In memoriam Freddie Gruber
De leraar/coach van topdrummers is overleden
Artist news 12-10-2011 11:54
Freddie Gruber is niet meer. De man die zijn eigen drumcarrière als een zootje omschreef en zijn vijfjarige afwezigheid van de scene verklaarde door te zeggen dat hij ‘even niet lekker was’ begon als drumleraar toen vibrafonist Terry Gibbs hem zei dat hij nou maar ’s een brave jongen moest worden. Gruber groeide uit tot leraar en coach voor hele rijen topdrummers, van Steve Smith tot Kenny Aronoff en van Neil Peart tot Peter Erskine.

‘Wat ze van me willen leren? Dat weet ik nog steeds niet’, vertelde Gruber in 1998 aan Slagwerkkrant. ‘Wat ik wél weet is dat ik iets wat heel goed is nog beter kan maken. Met techniek heeft dat niets te maken, zeker niet op dit niveau. Techniek doe je slapend. Techniek is iets om te showen. Doe er een fijne lijst omheen, en hang het in je garage. Niet meer naar kijken. Het gaat om vaardigheid. Om gemak. Om inzicht. Om muziek. Dat is wat ik kan, denk ik: laat iemand drie minuten spelen, om het even wie, en ik weet alles over zijn frasering, over wat hij met tijd en ruimte en de noten daarin doet, over zijn klank, zijn timbre en zijn pijn. Drie minuten. Boem. En daar gaan we dan mee aan het werk.'

Weckl beschreef de man als ‘de leraar die begint waar anderen stoppen,’ en Adam Nussbaum leerde van hem om ‘nooit meer je best te hoeven doen – en dat is veel werk’. Gruber overleed op 11 oktober 2011. Hij werd 84 jaar.

(door Hugo Pinksterboer)

drummer links