Alex Acuña te gast op nieuw album Opeth
Zweedse progmetalband laat nieuw geluid horen
Artist news 16-06-2011 17:44
Het Zweedse Opeth heeft al op veel albums laten horen hoe ze de classic rock uit de jaren zeventig eervol een plek geven in hun muziek, maar op het in september verwachte album Heritage worden nieuwe bronnen aangeboord, getuige de medewerking van vermaarde drummer-percussionist Alex Acuña.

Heritage verschijnt pas op 20 september, maar de berichten over dit tiende studioalbum zijn veelbelovend. Het songmateriaal zou zo mogelijk nog meer dynamiek hebben dan op de twee voorgaande albums, en behalve referenties aan seventies hardrock, klassieke muziek en folk bevat Heritage ook een vleugje jazzrock.

Toetsenist Joakim Svalberg volgde Per Wiberg op (hij maakte zijn podiumdebuut met Opeth op 10 juni jl. op het Bonnaroo Festival in Manchester, Tennessee). En Opeth-drummer Martin Axenrot krijgt verrassende versterking. In de track Nepenthe is de Peruaanse fusionslagwerker Alex Acuña te horen.

In een metalsetting is Acuña zelden te horen geweest, maar Opeth staat bekend om het feit dat ze naast zware metal ook folky en orkestrale passages in hun muziek verweven. De klassiek geschoolde Acuña werd geboren in Peru en werkte daar als tiener al voor tv en film met diverse orkesten en Peruaanse sterren. Eind jaren zestig kwam hij via Puerto Rico in Las Vegas terecht, waar hij ervaring opdeed bij niemand minder dan Elvis Presley en Diana Ross. Hij werd in één klap wereldberoemd door zijn spel met Weather Report. Hij is te horen op de albums Black Market uit 1976 en Heavy Weather uit 1977 (het laatste had de eer om als eerste fusionalbum in de geschiedenis meer dan 1 miljoen keer over de Amerikaanse toonbanken te gaan). Enige jaren geleden verscheen een dvd-registratie van het optreden van Weather Report op het jazzfestival in Montreux in 1976, dat een goed beeld geeft van Acuña's unieke stijl.

Vanuit zijn nieuwe woonplaats Los Angeles maakte hij naam als sessiedrummer en -percussionist met een grenzeloze kennis van stijlen. Als zodanig is hij te horen op honderden albums van onder anderen U2, Paul McCartney, Joni Mitchell, Ella Fitzgerald, Whitney Houston, Sergio Mendes, Yellow Jackets, Chick Corea, Julio Iglesias, Koinonia, Juan Gabriel, Luis Miguel, Placido Domingo, alsmede Weather Report-leden Wayne Shorter en Joe Zawinul, naast vele anderen. Hij tourde met onder anderen Al Jarreau, Roberta Flack, Antonio Carlos Jobim, The Gipsy Kings, Paco de Lucia, Carlos Santana, Herbie Hancock, Christina Aguilera en Tito Puente.

drummer links