dat alleen nog maar meer waarde krijgen als je ziet hoe Van Merwijk met zijn soepele stijl en grote improvisatievermogen de composities naar zijn hand zet.

Het is het gevolg van een enorm rijke ervaring aan spelen en lesgeven, aan het schrijven van boeken (hij heeft er twee op zijn naam: World Beat en Advanced Coordination Studies) en aan het geven van heel veel clinics, waarvan het merendeel nota bene in China. ‘Toen we met 4Beat in China waren hebben we kennis gemaakt met Mr. Li, die de 9Beats-drumscholen runt in China. Hij vroeg me een clinic te doen voor zijn drumleraren. Dat waren er toen zo’n honderd (nu hebben ze er – ongelofelijk – tienduizend!), en dat sloeg in, ook omdat ik de latinkant deed, en die kenden ze daar nog niet zo goed. En nu ga ik er zo’n drie keer per jaar heen. In de zomer ga ik waarschijnlijk zelfs een Lucas van Merwijk Zomerkamp doen.’

Play-along contest
Het titelnummer Climate Change hebben we voordat de plaat uitkwam op de site gezet  als play-along (zonder drums dus). We vroegen onze lezers om op die track met beats je eigen drumpartij te verzinnen, zonder dat je die van Lucas van Merwijk nog gehoord hebt. Uit de inzendingen zal de jury (Lucas en redactie Slagwerkkrant) een winnaar kiezen die een Zildjian Oriental Crash of Doom wint! En natuurlijk de cd Climate Change.

www.lucasvanmerwijk.nl

Je kunt de cd bestellen via Lucas van Merwijks webshop, klik hier.

Luister hier vast naar de plaat op Spotify.