In memoriam: Jan Pustjens
Vermaard slagwerker overlijdt op 64-jarige leeftijd
Artist news 07-01-2011 18:24
Jan Pustjens, slagwerker van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, medeoprichter van Slagwerkgroep Amsterdam (internationaal bekend als Amsterdam Percussion Group), hoofdvakdocent aan het Sweelinck Conservatorium en eigenaar van slagwerkspeciaalzaak Pustjens Percussion Products, is niet meer. Hij overleed vanochtend, 7 januari, rond 3 uur vredig in zijn slaap.Jan Pustjens, geboren op 31 oktober 1946, volgde zijn professionele opleiding aan het conservatorium van Maastricht, waar hij cum laude slaagde.

Hij zat nog op school toen hij werd aangesteld als eerste slagwerker en timpanist bij het orkest van Opera Forum, een reizend opera- en operettegezelschap uit Enschede.

Na zijn examen in 1968 verkreeg Jan Pustjens de functie van eerste slagwerker in het Nederlands Philharmonisch Orkest te Amsterdam.

In 1974 legde hij die functie neer om dezelfde positie te bekleden bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Naast zijn taken bij dit orkest was Jan Pustjens verbonden aan het conservatorium in Amsterdam, waar hij als hoofdvakdocent slagwerk talloze talenten onderwees en hielp bij hun ontwikkeling.

AIs sterspeler trok hij de hele wereld door en met dezelfde passie en energie gaf hij jarenlang clinics en master classes door heel Europa.

Vorige maand organiseerde PASNL, de Nederlandse afdeling van de Percussive Arts Society, de vijfde Day Of Percussion. Jan Pustjens werd er geŽerd als een van de voortrekkers van het Nederlandse slagwerk en kreeg de persoonlijkheidsprijs uitgereikt "wegens zijn bijzondere werk voor het Nederlandse slagwerk en de promotie op mondiaal niveau, als speler en als pedagoog".

Een welverdiende onderscheiding voor een vermaard slagwerker die ook buiten Nederland veel erkenning genoot.
drummer links