In Memoriam: Joe Morello
Legendarische Take Five-drummer overleden
Artist news 13-03-2011 14:19
Zaterdag 12 maart 2011 is Joe Morello overleden op 82-jarige leeftijd. Alleen al door drumpartij in Take Five van Dave Brubeck is hij legendarisch geworden. Maar ook zijn lesboek Master Studies heeft bijgedragen aan zijn grote status in de drumwereld.Slagwerkkrant heeft Joe Morello nooit te spreken kunnen krijgen. Hij was een beetje een nukkige man, die geen zin had in al die aandacht. We hebben hem natuurlijk wel altijd gevolgd.

Joe Morello was een beroemd docent, vergelijkbaar met George Lawrence Stone, Sanford Moeller, en Billy Gladstone. Zijn boek Master Studies werd als tweede verkozen in de top 10 van beste snaredrumboeken. Hij moest alleen Stick Control van zijn leraar George Lawrence Stone boven zich dulden.

De solo die Joe Morello op de studiotrack van Dave Brubecks Take Five op het album Time Out (1959) speelde werd in het hoofdartikel over drumsolo's als een van de must-listen solos gekozen. Het bijzondere van die solo was dat die, zoals het hele nummer, in vijfkwarts gespeeld werd, voor die tijd een unicum. Die pioniersrol en de aanpak die volkomen rust uitstraalde maakte die solo tijdloos.

Joe Morello speelde ruim twaalf jaar met Brubeck, tot 1969, en maakte zo'n zestig albums met de pianist. Daarna bouwde hij zijn lespraktijk op. Vele nu beroemde drummers gingen bij hem te rade, zoals Danny Gottlieb, Jerry Granelli en Max Weinberg.

Bekijk hieronder de live-opname uit 1961 van Take Five met Dave Brubeck, inclusief die fameuze drumsolo.

drummer links